Микитась про некорупційне отримання кредитів на твердопаливні котли

Чернігівщина може стати місцем розвитку альтернативної енергетики. Тут можна будувати вітрові електростанції. Впровадження новітніх технологій видобування відновлюваної енергії має стати одним із ключових пріоритетів енергоефективності. З такою ініціативою виступає народний депутат України Максим Микитась.

За останні три роки в цю сферу загалом по країні інвестували 700 млн доларів. І Чернігівщина також повинна брати участь у розвитку таких проектів, тут можна будувати вітрові електростанції.

Народний обранець активно займається впровадженням енергоефективності в державному та приватному секторах. За його сприяння зроблено термомодернізацію обласної лікарні. У ФАПах встановлюють твердопаливні котли, аби відмовитись від дорогого російського газу. І навіть у під’їздах житлових будинків іде переоснащення — замінюють вікна та двері.

«Раніше в нашому під’їзді дуло з усіх щілин. Зимою в коридорі можна було замерзнути. Коли ж поміняли там вікна, то й у квартирі стало значно тепліше», — розповідає пані Олена, жителька одного з будинків Чернігова, де було зроблено ремонт під’їзду.

Максим Микитась наголошує: слід заохочувати людей економити ресурси, однак робити це треба не примусом, стрімко підвищуючи тарифи, а стимулювальними методами.

«Переконаний, люди будуть економити ресурси — воду, газ чи електроенергію — тоді, коли бачитимуть у цьому вигоду для себе. У нас наверху вирішили: збільшимо ціни на все – тоді люди стануть більш ощадливими. Тій же бабусі, щоб поставити енергоефективні лампочки чи твердопаливний котел, десь треба взяти на них гроші. В Києві ці проблеми нікого не хвилюють, вони там живуть іншим життям і наших проблем не знають. Потрібен простий і, наголошую, некорупційний механізм залучення кредитів на утеплення будинків чи встановлення твердопаливних котлів», — розповідає Максим Микитась.

З іншого боку, на думку депутата, потрібно впроваджувати проекти з розвитку альтернативної енергетики, завдяки яким економіка стане менш залежною від імпорту ресурсів. До того ж це зробить наш край привабливим для інвестицій і створить додаткові робочі місця.

«У школах, будинках культури, лікарнях ми замінюємо вікна, двері, утеплюємо стіни. Багато робіт тривають саме зараз, адже підготовку до зими слід починати ще з літа. Все це дає змогу використовувати менше тепла на обігрів. Але це все точкове розв’язання питань, потрібно впроваджувати програми з видобутку енергоносіїв тут», — каже Максим Микитась.

Андрій Бажай

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?