Мілітаризація Росією курортного півострова

Росія продовжує мілітаризацію анексованого Криму, підсилюючи там розгорнуте нею військове угруповання.

За даними Британського Королівського об’єднаного центру оборонних досліджень, загальна кількість російських військовослужбовців у складі різновидового угруповання (сухопутних і повітрянодесантних військ, чорноморського флоту, сил спеціальних операцій та повітряно-космічних сил) у Криму вже сягнула позначки 24 500.

Є очевидним той факт, що нинішній путінський режим попри численні заяви про «блокування агресивних планів Києва щодо повернення півострова» (про які ніхто й ніколи з самого Києва не заявляв) насправді розглядає цю територію як своєрідний плацдарм для створення загрози не лише Україні.

У березні нинішнього року командувач військами Південного військового округу (ПВО) РФ генерал-полковник Олександр Дворніков під час чергових широкомасштабних навчань у Криму повідомив представникам ЗМІ, що в складі чорноморського флоту Росії в Криму розгорнуто 22-й армійський корпус. Але вже через місяць, наприкінці квітня, якось так раптово з’ясувалося, що корпус уже не тільки розгорнуто, а він досить активно готується до таких собі «…контрударів у взаємодії з іншими підрозділами, розміщеними на півострові. В першу чергу, з використанням сил ударної авіації й усіх видів артилерії» (принаймні так про весняні навчання на півострові повідомляли російські ЗМІ).

Але чим може бути нанесений цей гіпотетичний «контрудар»? Звісно, тим самим «контрударним» 22-м армійським корпусом, про який так яскраво розповідав генерал-полковник Дворніков. Нині до його складу входять:

15-та окрема берегова ракетно-артилерійська бригада (м. Севастополь), на озброєнні якої є протикорабельні ракетні комплекси «Бастіон» та «Бал»;

854-й окремий береговий ракетний полк (м. Севастополь), що також має на озброєнні ракетні комплекси типу «Берег»;

8-й окремий береговий артилерійський полк (м. Сімферополь), який має на озброєнні артилерійські системи типу «Мста-Б», реактивні — «Торнадо-Г», ПТРК типу «Хризантема» та РСЗВ «Ураган»;

126-та бригада берегової оборони (с. Перевальне) з власними танками Т-72Б і Т-72Б3 (до батальйону) і власною артилерією (до двох дивізіонних артилерійських груп зі 122-міліметровими гарматами типу Д-30 та 122-міліметровими САУ типу 2С1 «Гвоздика»);

127-ма розвідувальна бригада (м. Севастополь);

810-та окрема бригада морської піхоти (м. Севастополь), яка також має власну бронетехніку та артилерію (ті самі Д-30 та ПТРК);

529-й вузол зв’язку (м. Севастополь);

475-й центр радіоелектронної боротьби (м. Севастополь);

1096-й окремий зенітно-ракетний полк, що почав переозброєння з ЗРК «Оса-АКМ» на ЗРК «Бук-М1»;

68-й окремий морський інженерний полк (м. Євпаторія);

4-й окремий полк РХБЗ (м. Севастополь).

Командує всім цим «виключно оборонним і контрударним» військом генерал-майор Андрій Колотовкін, до речі, активний учасник бойових дій і так званих контртерористичних операцій. Зокрема він брав участь у російсько-грузинській війні 2008 року, де активно примушував Грузію «до миру» на її власній території як командир мотострілецького полку. Тож досвід в організації й безпосередній участі в агресії він має…

Не менш потужно виглядають морські й повітряні складові російського угруповання, зосередженого в Криму і не тільки. Зокрема російський чорноморський флот у своєму корабельному складі має: 1 ракетний крейсер; 3 сторожові кораблі (за вітчизняною класифікацією — фрегати); 2 новітні фрегати проекту 11356 з КР «Калібр»; 15 корветів (також і ракетних), із яких принаймні 2 новітні — проекту 21631 («Серпухов» і «Зелений Дол»), які також несуть КР «Калібр». Окрім того, до складу ЧФ входять аж 7 великих десантних кораблів (ВДК), здатних за необхідності висадити вже першим ешелоном значне за кількістю десантне угруповання на узбережжя противника (до 1,5–2 батальйонів зі штатною бронетехнікою та артилерією) й 9 підводних човнів, з яких 6 — новітні «Варшавянки» проекту 636.3, що також озброєні «Калібрами».

