Молодіжний фестиваль на Чернігівщині − у новому форматі… без Росії

На-голубих-озерахЩороку три сусідні народи України, Білорусі та Росії святкували День молоді на стику кордонів у селі Сеньківка, що адміністративно належить до Городнянського району Чернігівської області. Кожна область – Чернігівська, Гомельська, Брянська почергово (припадало на кожні два роки) була відповідальна за організацію та проведення заходів.

Після вторгнення російських військ до Криму та військової дестабілізації ситуації на Донбасі, Україна, звичайно, не може проводити подібні заходи та ще й залученням учасників із країни, яка грубо знехтувала усіма нормами міжнародного права, у тому числі й непорушності кордонів.

Тож тепер всі, хто відчуває у собі молодечий дух і запал відзначатимуть День молоді в абсолютно новому форматі.

На свято дружби Чернігівщина запросила справжніх, а не «паперово-надуманих» друзів: з Білорусі, Латвії та з багатьох регіонів України.

А самі заходи відбуватимуться на території комплексу «Голубі озера», розташованого у селі Олешня на Ріпкинщині.

Про особливості проведення свята молоді розповіли 15 червня в облдержадміністрації під час брифінгу для журналістів заступник директора Департаменту сім'ї, молоді та спорту ОДА Наталія Кожушко та старший інструктор центру тактичного навчання «СОТа» Олександр Лаптій.

Міжнародний молодіжний фестиваль «Молодість. Мир. Майбутнє» відбудеться з 18 по 21 червня.

— Фестиваль проходитиме у форматі наметового містечка. У таборі планується провести військово-патріотичну гру, спортивні змагання і показові виступи, клуби за інтересами. Також будуть організовані концертні програми, під час яких молодь продемонструє «візитні картки» свого району, міста, області, держави, — зазначила Наталія Кожушко. 

Як зазначив Олександр Лаптій, також проводитимуться інструктажі із орієнтування та правил поведінки в екстремальних умовах, практичні заняття із надання першої невідкладної допомоги та демонстрація макетів зброї.

— Чернігівщина — край з багатим козацьким минулим. Генетичний код час від часу дає про себе знати, але його необхідно підкріплювати практичними навичками, зокрема і поводженням із зброю, — каже старший інструктор центру тактичного навчання. 

Програма передбачає обмін досвідом, змістовне спілкування та міжнародне і прикордонне молодіжне співробітництво між Україною та Республікою Білорусь.

А загалом, ідея фестивалю полягає в підвищенні національного духу молоді та патріотичного виховання, створення можливостей для самореалізації та розкриття творчого потенціалу.

Цього ж дня, 15 червня, в Департаментах сім’ї, молоді та спорту; культури і туризму, національностей та релігій обласної державної адміністрації відбулися наради з обговорення організаційних питань щодо проведення молодіжного фестивалю на «Голубих озерах».

У нараді взяли учать керівники окремих структурних підрозділів ОДА, представники обласних управлінь лісового та мисливського господарства, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державтоінспекції та Управління УМВС, Деснянського басейнового управління водних ресурсів і Благодійного фонду ім. Софії Русової.

— Цей захід має дуже велике значення для Чернігівщини. Ми хочемо показати, що молодь завжди в центрі уваги і вона має перспективи реалізувати свої можливості саме в нашій державі, — підкреслив перший заступник голови обласної державної адміністрації Леонід Сахневич.

Учасники засідання розглянули питання облаштування табору, виготовлення та розміщення банерів з державною символікою, забезпечення транспортом, харчуванням, медичною допомогою, встановлення дорожніх знаків.

Станом на 15 червня на молодіжний фестиваль вже запрошені майстри народного мистецтва. Патріотичне виховання проводитимуть воїни АТО та громадська організація «Північні Вовки» разом з інструкторами центру тактичного навчання «СОТа». Вирішено питання про встановлення сценічного світлового та звукового обладнання.

Під час фестивалю охорону правопорядку забезпечуватимуть 60 міліціонерів і дільничний інспектор. Також залучатимуться п’ять пожежних команд.

Про зміну формату заходів та деякі цікаві подробиці – у відео нижче (після Програми фестивалю).

Програма Міжнародного молодіжного фестивалю:

18 червня

до 14:00 год. — Заїзд делегацій, облаштування табору.

17:00 год. — Урочисте відкриття фестивалю.

20:00 год. — Творча програма за участю делегацій з районів, міст, областей «У колі друзів».

19 червня

10:00 год. — Робота майстер-класів, Гоголівські читання, квест, туристичне багатоборство, конкурс національної кухні, тактична медицина, виставка макетів військового спорядження, робота спортивних майданчиків (волейбол, міні-футбол тощо).

14:00 год. — Військово-патріотична програма; Гоголівські читання; дефіле в національних костюмах; патріотичний боді-арт; робота майстер-класів; розминки КВН – веселі хвилинки; квест.

19:00 год. — Творча програма за участю делегацій з районів, міст, областей «У колі друзів».

20 червня

10:00 год. — Військово-патріотична гра; виставки товарів народно-прикладного мистецтва; майстер-класи, ярмарки народних майстрів; майданчики сучасного мистецтва; патріотичний боді-арт; кулінарні шедеври в лісі; спортивні змагання.

14:00 год. — Виставки товарів народно-прикладного мистецтва; майстер-класи, ярмарки народних майстрів; майданчики сучасного мистецтва; військово-патріотична гра; спортивно-розважальна програма (афро-бразильське бойове мистецтво «Капоейра», дзюдо); розминки КВН – веселі хвилинки.

19:00 год. — Підведення підсумків роботи табору, нагородження переможців конкурсів. Урочисте закриття Міжнародного молодіжного фестивалю.

 

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?