На Чернігівщині стягнули майже 138 млн гривень аліментів

На засіданні регіонального штабу зі стягнення аліментів в управлінні юстиції Чернігівської області аналізували загальний стан сплати заборгованості за аліментними платежами на користь дітей. Також  порушувалися проблемні питання, які виникають в процесі реалізації норм законодавства, які посилюють відповідальність за несплату аліментів.

На кінець листопада в області загальна сума стягнутих аліментів складає 137, 8 млн гривень, що становить суму вдвічі більшу, ніж у 2017 році. За словами керівника управління юстиції у Чернігівській області Олега Трейтяка за тиждень державні виконавці стягують суму, що дорівнює 6 046 493 гривням.

В цілому на Чернігівщині з майже 15 тисяч виконавчих документів по аліментах погашено заборгованість в повному обсязі по 1224.

Керівник філії державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області Євгеній Скалюн акцентував увагу саме на проблемах з виконанням рішень судів про накладення на боржника по аліментам адміністративного стягнення у вигляді суспільно корисних робіт. Найголовніше те, що органи місцевого самоврядування досі не визначили місць, де такі порушники змогли б відпрацьовувати борги. Це стосується Мени, Корюківки та Ніжина.

У Чернігові відповідне рішення виконкому міської ради є, однак є й умова – підприємства, установи та організації мають погодитись прийняти до праці таких осіб та мати вільні робочі місця. Хоча законодавство не передбачає встановлення органами місцевого самоврядування будь-яких додаткових норм права по організації суспільно корисних робіт.

Представники Управління превентивної діяльності Головного управління Нацполіції в області В’ячеслав Счасливий та Андрій Ковальов розповіли наскільки успішно функціонує Інформаційний портал Нацполіції і як виконуються постанови державних виконавців про заборону боржникам користуватися зброєю.

Відзначимо, що двоє з дев’яти боржників по аліментах, яким тимчасово обмежено право користуватися вогнепальною мисливською, пневматичною та іншими видами зброї, вже сплатили кошти. Нагадаємо, що 6 лютого 2018 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів».

Інна Кебец

Більше публікацій на тему:

Чи можна отримувати аліменти без суду?

Як стягнути аліменти для дитини?

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?