На Чернігівщині – новий виток аграрного рейдерства

Треба ж було побудувати з «нуля» бюджетоутворююче підприємство з понад однією тисячею робочих рук, племінним тваринництвом, однією з найвищих в країні орендних плат за землю, щоб через два десятиліття потрапити в око нуворишам-скороспілкам. На півдні Чернігівщини – новий виток аграрного рейдерства.

Після небувалого скандалу та сутичок із місцевими хліборобами на полях Прилуччини рейдери в погонах перекочували на Срібнянщину, заблокувавши роботу місцевого СТОВ «Батьківщина». І хоча цього разу виконавці прибули аж із Запоріжжя, диригенти на місцях не змінилися. Замовники ж, на переконання власника господарства Олега Дмитренка, сидять не в Чернігові і не в Запоріжжі, а на Печерських пагорбах. 

На хліборобів кинули спецназ з автоматами

Не що інше, як блокування господарської діяльності підприємства – саме так охарактеризував захоплення території СТОВ «Батьківщина» його власник Олег Дмитренко. З восьмої години ранку минулої п'ятниці роботу одного з найпотужніших аграрних підприємств Чернігівщини зупинили правоохоронці. Без будь-яких пояснень слідчі із Запоріжжя під прикриттям спецпідрозділу КОРД (теж із Запоріжжя) вдерлись на приватне підприємство та фактично взяли в заручники працівників центрального офісу. На запитання аграріїв, чому спецназ заблокував контрольно-пропускний пункт, старший групи «КОРДу» відповів, що виконує вказівку слідчого. До речі, той прибув не сам, а, як з’ясувалося, з колегами із СБУ. І хоча слідчі приїхали із Запоріжжя, місцеві стверджують, що парадом фактично диригував сумновідомий начальник Прилуцької поліції Сергій Сторожук. Саме він кількома днями раніше командував побиттям хліборобів на Прилуччині на полях ДП ДГ «Івківці».

Ближче до обіду на виїзді зі Срібного, поблизу контори СТОВ «Батьківщина», утворився чималий затор із сільгосптехніки. Перед воротами підприємства – бус із синіми номерами МВС, на якому до Срібного прибув запорізький спецназ. На вході – автоматники, у них наказ – нікого не впускати та не випускати з території підприємства. У яблуневому садочку перед конторою відпочивають кілька десятків водіїв агропідприємства. Чекають, коли їм дадуть дозвіл заїхати на територію.

«Я саме сидів на лавці, коли до воріт приїхав бус, – розповідає диспетчер Ярослав Припутненко. – Підійшли люди зі зброєю і в балаклавах, не показали жодних документів, не представившись, попрямували до центрального офісу та заборонили покидати територію».

За словами працівників господарства, їх шокувало те, що на них, мирних хліборобів, кинули спецназ, як на терористів.

«Все це дуже сумно, – каже один із механізаторів. – Адже в країні створюється атмосфера такого характеру: якщо раніше шанували людину праці, то сьогодні хочуть її обібрати, захопити те, що уже створено. Не сіяти, не плекати, а приїхати на готове, наступити на горло і забрати».

В’ячеслав Беребенець

Поліцейським свавіллям та кощунством називає дії правоохоронців радник директора СТОВ «Батьківщина» із земельних питань В’ячеслав Беребенець.

«Діяльність підприємства повністю паралізовано, працівників не допускають до роботи, офісні працівники від самого ранку заблоковані в приміщенні, – обурюється він. – При тому, що жодних правових підстав для блокування господарської діяльності у поліції немає. Це – кощунство – робити таке під час жнив. Хліб треба збирати, бо це продовольча безпека країни».

Хто командує парадом?

На місці події – начальник Прилуцької поліції Сергій Сторожук. Він заперечує факт блокування виїзду-заїзду території та всупереч здоровому глузду не бачить поліцейського автобуса перед ворітьми господарства. Натомість погрожує криміналом за начебто блокування дороги технікою СТОВ «Батьківщина» – це при тому, що трактори підприємства намагалися заїхати на тракторний стан, заблокований саме КОРДом.

«Ми тут забезпечуємо громадський порядок і забезпечуємо деблокування техніки», – пояснив причину свого перебування у Срібному Сергій Сторожук.

Начальник прилуцької поліції Сергій Сторожук і ніби то невідомий йому слідчий із Запоріжжя

На що заперечив місцевий активіст Захар Близнюк: «Судячи з відзнятого мною матеріалу, Сергій Сторожук є куратором незаконних дій. Він спілкується зі слідчими та роздає їм інструкції».

На пряме запитання до правоохоронця, що той робив на місці, де проходять слідчі дії, він пояснив, що зайшов представитись та прозондувати ситуацію. Разом із тим пан Сторожук так і не відповів, на яких підставах на території державного підприємства «Івківці» два тижні сидів поліцейський спецназ.

