На Чернігівщині відкрито пам`ятник патріотці України Софії Русовій

На території місцевої гімназії у селищі Ріпки, що на Чернігівщині, встановили пам’ятник видатному педагогу, справжній патріотці України  та громадській діячці Софії Русовій.

Русова памЯтник РіпкиЗаходи відбулися за сприяння депутата Новозаводської районної в м. Чернігові ради від ВО «Свобода» Ольги Миненок.

Пам’ятник, збудований на кошти, зібрані «Чернігівським відділом Союзу українок», подарувала громаді очільниця громадської організації ЧвСУ, заступник голови Чернігівської обласної організації ВО «Свобода» з питань національної пам’яті Ольга Миненок.

Після відкриття пам’ятника відбулася літературно-мистецька програма «Ясна зоря її життя», відзначення кращих педагогів Чернігівщини премією ім. Софії Русової, а також продовжилася Всеукраїнська науково-практична конференція «Вплив педагогічних ідей Софії Русової на інноваційний розвиток закладу освіти»

«Софія Русова визначна постать українського національного відродження, яка прагнула щоб в українській школі була рідна українська мова і педагогіка. «Найдорожчий скарб у кожного народу – його діти, його молодь.

«Нація народжується біля дитячої колиски, тільки на рідному ґрунті, серед рідної пісні й слова здатна вирости національна свідома дитина», — писала Софія Русова. Наша славетна землячка, яка була французько-шведського походження дуже любила Україну та дбала про її добро, вона гарний взірець для всіх українців. Наш обов’язок пам’ятати, пишатися та відроджувати імена і спадщину наших видатних земляків», — зазначила Ольга Миненок.

Уродженка с. Олешні Чернігівської області, Софія Русова стала відомою по всій Україні, розробивши методику дошкільного виховання на національній основі. У 1917 році — член Української Центральної Ради. Саме Софія Русова – соратниця Симона Петлюри, ще у 1917 році в Центральній Раді вітала митрополита УГКЦ Андрея Шептицького, котрий повернувся з московського ув’язнення.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?