На 3,3 млрд грн зросли податкові надходження в Чернігівській області

У 2020 році платники Чернігівщини додали до бюджетів 19,5 млрд гривень податків, зборів та єдиного внеску.

Сума надходжень до бюджетів усіх рівнів від платників Чернігівщини за підсумками 2020 року становить понад 14,2 млрд гривень. Начальниця Головного управління ДПС у Чернігівській області Людмила Слотюк зазначає, що протягом минулого року надходження зросли. У порівнянні з попереднім (2019 роком) їх сума збільшилась на 3,3 млрд грн або на 30 відсотків.

Людмила Слотюк

До державного бюджету спрямовано 55 відсотків загальної суми — 7,8 млрд гривень. Значна частина цих надходжень забезпечена від сплати податку на додану вартість – 2,3 млрд грн (29 відс.), податку на доходи фізичних осіб і військового збору – 1,8 млрд грн (23 відс.), рентних платежів за користування природними ресурсами – 653,5 млн грн (8,4 відс.) та податку на прибуток – 638,8 млн грн (8,2 відс.).

До спеціального фонду державного бюджету в рахунок погашення боргів минулих років по рентних платежах та податку на прибуток від ПАТ «Укрнафта» та її структурних підрозділів надійшло понад 2,2 млрд гривень.

Як зазначила Людмила Слотюк, зросли надходження і до місцевих бюджетів усіх рівнів.

— Це зростання у порівнянні з позаминулим роком становить понад 8 відсотків, — уточнила керівниця податкової служби. — Загалом платниками податків сплачено до місцевих бюджетів понад 6,3 млрд гривень. Зростання відбулось в основному за рахунок збільшення сплати по бюджетоформуючих податках: податку на доходи фізичних осіб – на 9,7 відс. (+364,7 млн грн) та єдиному податку з підприємницької діяльності – на 8 відс. (+62,6 млн грн).

Людмила Слотюк зауважила, що на соціальні потреби протягом року спрямовано 5,3 млрд гривень єдиного внеску на загальнодержавне обов’язкове соціальне страхування:

— У порівнянні з попереднім роком надходження зросли на 9 відсотків. Отримані кошти єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування направляються на забезпечення соціальних потреб мешканців регіону: виплату пенсій, лікарняних, допомоги по безробіттю та інших. Саме тому як працедавцям, так і найманим працівникам важливо не допускати такого явища, як зарплата «в конверті», офіційно оформлювати трудові відносини та своєчасно сплачувати єдиний внесок.  

Небезпека «тіньової» зарплати і «тіньової» зайнятості полягає не тільки у тому, що бюджети недоотримують кошти та мінімізуються надходження до Пенсійного фонду, але й працівники не матимуть змоги отримати пенсію, яка відповідає рівню їхньої реальної зарплати.

— Якщо заробітна плата отримується в «конверті», не сплачуються страхові внески, а відтак, ні стаж, ні зарплата не будуть враховані для обчислення пенсії, — наголосила Людмила Слотюк.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?