Місце, яке Бог сотворив для себе… І для нас усіх

Штат Керала («земля кокосових горіхів») розташований на півдні Індії, вздовж південно-західного узбережжя країни.

Ще здавна ця земля приваблювала мандрівників та торговців з усього світу не лише рідкісними й екзотичними товарами, а й райською природою та гостинністю місцевих жителів. Їдуть і сьогодні з усіх усюд в Кералу туристи, здебільшого, поправити здоров’я й очистити думки.

Адже саме в Кералі, як стверджують давні джерела, 5 тисяч років тому зародилася ведична медицина – наука про здоров’я та довголіття (аюр – «життя», веда – «наука», у повному розумінні «наука життя»). Її практикували мудреці «ріші», котрі робили записи про хвороби людей на пальмових гілках. Їхнє вчення довго передавалося з вуст у вуста. Три тисячі років тому його виклали в трактатах «Чаракасамхита» та «Сушрутасамхита», а тисячу років тому – в найбільш згадуваному манускрипті Аштанга Хридая.

Аюрведа – це цілий комплекс древніх медичних знань Індії. Вчить, як зберігати спокійний розум та здорове тіло, як жити в гармонії з собою та природою. В Кералі свято бережуть традиції аюрведи, й з успіхом її практикують до цього часу. Природно, що тут, на землі, яка наскрізь просякнута аюрведою, розташована найбільша кількість у країні спеціалізованих оздоровчих центрів. Працюють найдосвідченіші спеціалісти: кваліфіковані лікарі, автентичні викладачі йоги, духовні наставники.

Керала – це й справді, неначе рай на землі. В Індії вважають, що коли Бог створював Землю, це місце Він сотворив суто для себе. Безліч річок та озер, лагуни, канали, лимани, золотаво-білосніжний пісок пляжів Аравійського моря, соковита незаймана природа, зарості кокосових пальм, унікальна флора та фауна, величні індуїстські храми та палаци, християнські церкви, фортеці, колоритні поселення рибалок, рисові та чайні плантації. У повітрі витає п’янкий запах прянощів. Краса та магія всюди.

Варто також сказати, що сьогодні Керала – це один з найчистіших, найбільш розвинутих економічно та духовно індійських штатів. Тут відмінні дороги, вздовж яких розташувалися охайні будиночки. Майже 90 відсотків населення вміють читати й писати.

Саме в Кералу, до джерела відновлення душевних та фізичних ресурсів, завдяки Українському журналістському фонду вже котрий рік поспіль приїжджають представники мас-медіа з різних куточків України.

Як приймали, лікували, чим годували

Заклад, що нас приймав – The Windsor Castle – курорт The Lake Village Ayurvedic Resort (Озерне селище), розташований в центральній частині Керали. Там все потопає в зелені. Назва говорить сама за себе – озера та річки сплелися тут у безкрає блакитне мереживо. Можна сісти на пліт або катамаран й милуватися довколишньою красою. А можна цілими днями лежати в гамаку, купатися та засмагати, або рибалити. Розслабити тіло й очистити думки – одна з найважливіших складових у лікуванні аюрведою. 

Господар курорту пан Еліас (Mr Commander Aleyas Thottathil) – дуже шанована в регіоні людина, займається благодійністю. Він сердечно й щиро радів гостям і став для українських журналістів справжнім другом.Люб’язно запросив нашу групу й на заручини своєї доньки. Краса індійських танців, пісень, блиск тканин, велика кількість квітів, неймовірні пахощі, вишукані національні страви, до тисячі гостей – коштів та сил для організації урочистостей тут явно не пошкодували. А нам таки пощастило –  весільні традиції в Індії це немов казка, що оживає перед очима, примушує тремтіти серця навіть тих, хто давно не вірить в дива. 

Окрім родини пана Еліаса, ми познайомилися з багатьма цікавими людьми й відчули, наскільки місцеві жителі доброзичливі й привітні. Завдяки уважному ставленню, професійності, і що не менш важливо, доброті та щирості працівників аюрведичного курорту, звідти ми повернулися додому цілковито щасливими й сповненими енергії.

Як же відбувалося лікування? Спочатку треба пояснити, що таке аюрведа.

Згідно з аюрведою, Всесвіт, і людина зокрема, складаються з п’яти основних елементів: ефіру, повітря, вогню, води та землі.  У людському тілі вони проявляються як три фундаментальні життєві сили, або доши, й керують усіма його біологічними, психологічними та фізичними функціями.

Вата (ефір та повітря) відповідає за процеси дихання, кровообігу, діяльність м’язів, нервові імпульси; Пітта (вогонь та вода) керує обміном речовин і травленням; Капха (вода та земля) – це кістки, м’язи, сухожилля та баланс рідини в тілі. За цими трьома основними типами конституції фахівець з аюрведи визначає, хто є хто, беручи до уваги саме «життєві сили» людини, й залежно від того, яка доша переважає, призначає відповідний курс терапії.