«Звертайтесь до прес-служби», – відповів прилуцький поліціянт.

Олег Дмитренко: «Люди, причетні до рейдерства, не мають чернігівського коріння, а знаходяться на Печерських пагорбах»
Варто зауважити, що кілька разів срібнянські поліцейські за усним наказом Сторожука намагалася не пустити техніку на вигрузку до елеватора і тільки після втручання журналістів трактори зі збіжжям таки пустили. Як не дивно звучить, але до контори «Батьківщини» в Срібному зігнали половину особового складу з трьох районів області. Чого вартий факт штрафування «за негабарит» техніки підприємства патрульними, які прибули аж з Ніжина.

Владислав Кіча, який є адвокатом власника господарства Олега Дмитренка, жартує: «Я коли сюди їхав, то думав, що в Срібному ввели надзвичайний стан – задіяли колосальний ресурс».

Адвокат пояснює юридичний бік ситуації:

«Є процесуальний документ – це ухвала суду, на підставі якого діють слідчі. Коли я приїхав на підприємство, то слідчі дії вже розпочались, чим порушено право на захист мого клієнта, адже слідчі можуть проводити дії, тільки якщо упродовж трьох годин поспіль немає адвоката. Є купа процесуальних порушень, про які я зазначив у протоколі».

Після того, як справа набула всеукраїнського розголосу, близько 17:00 КОРД запустив техніку на стоянку. А о 18:00 слідчі випустили працівників контори, яких увесь день фактично тримали в заручниках. Без будь-яких пояснень і коментарів, під прикриттям спецназу, слідчі покинули територію підприємства – так само, як і зайшли туди зранку. Сергій Сторожук так і не пояснив, що на території приватного підприємства робив він та половина поліції з трьох південних районів Чернігівщини.

Коментар із приводу ситуації надав і власник СТОВ «Батьківщина» Олег Дмитренко:

«Якщо це слідчі дії, то навіщо блокувати роботу господарства? Взяли ухвалу суду по якихось надуманих питаннях, а саме – по співпраці СТОВ «Батьківщина» із ДП ДГ «Таврія» НААН України, виламали двері, не дочекались адвоката, не показали ухвалу, кинули як на особливо небезпечних злочинців КОРД – все це дуже сумно! Зауважу, що їм ніхто не чинив спротиву, ми готові надати всі необхідні документи».

Дії правоохоронців Олег Дмитренко вважає рейдерськими.

«Нові обличчя, які чомусь вважають себе небожителями, побачили успішне підприємство і захотіли стали його власниками. Я не здивуюсь, якщо через кілька днів слідчий накладе арешт на майно і паралізує роботу господарства, – продовжує він. – Навіть під час війни було хлібне перемир’я, а те, що ми бачимо, тим більше у воюючій країні, є кощунством! Про які інвестиції може йти мова, коли з допомогою силовиків «віджимають» рентабельні приватні господарства? – обурюється Олег Дмитренко. – Вся країна слідкувала за тим, як буквально тиждень тому з допомогою чернігівського спецназу давили людей в ДП ДГ «Івківці» – там наразі здоровий глузд переміг і техніка збирає врожай. Але вони пішли іншим шляхом і взялись за «Батьківщину».

На переконання Олега Дмитренка, у тому, що відбувається, зацікавлені конкретні впливові люди, і вони не з Чернігова.

Олег Дмитренко:
«Люди, причетні до рейдерства, не мають чернігівського коріння, а знаходяться на Печерських пагорбах і звідти керують спецоперацією. Я б хотів би звернутись до керівництва МВС – розберіться за законом, не блокуйте підприємство, захистіть право людей на працю. До місцевого ж керівництва поліції у мене немає жодної довіри! Я хочу нагадати їм через що почався Майдан – через те, що били дітей! Тиждень тому на полях били жінок! Вони хочуть нового Майдану?»

Власник «Батьківщини» також обурений мовчанкою обласного керівництва – пішов третій тиждень як в Чернігівській ОДА роблять вигляд, що нічого не відбувається.

В контексті подій:

СТОВ «Батьківщина» – одне з найрентабельніших аграрних підприємств Чернігівщини. Дає роботу 1040 працівникам, утримує тваринництво, виплачує одну з найвищих в Україні орендних плат за землю – від 17 до 20% від нормативно-грошової оцінки землі. За минулий рік господарство сплатило 95 мільйонів гривень до державного бюджету і 36 мільйонів гривень до місцевих бюджетів. Щороку через благодійний фонд «Надія Сіверщини» СТОВ «Батьківщина» надає допомоги на 10 мільйонів гривень, утримує соціальну інфраструктуру в населених пунктах, де обробляє землю. Власник підприємства Олег Дмитренко називає неодноразові спроби рейдерства за участю правоохоронців тривожним дзвіночком перед стартом ринку землі.

Схожа публікація:

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?