Міцне коріння буває лише з доброго насіння

Про стан і перспективи розвитку лісонасіннєвої та лісорозсадницької справи йшлося на виїзному семінарі інженерів лісовідновлення лісогосподарських підприємств Чернігівськоі області на базі ДП «Остерське лісове господарство» і «Ніжинське лісове господарство».

ліс 7У роботі семінару, крім інженерів лісовідновлення, взяли також участь головні лісничі Остерського та Ніжинського лісгоспів, лісничі і провідні інженери з лісових культур цих підприємств.

У роботі виїзного семінару взяла участь і підвела підсумки його роботи начальник відділу лісового насінництва державної організації «Український лісовий селекційний центр» Валентина Куклишин.

Збір учасників семінару відбувся в Горбачівському лісництві Остерського лісгоспу. В актовій залі лісництва проходила і пленарна частина зібрання, яку відкрив начальник відділу лісового господарства Олександр Марахонько.

ліс 3З доповіддю «Стан і перспективи розвитку лісонасінневої та лісорозсадницької справи виступив головний спеціаліст відділу лісового господарства Чернігівського ОУЛМГ Володимир Перев’язко. Він зазначив, що ця важлива проблема всебічно аналізувалася і на липневому засіданні колегії облуправління, бо, безперечно, лісонасіннєва справа — це один із основних напрямків успішного лісового господарювання, адже від якості насіння залежить якість садивного матеріалу, а від останнього — здоров’я наших лісів на довгі десятки років. Отож, вірно людьми підмічено: з доброго насіння міцне і коріння.

Далі доповідач ґрунтовно проаналізував виконання заходів галузевої «Програми розвитку лісонасіннєвої справи на 2010 —2015 роки», розробленої управлінням у 2010 році.

Він, зокрема, наголосив, що за цей період площа об’єктів постійної лісонасіннєвої бази на державних підприємствах збільшилася на 62 гектари і на сьогодні становить 2743,2 гектара, із них площа не атестованих об’єктів — 57,9 гектара, які атестуватимуться через 6 — 8 років. Відібрано і атестовано згідно з  Програмою 75 плюсових дерев.

ліс 1Які ж з об’єктів лісонасіннєвої  бази (ПЛНБ) вже атестовані? Це лісонасіннєві плантації на площі 42,3 га, які є клоновими плантаціями сосни звичайної. Це і генетичні резервати площею 1264 гектари, з яких модрина займає 5,7 гектара, сосна Веймутова 1,6 га, сосна звичайна — 1095,9 гектара, дуб звичайний — 160,3 гектара, дуб червоний —1,3 гектара.

Атестовано також постійні лісонасіннєві ділянки (ПЛНД) на площі 1362 гектари, з яких модрина займає 9,7 га, сосна звичайна — 296,2 га, ялина звичайна — 20,9 га, сосна Веймутова — 2,1 га, дуб звичайний — 994 га, дуб червоний — 18,2 га, липа — 9,4 га, береза 9,4 га, вільха — 2,4 га. Атестовано також плюсові дерева у кількості 174 штуки, з яких модрини 12 штук, сосни звичайної 102 штуки, дуба  звичайного — 58, дуба червоного — 2.

ліс 2Далі доповідач охарактеризував не атестовані об’єкти. Це, зокрема, клонові плантації сосни звичайної площею 26 гектарів у Корюківському, Остерському, Новгород-Сіверському, Холминському, Чернігівському держлісгоспах, родинні плантації сосни звичайної в Городнянському і Чернігівському держлісгоспах, дуба звичайного — в Борзнянському і Прилуцькому держлісгоспах, модрини європейської — в Ніжинському, а також лісонасіннєві ділянки сосни звичайної в Борзнянському держлісгоспі.

ліс 5Доповідач також зазначив, що Чернігівським лісогосподарським підприємством розроблені заходи з реконструкції клонових лісонасіннєвих плантацій сосни звичайної площею 27,8 гектара до 2022 року. В активі лісонасіннєвої справи і те, що за три роки створено 44,9 гектара плантаційних швидкоростучих культур, налагоджена наполеглива робота з додаткового створення об’єктів постійної лісонасіннєвої бази у Борзнянському, Городнянському, Ніжинському, Холминському і Чернігівському держлісгоспах.

