На Чернігівщині провели фестиваль «Джерело надії»

У Плисках Чернігівської області на початку вересня відзначили День громади й вшанували жителів, які пишуть її літопис. Тому й офіційна назва цих заходів — «Плиски-турфест. Джерело надії Плисківської громади».

Вшанування жителів громади та вручення їм відзнак, ігри й розваги для дітей та молоді, смакування кулінарною «запатентованою» стравою «Бабка», святковий концерт «Джерело надії» за участю заслужених артистів України, дискотека. І все це у день свята Плисківської громади, яке відбулося у с.Плиски Ніжинського району на Чернігівщині 4 вересня 2021 р.

Зворушливо та по-святковому відзначали трудовий шлях тих, хто віддав не один десяток років свого життя на благо села, рідної Чернігівщини.

У прекрасному місцевому Будинку культури зібралося повна зала люду — представників з усіх сіл Плисківської громади та гості.

  • Два роки тому ми проводили «Плиски-турфест: Джерело надій» у співпраці з Міністерством культури України, успішно захистили свій проект на конкурсі «Малі міста – великі враження», — розповідає Плисківська сільська голова Марина Вірко. – Зараз дещо інший час, інші умови. Люди засиділися вдома, скучили за спілкуванням, тому ми вирішили змінити формат і провести свято як День народження нашої громади – однієї з найменших на Чернігівщині, але дуже творчої, активної, спортивної, перспективної.

Марина Вірко

Лікарі, фермери, освітяни, митці, технічні працівники й тваринництва, представники усіх професій відзначені грамотами та преміями. Особливо зворушливим було вшанування тих, хто сьогодні захищав або захищає рідну Батьківщину від зазіхань ворога. А взагалі у кожній з 26 номінацій представлено по 3-5 осіб. І до кожного з них голова Плисківської громади Марина Вірко знаходила слова вдячності та шани.

Усі номінації, серед яких «Велике серце — добра душа», «Поле моє: і зерном, і піснею багате»,  «Відданість людям», «Серце, віддане дітям», «Відданість справі», «Техніка — сенс життя», «Натхнення», «Живу футболом», «Активний депутат», «Гордість школи», «Спортивна слава», «Шлях, що проліг скрізь життя», «Мати Героя», «Майбутнє України» та інші, не були другорядними.

Всього зі сцени Будинку культури під час вшанування прозвучало 260 прізвищ.

  • Це все ті люди, яких ми маємо згадувати кожен раз у будні і свята, їх фото мають бути на дошці пошани, це люди, що залишили по собі слід на цій землі, що прагнули змін і не були байдужими, — продовжує Марина Вірко. – Це приклад і взірець для нашої молоді, ми всі повинні їх знати та рівнятися. Нехай вони колись будуть згадувати цей момент з гордістю. Тож це свято, на мій погляд, дуже важливе для всіх і кожного. Окремо варто подякувати нашим меценатам, фермерам і інвесторам, які підтримали нашу ініціативу, відгукнулися, допомогли.

Під час нагородження у багатьох людей в очах бриніли сльози. Тож коли після церемонії вшанування я цікавився у деяких з них цим моментом, розумів значення такого дійства.

  • Дуже вражений тим, що так вшанували як тих, хто раніше працював, так і зараз трудиться, — зауважив Михайло Нагорний із села Махнівка Плисківської територіальної громади. — Ми побували тут і неабиякий життєвий заряд отримали на подальше. А взагалі свято відбулося, на моє переконання, на високому рівні.

Михайло Нагорний

  • Неймовірне враження отримала, адже в моєму житті таке вперше, — схвильовано ділиться своєю думкою літня жіночка Валентина Дубовик. — Нехай Бог оберігає тих, хто проявив до нас таке піклування та повагу. Здоров`я, щастя, радості бажає усім людям.
    Валентина Дубовик
  • Хочу висловити особисту вдячність організаторам таких заходів, — відзначив нагороджений у номінації «50 років спільного кохання» Степан Бець. — Таке зараз не часто побачиш, коли ось так вшановують простих людей, а тому дякую за те, що нас запросили на свято.

Степан Бець

Саме завдяки таким людям – і жителям громади, і меценатам, інвесторам, Плисківська громада живе, розвивається й з оптимізмом дивиться у майбутнє. Так, зокрема, тут особливо пишаються, що з часу створення громади тут не закрили жодної школи чи дитячого садочка. Навпаки, розвивається інфраструктура в сфері освіти, медицини, дозвілля. Збудована й облаштована медична амбулаторія, з’явився ще один стадіон зі штучним покриттям, запрацювала Поліційна станція – третя в області.

Журналістам пощастило скуштувати кашу-бабку

Родзинкою цьогорічного свята став кулінарний шедевр — «каша бабка», яку у давнину виготовляли у багатьох родинах. Плисківська громада стала співавтором проекту про популяризацію автентичних традицій приготування страв. Про приготування страви каші-бабка детальніше ми розповімо в окремій публікації.

  • Рецепт приготування каші «Бабка» занесено до Першої Української енциклопедії гастроспадщини України, — розповіла начальниця відділу культури, туризму, охорони культурної спадщини Валентина Вернигор. — Це наша нематеріальна культурна спадщина, бренд нашої громади, з яким ми взяли участь у проекті «Гастроспадщина України».

Цьогорічна програма свята хоч і була дещо скромнішою, ніж попереднього разу, все ж вона виявилася досить різноманітною. Окрім ігор і розваги для дітей та молоді, нагородження жителів громади, відбувся святковий концерт «Джерело надії» за участю заслужених артистів України та дискотека для молоді.

Сергій Вітер

Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?