Ми будуємо абсолютно нову державу – Україну!

Актуальне інтерв’ю. У Києві, в Клубі Кабінету Міністрів України, Прем’єр Володимир Гройсман зустрівся з журналістами регіональних ЗМІ. Тема розмови «Підсумки роботи уряду в 2017 році. Пріоритети на 2018 рік». Володимир Борисович був у чудовому настрої, й охоче спілкувався з представниками мас-медіа. Адже зроблено немало, і наведені цифри – цілком красномовні.

– Володимире Борисовичу, звісно, ситуація в Україні – складна, працювати і жити доводиться в умовах віроломної російської агресії…

– Однак Уряд робить усе можливе для позитивних змін і покращення життя співвітчизників. Головне, вдалося втримати економічне зростання. Мінімальна зарплата зросла більше, ніж удвічі, й становить сьогодні – 3723 гривні. Середня зарплата в Україні, котра тепер дорівнює майже 7400 гривень, в наступному році має становити 10 тисяч грн. Також понад 9 мільйонів українців отримують більші пенсії. Взагалі ж, створено нову систему перерахунку та підвищення пенсій, котра вже не залежить від політики. Адже ми зламали ганебну практику «подачок» під вибори. Ця робота продовжується – пенсійне забезпечення повинне бути цілком справедливим для всіх наших громадян.

– Які взагалі пріоритети в роботі Кабміну?

– Наші пріоритети – незмінні: це економічне зростання, безпека та оборона, це і боротьба з корупцією, інвестиції в людський капітал… Наразі стоїть завдання прискорити економічний ріст, сформувати сприятливий інвестиційний клімат та продовжити розвиток промисловості. Отож закладений Урядом ріст економіки на 3 відсотки, – це ріст випуску продукції на 400 млрд. грн., це – десятки тисяч нових робочих місць, а також ріст фонду оплати праці на 180 млрд. грн. Цифри – не граничні, їх можна збільшувати за умови здійснення системних реформ і змін.

– Як Ви наразі оцінюєте інвестиційний клімат у нашій державі?

– Вже сьогодні бізнес працює в прогнозованих умовах, використовуючи електронні реєстри, зокрема реєстр повернення ПДВ, який запрацював влітку і раз та назавжди зняв проблему значною корупції у цій сфері. Цей ефект – помітний і в роботі митниці, адже на 70 мільярдів гривень збільшилися митні надходження, ведеться боротьба з контрабандою.

– Чи вдалося Уряду порозумітися з аграрним сектором?

– Безперечно, ми підтримуємо сільгоспвиробників, робота яких потужно впливає на ріст економіки. За ініціативи Кабміну вже працюють програми прямої підтримки агровиробництв та компенсації вартості сільгосптехніки. Також на часі – програми підтримки фермерських господарств та підприємств із переробки сільськогосподарської сировини, зокрема орієнтованих на експорт. Отож на 36,7 відсотків зросли капітальні інвестиції в сільське, лісове та рибне господарство – станом на вересень складали загалом 40, 98 мільярдів грн. Зібрано 61,3 мільйонів тонн зернових та зернобобових культур.

– У цьому контексті дуже великого значення набувають наші логістичні можливості – порти, аеропорти, залізниця, дороги…

– Маю надію, українці помічають, що ми вийшли на безпрецедентні обсяги виконання ремонтно-будівельних робіт на дорогах. Відремонтовано рекордну за останні десятиліття протяжність доріг – 2177 кілометрів! І ми ремонтуватимемо дороги ще активніше, але при цьому приділяючи значну увагу якості виконаних робіт. Як Ви пам’ятаєте, ще порівняно нещодавно 95 відсотків доріг в Україні були в незадовільному стані. Однак зараз ситуація кардинально змінюється.

– Це якимсь чином впливає на експорт товарів?

– Безперечно. Експорт товарів з України збільшився на 20, 6 відсотків (за 11 місяців 2017-го) і становив 39,5 мільярдів доларів. А взагалі, на 2,3 відсотки зріс ВВП (за 9 місяців 2017). Власне, українська продукція – достатньо конкурентна. І ми активно відкриваємо нові ринки.

– Скільки співвітчизників прийшли служити за контрактом в армії?

– Близько 34 тисячі людей прийнято з початку 2017-го на військову службу за контрактом до Збройних Сил України. Нашим військовослужбовцям надано 1043 квартири. Піклуємося ми і про зростання пенсій для військових.

– Ухвалено законопроекти, які змінюють модель фінансування системи охорони здоров’я…

– У системі охорони здоров’я склалася катастрофічна ситуація. Тож ми не можемо далі консервувати той безлад. Це можна й потрібно змінити! Якщо зараз розпочнемо, то вже за декілька років система лікування буде іншою. Так, потрібна кардинальна реформа сфери охорони здоров’я. Продовжуємо програму «Доступні ліки», в якій беруть участь уже понад 6,5 тис. аптек, і на яку виділено 1 мільярд гривень, будівництво мережі кардіоцентрів у регіонах України, побудову системи підтримки родин із дітьми, котрі страждають на важкі захворювання.

– Теж промовиста цифра – на 50 відсотків у середньому зросли зарплати вчителів!

– А на 40,3 відсотки зменшено черги у дитячі садочки. 1,3 мільярди гривень склала субвенція на забезпечення якісної середньої освіти «Нова українська школа». На 65 відсотків зросла кількість абітурієнтів через центри «Донбас – Україна» та «Крим – Україна». На 18 відсотків збільшилися розміри академічних та соціальних стипендій.

– Відчуваються вже позитивні результати децентралізації?

– Протягом 2017 року створено 299 об’єднаних територіальних громад (у 2015—2017 рр. утворено 665 ОТГ). І децентралізація суттєво посприяла зростанню місцевих бюджетів – до 192 мільярди гривень.

– Зараз помітно відроджується український кінематограф!

– Завдяки державній підтримці національного кінематографа, прийнято 47 кінострічок, у широкий прокат вийшов уже 21 фільм. Пісні українською мовою у пройм-таймі радіостанцій 2017 р. становили 32 відсотки, і ця цифра збільшується. Також запроваджено механізм недопущення на український ринок російських виконавців, котрі порушують наше законодавство. Збережено та посилено санкції проти Російської Федерації. Почав діяти безвізовий режим з Євросоюзом.

Так, тепер ми будуємо абсолютно нову державу – Україну, по-справжньому незалежну, демократичну, справедливу, яка належно дбатиме про своїх громадян!

Записав Сергій Квітницький

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?