Лікування полягає у відновленні життєвої енергії (прани), за допомогою якої пацієнт самостійно перемагає хвороби. Відбувається найсильніша детоксикація та «перезавантаження» організму, в результаті чого тілу повертається молодість, а свідомості – спокій. Методики аюрведи допомагають схуднути, зміцнити імунітет, зняти стрес, поліпшити настрій, повернути розтрачену енергію, відчути себе молодим, красивим, духовно сповненим.

Кожен з нас спочатку поспілкувався з лікарем. До речі, пані Сіна (Mrs Seena Rajendran) – одна найкращих спеціалістів з аюрведи в Кералі, професійний лікар, людина якій ми цілком та сповна довіряємо, чуйна та уважна. Розпитувала про все: про роботу, сім’ю, що хвилює та болить, чого б хотілося. Потім і почалося лікування.

Індійські лікарі з українською журналісткою Людмилою Ольховською

Для Вати (тип тіла людини, читайте на початку матеріалу) одне, для Пітти та Капхи – інше. Безліч різноманітних процедур. Наприклад, масаж усього тіла в чотири руки з застосуванням цілющої олії або трав’яних порошків. Теплі ванни з трав або молока. Спеціальні процедури для голови, вух, очей і повік. Широдхара – взагалі щось неймовірне, просто космос якийсь. Це коли тобі на лоба тонесенькою цівкою протягом тривалого часу ллють теплу олію. У когось це викликає відчуття польоту, а хтось встигає виспатися, мабуть, що за все життя.

 В аюрведичних закладах приділяють неабияку увагу якості їжі. Адже в аюрведі харчування забезпечує рівновагу дош, тобто життєвих сил. Кожній доші потрібні свої смаки (раси): первинна інформація для дош закладена в солодкому, солоному, кислому, гіркому, гострому й терпкому. Під час кожного прийому їжі мають бути всі шість рас. Смаком можна скористатися для того, аби врівноважити загострену дошу. За аюрведою, тілесним відбиттям «чистої радості», тобто блаженства, є невловима субстанція оджас, яка виникає з ідеально перетравленої їжі. Оджас, як і доши, одночасно є в свідомості та тілі.  Отримати оджас, тобто найвище задоволення, від того, що ми їмо – оце і є кінцевий результат правильного харчування. Особлива подяка шеф-кухарю готелю The Windsor Castle пану Анілу (Mr Anil) – все було дуже-дуже смачно. Він не лише готував аюрведичні страви суто під наші європейські смаки, тобто не такі гострі, а ще й залюбки поділився рецептами.

Завдяки щоденним медитаціям в аюрведі досягається баланс розуму. Тіло ж розвивається за рахунок занять йогою. Під пильним наглядом автентичного вчителя, йога-майстра, серед нас в стійку на голові стали навіть ті, для кого це раніше було фантастикою. Але не лякайтеся, йога це приємне й надзвичайно корисне заняття. Як же добре неквапливо розім’яти м’язи під першими сонячними променями на зеленій галявині з видом на мальовничі заплави.

Ось так, у різний спосіб, на аюрведичному курорті допомагають своїм клієнтам вивільнитися від токсинів та шлаків, а також накопиченої втоми, напруги та стресу. Як результат – легкість у всьому тілі, підтягнута сяюча шкіра, й, що не менш важливо, чистота думок, рівновага та спокій. Перевірено українськими журналістами!

А насамкінець, щоб ви остаточно повірили, що аюрведа й справді здатна зцілити людину, варто згадати про такий факт: Всесвітньою Організацією Охорони Здоров’я  аюрведа визнана як найефективніша на сьогоднішній день система альтернативної медицини.  На відміну від традиційної, вона бореться не з симптомами захворювань, а усуває їх причину.

Цікава й корисна інформація
The Lake Village Ayurvedic Resort розташований в 60 км від міжнародного аеропорту в Кочині та воріт Кумаракам.

Маршрут: Індія – Керала — Кочин

Напрямок: Озерне селище. Аюрведична терапія – невід’ємна частина цього місця, плюс риболовля та незабутній відпочинок.

Що подивитися в Кочині Кочин (Кочі) – головне портове місто східної частини Індії. Найвизначніше місце тут – форт Кочин, споруджений у XVI столітті. Він був першим укріпленням на території Індії, яке побудували європейці. Цікава й церква Святого Франциска – найстаріший католицький храм в країні, в якому був похований відомий мореплавець Васко да Гама. Щоб більше дізнатися про культуру індійського народу, варто відвідати Kerala Kathakali Centre – тут щоденно проводяться театралізовані вистави, а також сеанси музичної медитації та концерти. Одяг та прикраси можна придбати на вулицях MG road та Marine Drive. Найбільші торговельні молли: Bay Pride Mall, Oberon Mall, My Kingdom.

З Кочина варто привезти шовк – найніжніший, усіх кольорів та відтінків. Та, найголовніше, в Кералу приїжджають, аби насолодитися райською природою, відпочити душею та тілом. Тут неймовірно мальовничі місця з прозорою водою, з лотосами та невідомими рослинами, з екзотичними тваринами й птахами. Незабутньою стане подорож на човнах тутешніми каналами.

Клімат м’який та теплий протягом усього року. Температура: 20-32 градусів

Спеціально для видання Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?