На Чернігівщині 2 гектари землі повернули державі

За втручання прокурора 2 га земель сільськогосподарських угідь вартістю понад чверть мільйона гривень вже повернуто у розпорядження держави, повідомили в прокуратурі Чернігівської області.

Прокуратурою проводиться системна робота на поновлення інтересів держави у сфері земельного законодавства при використанні громадянами права на безоплатну приватизацію земель.

Земельним кодексом України передбачено, що правом на безоплатну приватизацію земель громадянин може скористатися лише один раз по кожному виду використання. Проте окремі особи цим правом зловживають.

Так, фізична особа, вже скориставшись правом на приватизацію земель для ведення особистого селянського господарства, у 2018 році звернулася до Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області із заявою про виділення 2 га землі в межах Коропської селищної ради.

Після набуття ділянки у власність, громадянином її відчужено на користь іншої особи за договором купівлі-продажу.

Реагуючи на грубе порушення вимог законодавства, прокурор звернувся з позовом до суду.

Вже у ході розгляду справи Коропським районним судом, усвідомлюючи обґрунтованість та неспростовність наданих прокурором ґрунтовних доказів на підтвердження позовних вимог, відповідачем у справі подано заяву про добровільну відмову від незаконно отриманої земельної ділянки та укладено відповідну угоду з ГУ Держгеокадастру у Чернігівській області.

Наразі земельна ділянка сільськогосподарського призначення загальною площею 2 га повернута у державну власність.

За таких обставин, судом 22.07.2019 винесено ухвалу про закриття провадження у справі.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?