На Чернігівщині говорили про героїв і зрадників

9 червня в селі Вертіївка Ніжинського району Чернігівської області проведено культурно-просвітницький захід «Роздуми про героїв і покручів».

Його організатори та учасники, ГО «Українська ініціатива», ніжинські та ічнянські волонтери, ветерани бойових дій в російсько-українській війні за сприяння Українського інституту національної пам’яті, ознайомилися з експозицією Музею національної пам’яті села Вертіївка, який зараз закритий для вільного відвідування і знаходиться на реконструкції.

Потім вони відвідали та оглянули наочність Вертіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів імені М.П. Кирпоноса.

Сергій Горобець, співробітник Північно-Східного міжрегіонального відділу Управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в регіонах Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук, змушений за підсумками навіть такого побіжного огляду реалізації державної меморіальної політики в музеї та школі констатувати:

«На 29-му році незалежності України публічний простір головних культурно-освітніх закладів у селі Вертіївка здебільшого відповідає вимогам ідеології та політики злочинного комуністичного тоталітарного режиму».

Юрій Косенко, голова правління ГО «Українська ініціатива», так оцінив побачене:

«Найбільш яскравим проявом облудної російсько-радянської пропаганди, яка здійснювала підміну понять і наслідки якої й досі даються взнаки, у селі Вертіївка є культ лютого ворога незалежності України, організатора терористичних більшовицьких банд Михайла Кирпоноса. Особливо шокує те, що в місцевій школі біля величезного портрета цього терориста встановлено державний прапор України — і це при тому, що він був безпосереднім учасником війни Росії проти УНР!!! Так само жахливо виглядає і місцевий музей, де, незважаючи на зусилля прогресивного директора Максима Вертюка, який робить усе можливе для прискорення й реалізації переформатування експозицій, і досі все просочено уславленням найлютіших ворогів української державності, духом малоросійської меншовартості та національної неповноцінності. Ніде в селі не знайшлося жодної згадки про справжніх українських героїв».

Друга частина заходу, яка була проведена на околиці цього села, була присвячена розповідям про героїв та зрадників України — уродженців Вертіївки.

Юрій Косенко поіменно назвав місцевих героїв, якими має пишатися вся країна:

«Боролися за незалежність України у 1917 — 1921 роках сотник Армії УНР Іван Горбатенко; підполковник Армії УНР, герой Другого зимового походу Митрофан Кузьменко; депутат Трудового Конгресу України, який голосував за Соборність України — Злуку УНР і ЗУНР, Василь Костенецький; літературознавець, співробітник ВУАН, дослідник біографії і творчості Михайла Коцюбинського, представник Розстріляного відродження Ананій Лебідь. І це тільки ті, про кого ми знаємо зараз».

Сергій Горобець, представник Українського інституту національної пам’яті, наголосив:

«Михайло Кирпонос — ворог української незалежності і робив все можливе, аби УНР не змогла відстояти власної державності — проводив підривну диверсійну роботу і брав участь у боях з українськими патріотами на чолі різних збройних формувань. Своє найвище досягнення, звання Героя СРСР, отримав за ганебне і брутальне придушення боротьби фінського народу, що прагнув відстояти власну свободу під час радянської агресії. А в Другій світовій війні саме очолюваний ним Південно-Західний фронт, який був найпотужнішим військовим формуванням того часу, одних лише танків у Кирпоноса було більше, ніж у всієї Німеччини, зазнав нищівних і найбільших у світовій історії поразок.

Тож шануючи його, як і всі жертви Другій світовій війні, маємо пам’ятати, що Кирпонос — колабораціоніст, ворог Української незалежності, співучасник злочинів комуністичного тоталітарного режиму й полководець-невдаха в німецько-радянській війні».

Євген Зінич, волонтер із Ічні та Максим Вертюк, директор Музею національної пам’яті села Вертіївка, підтримали доповідачів.

Учасники заходу ухвалили рішення надати допомогу і підтримку місцевим патріотам, провести додаткові заходи, присвячені популяризації справжніх борців за незалежність України, які були уродженцями села, привернути увагу прогресивної громадськості до ситуації, що склалася, усіляко сприяти розвінчанню культу Кирпоноса та йому подібних.

Сергій Бутко, Український інститут національної пам’яті

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?