На 15,5% зменшився рівень професійних захворювань

Упродовж перших шести місяців 2018 року порівняно з аналогічним періодом минулого року кількість професійних захворювань серед працівників зменшилась на 15,5%. Загалом робочими органами виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України було зареєстровано 870 випадків захворювань проти 1 029 у першому півріччі 2017 року.

Про це повідомили нашому виданню у Фонді соціального страхування України.

Основними обставинами, внаслідок яких виникли професійні захворювання у звітному періоді, є недосконалість механізмів та робочого інструменту – 25,6%. Також причиною профзахворювань стали недосконалість технологічного процесу – 17,4% та неефективність засобів індивідуального захисту – 14,4%.

У структурі діагнозів профзахворювань хвороби органів дихання складають 38,9%, захворювання опорно-рухового апарату (радикулопатії, остеохондрози, артрити, артрози) – 28,7%, хвороби слуху – 12,5%, вібраційна хвороба – 7,4%.

80,8% професійних захворювань діагностовано в зайнятих у галузі добувної промисловості і розробленні кар’єрів.

Найбільше зниження профзахворювань відбулось у Львівській області – на 58,3% (з 331 до 138 випадків) та у Донецькій області – на 10,3% (з 165 до 148). Водночас, кількість захворювань, що були набуті в результаті професійної діяльності, збільшилась у Луганській (на 23 випадки), Харківській (на 10 випадків), Житомирській (на 7 випадків) та ряді інших областей.

У Фонді соціального страхування України нагадали, що у разі травми на виробництві або профзахворювання, Фонд соціального страхування України фінансує застрахованим особам лікування в закладі охорони здоров’я, враховуючи оперативні втручання. Також потерпілі на виробництві мають право на забезпечення за рахунок коштів Фонду лікарськими засобами та виробами медичного призначення упродовж усього періоду до відновлення працездатності; щомісячні страхові виплати в разі стійкої втрати професійної працездатності, подальшу медичну реабілітацію, санаторно-курортне лікування тощо.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?