На Чернігівщині протестують лісівники

2 жовтня 2018 року в райцентрі Городня, що на Чернігівщині, вiдбулась акцiя протесту городнянських лiсiвникiв проти корупцiйних дiй КП «Чернiгiвоблагролic» та обласної влади.

Активісти перекрили центральну вулицю «1 Травня» в м.Городня. Серед протестувальникiв-- працiвники ДП «Городнярайагролiсгосп», представники лiсопереробних пiдприємств.

На акцію протесту прибули депутат обласної ради Іван Якуб, голова райдержадміністрації Світлана Ященко, заступник голови районної ради Григорій Примак, мiський голова Андрiй Богдан, сiльський голова Тупичева Лариса Шовкова, яка є членом робочої групи облради.

Керiвництво КП «Чернiгiвоблагролiс», на жаль, не з'явилось — вочевидь, щоб не відповідати на «зайві» запитання.
Лісівники висловлюють недовіру керівництву КП «Чернігівоблагроліс» та вимагають передати агрогосподарські підприємства до місцевих громад і районів, а також ліквідувати КП «Чернігівоблагроліс».

— Вимога передачі лісогосподарських агропідприємств обгрунтована і я особисто її підтримую, — прокоментував міський голова Городні Андрій Богдан. — У свій час майно було передане комунальному підприємству «Чернігвоблагроліс» для ефективного управління. Але ситуація ускладнюється. На місцях зведена до нуля можливість розпоряджатися місцевою деревиною, через що страждають й лісопереробні підприємства. Те, що майно не можна передавати громадам — відмовка. Адже помиляються ті, хто вважає, що агролісгоспи нині перебувають в обласній комунальній власності. Такого поняття нема. Є спільна власність територіальних громад області. Тому передача не тільки можлива, а й необхідна.

Сiльський голова Тупичева Лариса Шовкова теж виступила на захист протестувальників.

— Підтримую вимоги протестуючих як член робочої групи при обласній раді, — каже Лариса Шовкова. —Ми розробили Положення передачі агролісгоспів громадам. Але в області навмисно ігнорують чи зволікають з вирішенням цього питання.

Заступник голови районної ради Григорій Примак дивується, чому й досі відсутня жодна реакція обласної влади.

— Ми направляли відповідне звернення про передачу райагролісгоспів від імені районної ради до обласної, — прокоментував Григорій Примак. — До того ж вже двічі. Питання не вирішується, тому ми підтримуємо цю вимогу протестувальників.

Солідарну думку про підтримку висловила й голова райдержадміністрації Світлана Ященко.
Чи буде позитивний результат від цієї акції протесту — поки що не відомо. Але вже 4 жовтня відбудеться сесія Чернігівської обласної ради. Тож городнянські лісівники мають намір бути присутніми на її засіданні...

Передбачаючи такі події Громадська організація «Городнянська районна люстраційна комісія» направила листа (текст читайте нижче) до Генеральниго прокурора України, а також депутати фракції «Батьківщина» ініціювали запросити на сесію районної ради 11 жовтня цього року керівництво обласної ради, бо передні два звернення райради до обласної ради щодо питання «райагролісу» лишились без належної відповіді.

Світлана Томаш, «Новини Городнянщини»

Подаємо текст цього звернення в  оригіналі.

ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ
«Городнянська районна люстраційна Комісія» 
15100 Україна Чернігівська обл. м. Городня вул... Троїцька, 8 тел. 0937010810
Генеральному прокурору України
Луценко Ю.В.

Жадченко Андрій Миколайович
15100 Чернігівська обл. м. Городня
вул. Троїцька буд. 8

№ 21 « 24 » вересня 2018 р.
13 вересня 2018 року в Городнянській міськрайонній газеті «Новини Городнянщини» було опубліковано лист працівників ДП «Городнярайагролісгосп» під назвою «ЯК КП «ЧЕРНІГІВОБЛАГРОЛІС» ГОРОДНЯНСЬКИХ ЛІСІВНИКІВ ЗІ СВЯТОМ «ПРИВІТАЛО», в якій йдеться про кримінальні дії з боку генерального директора КП «Чернігівоблагроліс» Клишта Олександра Івановича.
«Чернігівоблагроліс» є комунальним підприємством Чернігівської обласної ради, керованої Вдовенко Ігорем Станіславовичем, вихідцем із м. Сновськ, Чернігівської області.
Городнянскі лісовики звинувачують керівника «Чернігівоблагроліс» в тім, що він здійснює тиск на директора ДП «Городнярайагролісгосп» і «примушує відпускати лісопродукцію по занижених цінах крупній фірмі ТОВ «АСТРА», яка належить відомому місцевому олігарху та депутату Чернігівської обласної ради Григорію Божку», мешканцю м. Сновськ.
«Це неминуче приведе до банкрутства підприємства, зниження рівня життя його працівників через невиплату заробітної плати. Працівники підприємства і надалі будуть відстоювати свої права. Для цього ми будемо застосовувати всі доступні методи боротьби. І якщо нас не почують і не припинять тиск, ми змушені будемо вдаватись до крайніх заходів – а саме перекриття державного шляху Чернігів – Сеньківка та запросити Українські телеканали ТСН та ICTV», — погрожують працівники.
Із часу виходу газети минуло немало часу, але ні районні ні обласні правоохоронні органи не внесли повідомлення про кримінальний злочин до Єдиного реєстру досудових розслідувань і не розпочали перевірку.
Також не прийнято жодних мір по попередженню актів громадських протестних дій. Траса «Чернігів – Сеньківка» є міжнародною і такі акції можуть мати негативні наслідки для іміджу країни.
Перераховані факти на фоні заяв Президента України, Прем'єр-міністра України та очільників силових відомств щодо посилення боротьби з правопорушниками дискредитують органи державної влади, місцевого самоврядування, правоохоронні органи в очах патріотично налаштованої громадськості, породжують зневіру у справедливості та невідворотності покарання за вчинення злочинів та правопорушень.
Враховуючи викладене прошу Вас організувати перевірку фактів, викладених у заяві працівників ДП «Городнярайагролісгосп», вирішити питання про відповідальність винних осіб, виявити та усунути причини та умови, які сприяли порушенням.

Відповідь прошу надсилати на адресу : 15100 Чернігівська обл. м. Городня вул. Троїцька, 8.
З повагою:

Голова ГО Городнянська районна люстраційна комісія
А.М. Жадченко

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?