На Чернігівщині 98% споживачів мають облік газу

Від початку дії програми з безкоштовного встановлення лічильників газу побутовим споживачам ПАТ «Чернігівгаз» встановив 46,5 тис. індивідуальних та 630 загальнобудинкових лічильників газу — на це було витрачено понад 97 млн грн. На сьогоднішній день, не охопленими комерційним обліком енергоносія залишилося 2% споживачів, або 6,5 тис. житлових приміщень.

Про це під час прес-конференції повідомили керівники ПАТ «Чернігівгаз».

В рамках інвестиційних програм 2012—2017 рр. «Чернігівгаз» поетапно забезпечив облік природного газу у близько 92 тис. сімей Чернігівського регіону. В 2018 році компанія продовжує встановлення лічильників населенню.

Сергій Нагорний

«За 5 місяців «Чернігівгаз» вже встановив понад 4 тис. приладів, без обліку залишилися ще 6,5 тис. приміщень. По майже 700 адресам ми маємо офіційні відмови від установки лічильників. Згідно Кодексу ГРМ, по таким особовим рахункам нарахування проводяться за граничними нормами споживання», — зазначив директор з капітального будівництва ПАТ «Чернігівгаз» Сергій Нагорний.

Водночас до компанії надходить чимало звернень від громадян стосовно встановлення індивідуальних лічильників саме в тих багатоповерхівках, де вже є загальнобудинковий прилад.

Ігор Швець

«За статистикою січня-квітня у приміщеннях з центральним гарячим водопостачанням при нормі 3,3 кубометра споживачі фактично використовували 6 куб м газу, а без ЦГВ – при нормі 5,4 м3 – споживалося 9,8 кубів газу», — зазначив головний метролог «Чернігівгазу» Ігор Швець.

Як зазначають в ПАТ «Чернігівгаз», статистика реального споживання в черговий раз доводить, що зниження державою норм є необґрунтованим і призводить до суттєвого дисбалансу між фактичним і нормованим споживанням. Особливо гостро це питання постане із запровадженням щодобового балансування енергоносія, яке за законом має розпочатися з серпня 2018 року.

В січні поточного року строк установки індивідуальних лічильників подовжили до 1 січня 2021 року. Водночас споживачі можуть встановити прилад обліку за власний рахунок з подальшою компенсацією таких витрат. Однак, роз`яснень від Кабміну щодо компенсацій компанія поки що не має.

Текст: Наталія Свириденко.

Відео/фото: Сергій Вітер

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?