На Чернігівщині бачили Нептуна-Посейдона з русалками

DSC_0451У мальовничий місцині села Горбового, що на Куликівщині, в урочищi «Ледань» 11 липня народився ще один празник – Свято на воді за купальськими традиціями.

А передісторія його така: громадою було прийняте рішення про об’єднання святкування ночі на Івана Купала та Дня молоді України. Оксана Трикашна, Горбівський сільський голова, розповіла:

Хотілось такого величезного свята, щоби аж душа розвернулася! Ми сіли з директором Будинку культури Галиною Повжик та художнім керівником  Світланою Кормою, яка за сумісництвом  ще й «міністр культури села», поміркували, вислухали думки активістів громади – і дійшли спільного висновку, що мегасвяту − БУТИ! І неодмінно – у Ледані!

А також додала, що від імені всієї громади дякує народному депутатові України Валерію Давиденку, депутатові Чернігівської обласної ради Віктору Трушу, місцевим підприємцям за те, що вони підтримали їхню ініціативу та допомогли втілити її в життя. Творча задумка завдяки спільним зусиллям перетворилась у масштабне свято: на великій галявині врочища зібралася майже вся громада, від малого до старого. Люди прийшли навіть попри те, що суботнього дня небесна канцелярія періодично надсилала дощ! Відтак публіка мала можливість послухати улюблених українських пісень у майстерному виконанні місцевих вокалістів та помилуватися зворушливими танками лісових мавок − горбівських красунь.

Дуже креативним виявився конкурс квіткових композицій, в якому взяли участь як автори-одинаки, так і команди. Безмежна фантазія та ентузіазм цих людей не перестає дивувати: сполучаючи те, що, здавалося б, зовсім неможливо поєднати, учасники конкурсу створили такі композиції, що просто вражають уяву! Справжнім дефіле краси стала і презентація вінків-головних уборів, над створенням яких працювали майстри та майстрині горбівської громади. Із хвацьким запалом пройшли змагання серед чоловіків на звання «Найкращий цілувальник».

Переможцем вирішили вважати того, хто перецілує найбільшу кількість жінок. І справжнім апогеєм Свята на воді став заплив Нептуна-Посейдона та його вірнопідданих − чарівних русалок.

Свіже повітря, краєвиди природи, що зачаровують, зробили свою справу – нагуляли у відпочиваючих пречудовий аппетит! Учасники конкурсу «Страви на вогні» частували селян та гостей (до речі, до нас завітали білоруси та росіяни) смачною рибною юшкою, запашним кулешем, котрі готували в казанах на багатті, духмяним шашликом «із димком», смаженою рибою. До смаку припали й інші різноманітні наїдки, фрукти та солодкі смаколики, якими підприємці вдосталь забезпечили учасників свята.

Усі переможці конкурсів отримали призи, які стануть в господарстві у великій нагоді. Окрім забавок, у межах дійства діяла ще й благодійна акція. Місцева громада збирала кошти на підтримку місцевого будинку культури. Від імені народного депутата України Валерія Давиденка та від себе особисто зробили внески й представники команди народного обранця. Як зазначив помічник нардепа Микола Торбєєв, Свято на воді за купальськими традиціями – це новий формат культурного та соціального надбання села, що повинно стати прикладом для інших сільських громад. А також наголосив на тому, що Валерій Давиденко й надалі буде підтримувати село та його прагнення до позитивних змін.

DSC_1292 DSC_1273 DSC_1085 DSC_1059 DSC_0915 DSC_0889 DSC_0737 DSC_0652 DSC_0540 DSC_0216 DSC_0145 DSC_0066 DSC_0048 DSC_0451

Довідка
Го́рбове − село в Куликівському районі Чернігівської області. Засноване  1567 року. Орган місцевого самоврядування − Горбівська сільська рада. Населення громади – 1252 особи. Відстань до Десни − 6−7 км, до мальовничого озера Ледань − 3 км. За однією з версій, назва пішла від непрохідних лісів, що росли тут у XVII столітті, які називалися «Горбов бор», через розміщення на підвищеній місцевості (на горбі).

Тетяна ТЕРЕЩЕНКО

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?