Міліція не виконує своїх функцій, тому її треба максимально змінювати

АЛЕХИН1 квітня 2015 року Наказом МВС України підполковник міліції Альохін Едуард Володимирович був призначений начальником УМВС України в Чернігівській області. Ми вирішили поспілкуватися головним міліціонером Придесення аби дізнатися про перші здобутки на цій посаді. 

Едуарде Володимировичу, чому ви вирішили прийти на цю посаду в такий складний для країни час?

По-перше, так склалися обставини. По-друге, якщо ти займаєш активну життєву позицію, маєш свої погляди на роботу міліції, бачиш, що не все в системі МВС робилося як слід, і отримуєш можливість виправити ситуацію, то цю можливість обов’язково потрібно реалізовувати.

Тож коли мені запропонували цю посаду, я вирішив втілити в життя свої задуми в баченні нової міліції.

В українській владі у всіх негараздах прийнято звинувачувати попередників, ви принципово цього не робите. Не боїтесь, що вам доведеться відповідати за помилки тих, хто був до вас?

А що толку когось звинувачувати, якщо просто потрібно працювати зараз? Так, багато було неправильного, багато робилося такого, чого не повинно було бути. Треба виправляти ситуацію і жити сьогоднішнім днем для майбутнього. Ми всі розуміємо, що система, яка вибудовувалася роками в Україні, не могла привести до чогось доброго. Так воно і сталося. Нині ми повинні виправляти наслідки. Потрібно міняти систему на краще, а не згадувати якісь прізвища з минулого.

Які для вас є критерії оцінювання роботи сучасного міліціонера? Раніше значна увага зверталася на статистичні показники, як зараз?

Нажаль, критерії оцінки роботи міліції не мінялися вже протягом багатьох років. Статистика, якою оцінюють нашу роботу, давно застаріла. Вона перетворилася на свого роду інструмент як в руках тих, хто її складає, так і тих, хто нею користується. На мою думку, взагалі не можна орієнтуватися на статистичні дані в оцінці роботи міліції. В нашій країні статистикою просто керували в залежності від необхідності в той чи інший бік.

Для мене статистика – цифри сугубо суб’єктивні. Але водночас інші критерії оцінки роботи міліції тільки розробляються. Я бачу, що в першу чергу оцінку роботи керівників чи підрозділів міліції має ставити населення. Залишилося тільки розробити механізм цієї оцінки. Оце й буде найбільш правильний і об’єктивний підхід.

Останнім часом багато говорять про нову міліцію. Ви, як людина з багаторічним досвідом, якою бачите цю оновлену міліцію?

Я в любому випадку бачу її новою, бо, підкреслюю, та міліція, яка є на сьогоднішній день, вона не здатна в повному об’ємі виконувати функції правоохоронного органу. Для мене цей факт є очевидним, хоча не всі наважуються в цьому зізнаватися, навіть самі працівники міліції. Міліція не виконує функцій міліції, тому її потрібно максимально міняти. Я не кажу, що потрібно міняти всіх людей в міліції. У нас достатньо порядних грамотних професіоналів, здатних виконувати свої функції. Але система була вибудована так, що працівників примушували виконувати ту роботу, яка не входила до їх функціональних обов’язків.

Тому необхідні глобальні зміни. І чим швидше, тим краще.

На скільки відсотків нині міліції фінансується з бюджету, звідки берете кошти, яких не вистачає? Чи залишилися підрозділи, які заробляють для міліції додаткові кошти?

В Чернігівській області фінансування зарплатні стовідсоткове. Так само і потреби для антитерористичної операції. Тут проблем не виникало.

А от щодо забезпечення пальним, тут я б хотів бачити більші об’єми.

Нині тільки відділ державної служби охорони може заробляти кошти, бо він працює на комерційній основі. Всі інші підрозділи не мають на це права згідно нашого законодавства. Я вважаю, що це правильно, бо міліція (чи поліція) має стовідсотково фінансуватися державою. І коли це станеться, тоді самі собою відпадуть багато питань.

Громадські організації і міліція – вони вам більше заважають чи допомагають? Як координуються ваші спільні дії?          

Все залежить від того, які справжні цілі вони (громадські організації) перед собою ставлять. Бо, нажаль, часто між декларованими і справжніми цілями є ціла прірва. Якщо керівники і учасники громадських організацій реально хочуть допомогти в охороні громадського порядку, ми тільки за. Якщо ж там замішані якісь меркантильні інтереси – ми не будемо йти на поводу у цих організацій.

