Мешканці Чернігівщини визначились, коли треба святкувати День перемоги

Мак79,6% жителів Чернігівської області вважають, що перемогу над фашистською Німеччиною потрібно відзначати 9-го травня – дані соціологічного дослідження, яке провели Центр «Соціальний моніторинг» спільно з Українським інститутом соціальних досліджень Олександра Яременка. 

Більшість населення Чернігівської області вважає, що перемогу над фашистською Німеччиною як і раніше потрібно відзначати 9-го травня, а не 8-го, як це прийнято в країнах Західної Європи. Такі дані були отримані в результаті опитувань, проведених Центром «Соціальний моніторинг» і Українським інститутом соціальних досліджень ім. Яременка з 13 по 20 березня 2015 в 24-х областях України і Києві. Вибірка склала 2800 осіб, похибка не перевищує 1,9%.

79,6% респондентів у Чернігівській області відповіли, що святкування потрібно проводити 9 травня. При цьому лише 10,7% вважають, що свято потрібно відзначати як у Європі – 8 травня. Крім того, ще 5,7% опитаних вважають, що свято взагалі не треба відзначати, і 4% респондентів не змогли відповісти, повідомив на прес-конференції в Києві директор Центру «Соціальний моніторинг» Дмитро Дмитрук.

«Напередодні 9 травня ми запитали, чи потрібно святкувати в цей день. Ми отримали близько 78% людей, які говорять, що святкувати треба, є тільки 8% людей, які вважають, що свято не треба святкувати. Тобто зберігається ставлення до Дня Перемоги як у Великій Вітчизняній війні, а не як у Другій світовій війні», – сказав Дмитро Дмитрук.

Дмитро Дмитрук зазначив, що святкування 9 травня є вибором більшості респондентів по всій Україні незалежно від їх ставлення до подій Майдану: більшість (66,5%) серед тих, хто вважає наслідки Майдану позитивними, бажають відзначати День перемоги 9 травня. Серед тих, хто вважає, що Майдан приніс негативні наслідки, 90,2% також бажають відзначати День перемоги 9 травня.

Крім того, соціологічне дослідження виявило, що абсолютна більшість респондентів у всіх областях України вважають 9 травня Днем Перемоги.

Так, у західних областях понад 66% опитаних будуть відзначати перемогу у Великій Вітчизняній Війні, а на Донбасі 9-го травня 70-ю річниця перемоги над фашистською Німеччиною відзначатимуть понад 97% населення. У той же час, 9-е травня вважають святом і на півночі України (79,6%), і в центрі (76,3%), і в південних областях – 91,1%.

У ході дослідження було опитано 2800 респондентів. Стандартні відхилення при достовірних 95 відсотках і співвідношенні змінних від 0,1:0,9 до 0,5:0,5 становлять 1,13-1,89 відсотка. Метод отримання інформації: індивідуальне інтерв'ю «віч-на-віч» за місцем проживання респондента. Рівень досягнення респондентів – 62%.

Вибіркова сукупність кожного опитування моніторингу становить не менше 2800 респондентів, репрезентативна за основними соціально-демографічними ознаками щодо дорослого населення України.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?