Москалі, або Чи в усьому винен лише Путін?

москаль«Отак подивишся здаля на москаля − неначе справді він людина…». Т.Шевченко

Пишу цю статтю для тих наших українців які вважають, що не росіяни переслідують Україну, а Путін.

Для тих також, які з мною ходили на демонстрації впродовж останніх півтора року, зокрема новоприбулих; “Разом” чи «окремо», які мене коригували коли я вигукував, щоби росіяни залишили Україну; чи Крим чи Донбас, які мене критикували коли я не дозволяв  виступати  російською мовою, і тим вже тут родженим проводом громадським, який думає, що з росіянами не тільки можна, але треба співпрацювати. Я не належу до тих які вважають, що погані росіяни − це москалі, а всі інші-- це добрі наші сусіди, просто росіяни.

В держдепартаменті США довший час ( під час “холодної війни” та ,мабуть,і сьогодні) слугували політики і бюрократи котрі вважали, що ворогом був СССР, що російський народ був теж поневоленим в СССР. Коли розпався СССР американські державні бюрократи і політики почали думати, що проблема минула, що з росіянами можна співпрацювати, що президент Росії Єльцин  великий демократ, що з його особисто обраним наслідником Путіном можна співпрацювати, що потрібно встановити нову політику щодо Російської Федерації, значно відмінну під політики щодо СССР. До найвизначніших політиків котрі так думали або ще далі так думають, належать такі проміненти як два Президенти Буш, Обама, держсекретар Клинтон та інші. Цікаво, що кандидат у президенти третій Буш “Джеб” вже так не думає. Не знаю, що тепер думає з цього приводу кандидат у Президенти Гіларія Клинтон, але знаю, що вона недавно порівняла Путіна з Гітлєром.

Приїхав до США один з речників єврейсько-української громади, бувший політв`язень Йосиф Зіселс та на відміну від наших новоприбулих сказав, що не Путін виховав Росію, а Росія виховала Путіна. Тобто не Путін − проблема. Проблема − це Росія і росіяни. Я сказав тоді, от мудрий єврей, але чого ми, українці, такі наївні?!

Найбільш авторитетний центр соціологічного опитування в Росії називається Левада( за прізвищем її засновника-- відомого першого професора соціології Юрія Левади). Чому він авторитетний? Бо, здається, незалежний, тобто неурядовий та йому грозила ліквідація Путіним  в 2013 році. Чому його Путін не зліквідував не знаю, але він діє й досі. За останніми підрахунками опитування 1600 осіб ,18 років або більше, по цілій Росії (45 регіонів) з 130 пунктів 89% населення РФ підтримує Володимира Путіна і його політику. Це на відміну від інших політиків в Росії, які не є конкурентами Путіна, як його права рука Дмитро Медведев, який має тільки 66% підтримки населення. Щоправда тут можна поставити запитання: а що було би, якби «Левада» провела опитування і популярність Путіна була значно нижчою?  Мабуть не було б «Левади».

Одначе треба мати на увазі, що Президент Обама має підтримку біля 45%. Я маю на увазі в США, а не в Росії. Чи це опитування «Левадою» є достовірне? Пряма відповідь є, що ми не знаємо. Знають кілька осіб у «Леваді» та знає Кремль. Знаємо ми одначе, що ця цифра збільшилася по відношенню до Путіна більше як на  25%  за останніх півтора роки, відколи Росія і Путін вторглися в Україну.

Чи це означає, що росіяни в самій суті є імперіалістами? Можна по-різному це інтерпретувати, мовляв, вони просто жадібні до давньої слави, але фактично відповідь є: «Так — росіяни є імперіалістами».

Знаємо також, що якщо ця цифра-- 89% (навіть нехай вона й натягнута) – характеризує те, що Путін більш популярний в Росії чим Президент Обама в США. На це вказують західні соціологічні центри, котрі не мають безпосереднього доступу до російського населення, але можуть виробити хоча б примітивну оцінку. А це при далеко гіршій економіці ніж у США, при ізоляції майже від цілого світу та при тому, що гинуть російські хлопці на чужій території. Звичайно ,це правда, що при демократії  можна і не погоджуватися, кожний має свою оцінку, свого протеже чи політика і тому популярність демократичного політика значно нижча чим авторитарного. Все ж таки на початку 1990-х років Президент Буш-старший після перемоги в Іраку мав популярність на 75%. Американці були захоплені мілітарною перемогою. Правда, це захоплення тривало коротко, бо Президент Буш програв вибори роком пізніше. Не має сумніву, що популярність Путіна у Росії сьогодні-- це наслідок перемог на полі бою в Україні, анексія Криму, оформлення т.зв. ДНР і ЛНР.

Тарас Шевченко жив значну частину свого життя в Росії, на волі, також у Санкт-Петербурзі. У Шевченка було чимало російських друзів. До речі, викупили Шевченка з кріпацтва переважно його російські друзі. Щоправда, я переконаний, що вони зробили це, аби використати його талант, артистичні здібності. До речі, багато радили йому зайнятися постійним малярством і кинути писати. Однак Шевченко тому і вважається генієм і пророком. Він бачив і писав:

“Отак подивишся здаля на москаля —

неначе справді він людина: іде собі як

сиротина, очима — блим, губами — плям, і

десь трапяється хвилина — його буває

навіть жаль. А ближче підійдеш — скотина...” 

Мабуть краще не скажеш. Чи є добрі, чесні росіяни? Є, але їх дуже мало (здається 10% в Росії), і навіть ті здебільша  мовчазні.

Аскольд ЛОЗИНСЬКИЙ, Нью-Йорк, 25 червня 2015 року

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?