Наскільки ефективно на вашу думку проходить люстрація в правоохоронних органах Чернігівщини?     

Вона проходить згідно із законом про очищення влади. Позбавлятися від старого вантажу в системі потрібно. Адже є працівники, яких важко налаштувати на робочий лад. Можливо дещо потребують вдосконалення форми і методи її проведення, але сама люстрація необхідна.

Боротьба з хабарництвом на Чернігівщині останнім часом значно активізувалася. Це загальнодержавна тенденція, чи тільки в нашій області?

Це загальнодержавна тенденція виявлення фактів хабарництва у всіх сферах нашого життя. Ми виявляємо, фіксуємо і документуємо всі факти. Є подібні факти і серед представників правоохоронних органів. Я постійно наголошую своїм співробітникам, що ніколи не захищатиму тих, хто перейшов межу, позначену законом.

А до вас приходили «ходоки», щоб вирішити якісь питання за відповідну винагороду?   

В ході спілкування з подібними людьми вже зарані видно, чим ця розмова закінчиться. Тому я просто уникаю таких зустрічей. Хабар – це гроші за якусь послугу, я таких послуг не надаю, і дав всім зрозуміти, що навіть починати зі мною розмови на цю тему немає сенсу.

Натомість якщо у людей є бажання допомогти, наприклад, нашим бійцям в зоні АТО, це вже зовсім інша справа.

Кожен керівник УМВС, який приїжджав на Чернігівщину з інших областей, привозив свою команду. Це були люди з Луганщини, Харкова. Як ви до цього явища ставитеся?

Привозили не команду, скоріше це можна було назвати словом орда. Це було ненормальне явище, всі ми це розуміємо. Я прибічник того, щоб у першу чергу спиратися на місцеві кадри. У нас достатньо своїх фахівців, щоб заповнити всі посади. Не треба було так принижувати Чернігівщину, говорячи, що тут немає кадрів. Ті, хто так говорив, м’яко кажучи, самі були далеко не ідеальні.

Розкажіть будь ласка більш детально про забезпечення міліціонерів в зоні АТО

На даний момент працівники міліції Чернігівської області в зоні проведення АТО забезпечені усім необхідним — форменим одягом для всіх сезонів, озброєнням, грошовим забезпеченням, предметами побуту. Забезпечення багато в чому залежить від тих функцій, які бійці виконують. На певному етапі чернігівці виконували бойові завдання на передовій, зараз це охорона громадського порядку. Якщо на першому етапі серйозну допомогу нам надавали волонтерські організації та бізнесмени, нині нас на сто відсотків усім забезпечує держава.

Зараз триває процес передачі міліції бронетехніки. Вона поки що не готова до експлуатації, в ній є маса недоліків, бо була на консервації. Поки що приводимо її в порядок, після чого будемо використовувати її в зоні проведення антитерористичної операції.

Серйозною перевіркою нового керівництва міліції Чернігівщини стали травневі свята. Ви вживали превентивних заходів для недопущення диверсій і провокацій. Все заплановане вдалося?

Так, ми обійшлися без надзвичайних подій, на що й були орієнтовані. Міліція повністю виконала поставлені задачі. Жителям Чернігівщини були забезпечені мирні спокійні вихідні. Мобільні блокпости забезпечили неможливість потрапляння у великі населені пункти осіб, які можливо могли б зіпсувати нам свята.

Які ваші пріоритети в роботі?

Мої пріоритети напряму пов’язані з тим, що відбувається в міліції. Мені хотілося б, щоб та міліція, яка нині створюється, відповідала побажанням і очікуванням громадян області. Щоб працювала в першу чергу на благо жителів області. Процес триває, але вже сам факт розуміння керівництвом держави і МВС, що потрібно щось міняти, додає оптимізму. Сподіваюся, що найближчим часом ми побачимо перші результати.

Хотілося б почути про Едуарда Альохіна як про людину. Яка у вас сім’я, чи є у вас бізнес, чи ви багато людина, яке у вас хобі?    

Дуже сильно я не виділяюся на фоні звичайних жителів Чернігова і області. У мене звичайна сім’я — дружина займається викладацькою діяльність, донька навчається в школі, живу в приватному будинку. Багата я чи бідна людина? У всякому разі, я не думаю, що мій достаток принципово змінився з моменту повернення в міліцію. Про це я можу впевнено сказати.

Сергій БРИЛЬ, Борис КОНОВЧЕНКО

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?