На Чернігівщині затримали групу крадіїв дубів

Зловмисники втікали від правоохоронців та чинили опір під час затримання, інформують у ДП «Ніжинське лісове господарство».

У ніч з 11 на 12 жовтня поблизу Куликівки, що на Чернігівщині, лісова охорона ДП «Ніжинське лісове господарство» спільно з правоохоронцями затримали УАЗ, навантажений краденими дубами. Після нетривалого переслідування, одного зі злочинців вдалося затримати. Спочатку той опирався затриманню та погрожував правоохоронцям, опісля – назвав співучасників. Підозрювані неодноразово потрапляли в поле зору лісової охорони як серійні крадії дубів. 

Близько 12 години ночі учасник рейдової бригади лісової охорони ДП «Ніжинське лісове господарство» Святослав Заєць почув звук бензопили. Сумніву в тому, що це лісокради — не було!

«Звук доносився з діброви, розташованої між Куликівкою та селом Буди, з державного лісового фонду Дроздівського лісництва, — розповідає лісовий охоронець. – Було прийнято рішення викликати підкріплення з числа місцевих лісівників та правоохоронців».

Лісокрадів чекали не довго. Як тільки зловмисники зрозуміли, що потрапили в засідку, вони спробували втекти кукурудзяним полем. Після тривалого переслідування, УАЗ без номерів, навантажений дубами, вдалося зупинити. Двоє чоловіків вибігли з авто і спробували накивати п’ятами. Одного з них затримали, інший сховався в кукурудзі.

За словами лісівників, підозрюваний всіляко опирався затриманню і не шкодував погроз на адресу лісівників і правоохоронців. Вже у відділку, чоловік, зрозумівши чим можуть обернутися його нічні пригоди, вказав ще на двох спільників, один із них залишився в лісі, а інший сховався в кукурудзі. Всі троє чоловіків неодноразово потрапляли в поле зору лісової охорони. Зловмисники спеціалізуються на крадіжці дубів – дерева пиляють в лісосмугах та на території державного лісового фонду в Куликівському і Чернігівському районах. Наразі транспорт і лісову продукцію зловмисників правоохоронці конфіскували. Лісівники підраховують збитки, а в поліції думають над кваліфікацією справи.

Нагадаємо, шостого вересня 2018 року Президент України Петро Порошенко підписав Закон України  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, щодо збереження українських лісів і запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів». Законотворці посилили відповідальність за незаконну вирубку дерев, суттєво збільшивши штрафи для «чорних лісорубів». Так, у двадцять разів збільшено відповідальність для тих осіб, які шляхом нелегальної рубки завдають суттєвої шкоди державі.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?