На Чернігівщині зростає 6-річний майбутній чемпіон з шахів!

З 2011-го року започатковано  спортивний турнір пам’яті вчителя. 

Вчитель фізичного виховання  із села Кобижчі Бобровицького району Микола Копоть  жив школою і для школи. Багато сил та часу витрачав для того, щоб його учні росли  здоровими, сильними, витривалими і перемагали на спортивних змаганнях. За життя користувався великим авторитетом  серед колег, школярів, односельчан. Добрими  справами  залишив по собі світлу пам’ять.

Микола Іванович  пішов із життя у 2007 році, а у 2011 був започаткований спортивний турнір пам’яті Миколи Копотя. Традиційно він проходить у приміщенні колишньої Кобижчанської середньої школи № 2. У цьому навчальному закладі Микола Іванович 40 років працював вчителем фізичного виховання. Безмежно любив справу, якій присвятив все життя. Саме цим можна пояснити значні успіхи, яких  постійно досягали його учні. На спортивні змагання в Бобровицю їздили електричкою. До залізничної станції приходилось пішком долати 8 кілометрів. Якщо  раптом  запізнювалися  на змагання або ж взагалі не змогли приїхати, то спортсмени з інших шкіл дуже раділи цьому. Без кобижчанців, котрі неодмінно були в числі  лідерів, вигравати  ставало легше.

Змагаються шахісти
Змагаються шахісти

27 лютого  спортивний турнір пам’яті Миколи Копотя  відбувся вже вшосте. У змаганнях з  настільного тенісу, шахів та шашок взяло  участь 90 учасників (тридцять вісім тенісистів, двадцять дев’ять шашкістів та двадцять три шашиста). Крім кобижчанців, за  перемогу боролися спортсмени із сіл Новий Биків, Вороньки, Козацьке, Олександрівка, Рудьківка, Макарівка, Горбачі, Марківці, Ярославка, Стара Басань (учні школи-інтернату), міст Бобровиці та Ніжина. За підсумками  змагань були об’явлені та нагороджені грамотами переможці.

Кирил Козлов
Кирил Козлов

Сенсацією турніру став результат шестирічного Кирила Козлова, який посів друге місце у змаганнях з шахів серед юнаків. Юному шахісту вдалося обіграти навіть шістнадцятирічних суперників. Хлопчик представляв команду із Козацького. Тут нині проживає його сім’я, якій прийшлося втікати від війни із Луганська.

Поєдинки шахістів
Поєдинки шахістів

Гарний приклад для молодого покоління показує  тенісист-ветеран із Кобижчі  Микола Копоть. Йому незабаром виповниться 61 рік. Любов до тенісу він привив і своєму онуку Івану, який, як і дідусь, також постійний учасник турніру. Залишаються вірними грі в настільній теніс та завжди в числі лідерів тенісисти брати Ярослав та Владислав Журибеди із Олександрівки, Ігор Острянко із Кобижчі.  Не пропускають жодного турніру і досвідчені  шахісти із Бобровиці – Микола Марійко, Борис Куриленко, Олександр Король, В’ячеслав Синиця, Михайло Яременко. Вже не вперше беруть участь у змаганнях  спортсмени із Рудьківки та Старобасанської  школи-інтернату.

Зліва-направо-Ярослав-Журибеда-2-місце.-Ігор-Острянко-1місце-Владислав-Журибеда-3місце-по-настільному-тенісу-серед-чоловіків
Зліва-направо-Ярослав-Журибеда-2-місце. -Ігор-Острянко-1місце-Владислав-Журибеда-3місце-по-настільному-тенісу-серед-чоловіків

 

Велика вдячність  спонсорам турніру: ТОВ «Земля і воля»,  Благодійному фонду Миколи Рудьковського «Сила добра», Народному депутату України Олегу Дмитренку, доньці Миколи Копотя — Оксані Парубець та  учасникам змагань -  шахістам із Бобровиці.

Змагаються шашкісти
Змагаються шашкісти

Спостерігаючи за ходом спортивних поєдинків, за радісними і задоволеними обличчями юних і дорослих спортсменів, розумієш, як важливо, як потрібно,  щоб спортивних змагань проводилося якомога більше. А його величність  спорт слугував рекламою для популяризації  фізкультури.

Кращі шахісти  (групи - дівчата та юнаки)
Кращі шахісти (групи — дівчата та юнаки)
Кращі шашкісти турніру
Кращі шашкісти турніру
Микола Ченчик із онуком Іваном
Микола Ченчик із онуком Іваном

Людмила ХВОЯ, м.Бобровиця, Чернігівщина

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?