Морська авіація ЧФ представлена 43-м морським бомбардувальним авіаполком із Су-24 та Су-24МР (до 2014 року базувався в Гвардійському, тепер переведений на аеродром Новофедорівка в Саки), що активно переозброюється на нові багатофункціональні бомбардувальники Су-34. До складу морської авіації входить також 318-й змішаний авіаполк, куди включено патрульні літаки Бе-12 та Іл-38, транспортники Ан-26, вертольоти Ка-27 і Мі-8. Найближчим часом планується відновлення авіабази в Донузлаві для перекидання в Крим літаків Бе-200.

Повітряно-космічні сили Росії на анексованому півострові представлені 27-ю змішаною авіадивізією й організаційно складаються з трьох полків. На аеродромі Гвардійське під Сімферополем розгорнуто 37-й змішаний авіаполк із двох ескадрилій. До складу першої входять фронтові бомбардувальники Су-24М, до другої — штурмовики Су-25СМ. 38-й винищувальний авіаполк базується на Бельбеку — традиційній базі кримських перехоплювачів ППО ще з радянських часів. У складі полку — дві ескадрильї, оснащені Су-27П, Су-27УБ, Су-27СМ і Су-30М2. Вертольоти зібрані в 39-му вертолітному полку й приписані до тієї ж 27-ї дивізії та розгорнуті на аеродромі Джанкой. Це мінімум 3 ескадрильї, також із Ка-52, Мі-35М, Мі-28Н, Мі-8АМТШ і щонайменше 3 одиниці Мі-26. Найближчим часом цілком можливе переформування цього полку в повноцінну розгорнуту бригаду.

ППО Криму складається з 2 зенітно-ракетних полків, оснащених системами С-300ПМ: 12-й розгорнуто в Севастополі, а 18-й — у Феодосії, в глибині півострова. Полкам для самооборони придані зенітні ракетно-гарматні комплекси «Панцир-С». Найближчим часом планується переозброєння обох полків на ЗРС типу С-400 «Триумф».

І процес мілітаризації захопленого українського півострова агресором не припиняється. Російське військово-політичне керівництво планує суттєво його «активізувати», приміром, розгорнути в районі Джанкоя на постійній основі повноцінний 97-й полк 7-ї («новоросійської») повітрянодесантної дивізії (поки що агресор організував блокування перешийків силами частин та з’єднань ПДВ на ротаційній основі). Про це офіційні представники міністерства оборони РФ неодноразово заявляли, так само як і про можливість передислокації на півострів важких бомбардувальників Ту-22М3. Крім того, росіяни вже розконсервували так званий об’єкт «Сотка» — установки ракетного комплексу «Скеля» (ракети 3М44 «Прогрес») у районі селища Резервне та активно продовжують реалізовувати ще низку заходів відверто агресивного характеру.

Досить сказати, що лише протягом нинішнього року російським військовим командуванням безпосередньо в Криму та «навколо нього» було проведено низку широкомасштабних заходів із прискореного нарощування рівня боєздатності зосередженого в цьому районі угруповання військ. Приміром, нещодавно в ході відпрацювання завдань із «раптового та швидкого» нарощування зусиль у районі Криму командування російських військ перевірило, причому на практиці, можливості щодо перекидання на півострів ударного компонента з 2500 десантників та більше як 600 одиниць бойової техніки (зі складу 7-ї дивізії та 56-ї й 11-ї гвардійських бригад ПДВ) та здійснення морського й повітряного десанту на «необладнане та зайняте противником узбережжя». Або восени нинішнього року, «раптово» піднявши по-тривозі на анексованому півострові кілька ракетних та артилерійських частин, організувати виконання бойових пусків та стрільб, задіявши більш ніж 5000 військовослужбовців із числа цих частин і підрозділів…

Загалом будь-якому, навіть побічному, спостерігачеві, безперечно, кидається в око декілька яскравих невідповідностей між тим, про що твердить російська пропаганда, й тим, що насправді відбувається у військовому відношенні на анексованому українському півострові.

Костянтин МАШОВЕЦЬ

«Народна армія»

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?