На Чернігівщині можуть з’явитися ще одні «Голубі озера»

Село Ваганичі, що на Городнянщині, це – ще одна перлина Чернігівщини, яка може стати другими «Голубими озерами».

Засноване 1718 році, село набуло популярності при меценаті-поміщикові Миколі Євреїнові, котрий не лише збудував лікарню, школу, церкву, але й заклав та поповнював рідкісними рослинами парк, що нині має статус пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення.

Нещодавно за ініціативи народного депутата Олега Семінського місцева громада взялась за його відновлення. З часом тут планують реконструювати панський маєток та створити краєзнавчий музей.

Як відомо, у Ваганичах планують видобувати кварцовий пісок, тож на місці кар’єрів з’являться глибоководні озера. Нардеп Олег Семінський пророкує селу не лише значне економічне піднесення за рахунок створення понад сотні робочих місць на кар’єрах, але й значний туристичний потенціал.

Село Ваганичі нерозривно пов’язане з прізвищем місцевого поміщика та мецената Миколи Євреїнова. Нині у селі зберігся його родинний будинок, приміщення школи та лікарні. Ще одна цікавинка: у Ваганичах є штучно створене озеро, дно якого, якщо вірити старожилам, встелене дубовими колодами. А головне – зберігся чудовий «Ваганицький» парк – пам’ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення.

У березні 2019 року Чернігівська обласна рада надала дозвіл на користування родовищем кварцових пісків товариству «Сенд Індастрі».

Пісок планується використовувати для виготовлення листового скла на заводі, який заплановано збудувати у Городні.

Завдяки цьому проекту на Городнянщині має з’явитися понад 300 робочих місць.

Немало часу пішло на подолання бюрократичних перепон: різноманітні узгодження, виготовлення проектно-технічної документації тощо. І ось питання зрушилося з місця – кар’єру та заводу бути! Але перше, з чого почав ініціатор будівництва заводу народний депутат України Олег Семінський, це – відродження перлини села парку «Ваганицький». Так, за його ініціативи, до справи долучилися місцеві органи влади.

Парк прибирали гуртом – команда Олега Семінського, селяни, адміністративний апарат Городнянської громади на чолі з її головою Андрієм Богданом. В підтримку працьовитим рукам прийшла і комунальна техніка.

Четвертого червня у парку вже стояв дитячий майданчик, були викошені алеї, прибрано територію навколо панського маєтку та пам’ятників, пофарбовано огорожі. Тепер можна залюбки прогулятися алеями, спуститися сходинами до штучного озера, помилуватися рідкісними деревами та кущами.

—Уявляєте? Біля озера була крита оранжерея, де вирощували цитруси, пальми, дерева з Азії та Африки, — не стримує захоплення діяльністю мецената Євреїнова Олег Семінський. – Сам парк – це дійсно витвір мистецтва. Стрункі алеї багатовікових лип, каштанів, беріз, сосон, черешчатих дубів, гостролистих кленів, різних видів ясенів, грецьких і маньчжурських горіхів, грабів, в’язів, ялин, тополь, верб вражають свою красою та величчю. Тут є навіть їстівні каштани, які поміщик завіз з Англії, — продовжує нардеп. – На моє тверде переконання, Ваганицький парк – це не лише перспективний осередок збереження природного та інтродукованого фіто різноманіття, а й один із пунктів потенційного туристичного маршруту.

Попереду ще багато роботи – це і реставрація панського будинку з облаштуванням краєзнавчого музею, і відбудова старовинних будівель, але початок закладено.

Народний депутат Олег Семінський подарував ваганичам волейбольну сітку та м’ячі, щоб у молоді було цікаве та здорове дозвілля. А коли почнуться роботи з видобутку піску, селяни отримають близько 100 робочих місць, що, безумовно, оживить економіку Ваганичів.

Втім, на переконання нардепа, треба говорити не лише про робочі місця.

—Проект із видобутку кварцового піску, реалізації якого я сприяю, вдихне життя не лише в економіку Городні, але й Ваганичів. У кар’єрах будуть другі «Голубі Озера». Ваганичі мають неабиякий туристичний потенціал і я маю намір сприяти його розкриттю, резюмує Олег Семінський.

Юрій Шинкаренко. Фото автора

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?