Ментальність російської орди в агресії, силі зброї, паталогічного розбою

14 січня 1937 р. в селі Старий Животів на Вінниччині народився Євген Пилипович Гуцало, письменник, поет, журналіст.

Закінчив Ніжинський педагогічний інститут імені М. Гоголя. Працював у редакціях газет на Вінниччині, Львівщині, Чернігівщині, в «Літературній Україні». Автор понад чотирьох десятків книжок. Відкрив нові можливості слова, пов’язані з настроєм, пейзажем, химерією. Як незалежний і плідний автор увійшов до плеяди письменників-шістдесятників.

Анатолій Дімаров так характеризував митця: «Євген Гуцало був людиною в собі. Отаких випадків з ним не було: щоб він з кимось особливо посварився абощо. Він здебільшого мовчав, посміхався, слухав… Він ніколи не кричав і не виступав з трибуни, але про все, що йому боліло, говорив у своїх творах».

Євген Пилипович Гуцало (1937—1995). Фото: ukrlit.vn.ua

На початку 1970-х, після смерті дружини, залишившись із двома малолітніми дітьми, не підписав відозву на захист арештованих КДБ дисидентів. Це врятувало його від репресій, дозволило зберегти самобутність і творчу незалежність, однак наразило на докори побратимів. «Тепер я став своїм серед чужих і чужим серед своїх», – бідкався Євген Гуцало.

Особливого розголосу набула його праця «Ментальність орди» –публіцистичний цикл статей на теми російської експансіоністської політики (вперше видана в 1996-му). Сам автор так коментував свій твір: «Силою агресії, силою зброї, силою патологічної брутальності і патологічного розбою нам постійно нав’язувався культ російського народу, нам постійно нав’язували цивілізацію брехні, пияцтва, ненависті до праці, нав’язувалася цивілізація безгосподарності, хаосу, безперспективності, цивілізація мародерства. Зрештою, ота війна в Чечні, яку бачимо сьогодні. Така сама Чеченська війна велася в Україні завжди».

Помер 4 липня 1995-го в Києві. Похований на Байковому кладовищі.

Сергій ГОРОБЕЦЬ

На головному фото: Євген Гуцало. «Ментальність орди». Обкладинка другого видання. 2007. Фото: parafia.org.ua

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?