Мезинському Національному природному парку ⸺ 15 років!

Цей парк зачаровує своєю красою в усі пори року! І кожному сезонному часові притаманна своя особливість та чарівність. Напередодні ювілею ми зустрілися з директоркою Мезинського Національного природного парку Ніною Симоненко, яка розповіла про основні віхи цього унікального комплексу на Чернігівщині. 

— Коли було створено Мезинський національний природний парк?

— Парк створений Указом Президента України від 10 лютого 2006 року для збереження, відтворення та раціонального використання біологічного й ландшафтного різноманіття, унікальних природних комплексів та етнокультурного середовища Новгород-Сіверського Полісся.

— В чому специфіка даної території?

— Територія розміщена в межах Новгород-Сіверського Полісся, а ландшафти парку вражають різноманіттям, більша частина парку розташована на Понорницькому лесовому острові, що являє собою підвищену рівнину, розчленовану ярами і балками, в яких ховаються лісові масиви.

— На території парку протікає Десна. Яким чином вона охоплена охороною?

— Територія парку включає 53 км відрізку річки Десна, найдовшої лівобережної притоки Дніпра, та невеликі правобережні притоки-малі річки (Студінка, Криска, Хвостинка, Восковаха, Бистриця). Заплава Десни має ширину до 3 – 4 км із численними озерами та старицями. Навпроти с. Радичів розташоване найбільше заплавне озеро Хотинь площею близько 60 га. 

— Мезин був відомий ще сто років тому, з чим це  було пов’язано?

Нині Мезинський парк відомий усьому світові: визначальним фактором такої слави є розташована в його межах унікальна пам’ятка археології – Мезинська пізньопалеолітична стоянка первісної людини. Розкопки стоянки розпочав у 1908 р. археолог Ф. К. Вовк, а завершив дослідження у 1961 р. І. Г. Шовкопляс.

— В селі Мезин є унікальний об’єкт, створений місцевим краєзнавцем, археологом та художником В.Є.Куриленком, що це за об’єкт?

— Понад півстоліття подальші дослідження Мезинської стоянки проводив археолог і краєзнавець В. Є. Куриленко, який створив тут у 1965 р. музей, що з 2011 р. носить його ім’я. Тут зберігається понад 35 тис. експонатів.

На територій парку знаходиться  духовна святиня, яка тривалий час була осередком чернечого життя і духовності – Рихлівський монастир, з яким пов’язано життя Святих чернігвської землі?

— Так Свято-Миколаївський Пустинно-Рихлівський монастир, який виник на місці явлення бортнику із с. Оболоння ікони Святителя Миколая. а у 1666 р. коштами братів Ігнатовичів і за сприяння чернігівського архієпископа Лазаря Барановича засновано Пустинно-Миколаївський монастир. Тут розпочинали свій чернечий шлях святі Чернігово-Сіверської землі Лаврентій Чернігівський і Феофан Рихлівський. У монастирському храмі є особливо шановані чудодійні ікони: Святителя Миколая Рихлівського, Спаса Нерукотворного і Пресвятої Богородиці Дубовицької.

— Які ліси поширені на території парку?

— У рослинному покриві переважають ліси, серед яких найпоширенішими є дубові, липово-дубові та кленово-липово-дубові. Причому корінні ценози збереглися в лісових масивах «Великий ліс», «Вишенська дача» і «Рихлівська дача».

— Яку роль відіграє Мезинський парк в охороні птахів?

— Долина Десни має першочергове значення для перелітних птахів ⸺ це шлях для їх розселення у північному й південному напрямках. Багато птахів (гуси, качки, кулики та ін.) використовують деснянські заплавні біотопи як місця зупинок для відпочинку під час міграцій.

Яка біотична цінність території Мезинського національного?

— Парк має велике значення для збереження видів флори і фауни. На території Мезинського НПП зростає близько тисячі видів судинних рослин, зареєстровано близько 320 видів хребетних і більше 2400 видів безхребетних тварин. На його території виявлено 18 видів рослин і близько 100 видів тварин, занесених до Червоної книги України, 10 формацій і груп асоціацій рослинності занесені до Зеленої книги України. До складу парку увійшло 8 природно-заповідних територій. 

— Мезинський парк є не тільки установою для збереження довкілля, але і рекреаційною.  В чому це полягає?

— У межах Мезинського національного природного парку функціонують туристичні маршрути та екскурсії, які дають можливість відвідувачам розкрити таємниці природи цього краю, прадавність історії та унікальність сіверського етносу. Серед пропонованих маршрутів  – «Від історії до сьогодення», «Забілина криниця», «Рихлівська дача», «Під Деснянськими кручами», «Дивосвіт природи краю, де ходили мамонти». А також до послуг відвідувачів – цікаві природні об’єкти і пейзажі, пам’ятки природи, археології, архітектури та історії, можливість змістовного проведення екскурсій у музеях, умови для відпочинку в рекреаційних пунктах.

— А де можна зупинитися подорожуючим для ночівлі на території парку?

— Влітку якщо ви маєте намет – то берег Десни є найкращим місцем зупинки. Але якщо ви з родиною, з дітками та вибагливий мандрівник, то до ваших послуг у парку функціонують два будиночки мандрівника: «Затишок» (с. Городище, вул. Молодіжна, 22; тел.: +38 (04656) 25101) і «Хотинський» (с. Радичів, вул. Горова, 1-а; тел.: +38 (04656) 36248), в них є затишні кімнати, кухня, душові кімнати. А також пропонуються екскурсії до музеїв та піші прогулянки еколого-краєзнавчими маршрутами і стежками, біля будиночків – гараж для автотранспорту.

— Назвіть п’ять місць Мезинського парку, які слід обов’язково побачити під час подорожі?

  • Мезинський музей та його філіал
  • Оглядові майданчики на заплаву Десни (Пузирева гора, Свердловський острів, Хотинський)
  • Багатовікові дуби-велетні (Цар-дуб, дуб Мазепи, Дуплистий дуб, Рогатий дуб)
  • Архітектурні шедеври у с. Вишеньки (Успенська церка, палац П. Румянцева-Задунайського)
  • Крейдяні гори та лесові кручі (на відрізку від Мезина до Радичева)

Спілкувався Сергій Вітер

Фото Миколи Тищенка, Назара Назарова, Миколи Омельченка, Сергія Хоменка

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?