ліс 6Все це дає відрадні результати: показник заготівлі лісового насіння з покращеними спадковими властивостями за останні роки збільшився з 28 відсотків у 2010 році до 37 відсотків у 2015. Станом на 1 липня 2016 року посівні якості насіння в цілому по лісогосподарських підприємствах порівняно з аналогічним періодом 2015 року покращилися на 4 відсотки та становили 99 відсотків насіння першого класу в Борзнянському, Ніжинському, Новгород-Сіверському, Остерському, Семенівському, Чернігівському лісогосподарських підприємствах.

ліс 9Для розширення об’єктів ПЛНБ планується створення клонової плантації сосни звичайної у Добрянці, родинної плантації дуба звичайного в Ніжині, постійної лісонасіннєвої ділянки липи серцелистої у Прилуках. Планується збільшити збір насіння з об’єктів ПЛНБ не менше 40 відсотків від усього заготовленого (у 2015 році цей показник становив 37 відсотків).

Далі доповідач зупинився на лісокультурному виробництві, зазначивши, що за півріччя заплановані завдання виконані та перевиконані. Але наразі ми повинні забезпечити постійний контроль за виконанням всього комплексу запланованих лісокультурних робіт, наголосив він. Це стосується, зокрема, і завдань своєчасного та якісного проведення агротехнічних і лісівничих доглядів за лісовими культурами, плантаціями, шкілками, розсадниками. Це стосується і збору лісового насіння, обробітку грунту під створення лісових культур у наступному році, інших заходів під час проведення інвентаризації та атестації садивного матеріалу і лісових культур.

ліс 10Після завершення пленарної частини учасники виїзного семінару ознайомилися з тепличним господарством Горбачівського лісництва, з його декоративним розсадником, міні-дендропарком, екологічною стежкою, а також із методикою зеленого живцювання. Грунтовні роз’яснення щодо об’єктів надав головний лісничий ДП «Остерське лісове господарство» Юрій Бійчук.

Далі учасники семінару переїхали до ДП «Ніжинське лісове господарство», з об’єктами огляду їх знайомив головний лісничий лісогосподарського держпідприємства Володимир Костирко. В Іржавському лісництві,  у кварталі 7 вони оглянули лісові культури дуба звичайного, створені трьохрічними саджанцями. Оглянули також постійну лісонасіннєву ділянку модрини європейської у кварталі 4, щодо якої роз’яснення надала провідний інженер лісових культур Наталія Демочка. Вона ж відповідала на запитання учасників семінару під час огляду ними лісового розсадника в кварталі 19.

ліс 11Далі у кварталі 5 відбувся огляд постійної лісонасіннєвої ділянки сосни Веймутова площею 2,1 гектара.

Неабияку цікавість виявили учасники семінару до плантації фундука у кварталі 20 Іржавського лісництва. Грунтовні роз’яснення і відповіді на запитання вони отримали від лісничого Володимира Шапошника. У кварталі 19 цього ж лісництва відбувся огляд культур дуба звичайного на площі 3,1 гектара, а в кварталі 20 оглянули постійну лісонасіннєву ділянку дуба північного, створеної у 2011 році.

ліс 14Переїзд учасників семінару до Кобижчанського лісництва супроводжував також головний лісничий Ніжинського лісгоспу Володимир Костирко, який і ознайомив гостей з особливостями огородження лісових культур від потрав дикими тваринами в кварталі 50.

Огляд лісового розсадника у кварталі 116 супроводжував лісничий Кобижчанського лісництва Володимир Козловський.

У Мринському лісництві учасники семінару оглянули короби для вирощування сіянців сосни звичайної у контрольованому середовищі.

ліс4У садибі Мринського лісництва відбулося і підведення підсумків виїзного семінару. Після завершення обміну думками і пропозиціями учасників семінару начальник відділу лісового насінництва ДО «Український лісовий селекційний центр» Валентина Куклишин подякувала всім учасникам і організаторам семінару за плідну роботу і надані можливості ознайомитися з практичною стороною таких важливих проблем галузі як лісонасіннєва та лісорозсадницька справи. «Такі семінари, — наголосила вона, — дуже потрібні. І те, що 99 відсотків насіння, яке надходить нам на перевірку з Чернігівщини, це насіння відмінної якості свідчить, що інженери з лісовідновлення в усіх лісогосподарських підприємствах області працюють відмінно».

З підсумковими висновками на завершення заходу виступив і начальник відділу лісового господарства Олександр Марахонько.

Микола Тищенко

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?