Мати росіянина Олександра Бившева — із Чернігівщини

Ми неодноразово розповідали нашим читачам про мужній вчинок і сміливу життєву позицію вчителя з Орловської області Олександра Бившева, позбавленого за вірші на підтримку України права на професію, проти нього порушили третю за останні три роки кримінальну справу.

Його засудили за вірші на підтримку України та українського народу, за докір імперській Росії щодо окупації Криму та агресії на Донбасі. Крім того, Олександра Бившева позбавили права викладати у школі, а також практично будь-якої можливості влаштуватися на роботу. На початку цього року проти нього порушили вже третю кримінальну справу за статтею «екстремізм», тобто «підрив основ конституційного ладу Російської Федерації».

Раніше Олександр розповідав, що слідчі в його відсутність намагалися провести допит його батьків, але це їм зробити не вдалося, так як він закрив їх «на ключ». До речі, він дивувався, які такі потрібні свідчення могли отримати слідчі, оскільки у Олександра батьки дуже хворі: мама абсолютно сліпа, а батько зовсім глухий. Матері 82 роки, вона перенесла тяжкий інсульт, крім того, у неї ще й онкологія; батькові 87 років, він переніс інфаркт. Тому і підписку про невиїзд у Олександра не беруть — «органи» прекрасно розуміють, що він не залишить людей похилого віку одних.

На питання журналіста про те, чи міг би Олександр заради батьків не писати і не публікувати свої проукраїнські вірші, поет відповів: «Перестати писати вірші на підтримку України, значить, зрадити її, зрадити тих людей, які мені повірили. Я не хочу увійти в історію негідником і боягузом».

У Олександра — українське коріння. Його мама, Ганна Федорівна (уродженка Кирієнко), народилася під Сновським (колишнє місто — Щорс), вчилася в Чернігові, працювала фельдшером в Сновському районі. Після весілля переїхала в Росію. З дворічного віку Саша щороку проводив літо у бабусі на Чернігівщині, в селі Тур'я. Його тітка, Лащенко Валентина Василівна, живе і працює в Києві. В Україні у нього багато родичів, і він вважає її по праву своєю другою батьківщиною, з дитинства вбирав у себе українську культуру.

Сам Олександр Бившев розповідає: «Те, що відбувається зараз з Україною, я приймаю дуже близько до серця, так як Україна для мене не чужа країна. Я з ранніх років виховувався в неприйнятті будь-якої несправедливості. А коли зневажаються всілякі закони міжнародного права, то моєму обуренню немає меж. Адже Росія підписала договір про дружбу з Україною, а в 1994 році — Будапештський меморандум, за яким є гарантом територіальної цілісності і суверенітету України. Цим і продиктована моя однозначно жорстка громадянська і людська позиція: я цілком на боці українського народу, який переживає зараз доленосний момент у своїй історії».

У Кромський школі Олександр викладав іноземну мову. У березні 2014 го написав вірш «Українським патріотам». Після його публікації в Інтернеті, в тому числі і його надрукувала одна з перших чернігівських газет «Біла хата», порушили першу кримінальну справу, а в травні 2014 го в школі в присутності представника прокуратури зібрали педраду, щоб обговорити заходи впливу на вчителя Бившева. Запропонували винести зауваження. Всі одностайно проголосували за. Але наступного ранку директор школи простягнула йому наказ про догану. Через кілька днів — наказ про звільнення. А ввечері подзвонила: «Забудьте цей наказ, я його анулюю, приходьте знову». І так кілька разів. Очевидно, нагорі ніяк не могли вирішити: чи то спустити справу на гальма, чи дати йому хід. А коли вчитель ознайомився з наказом про остаточне усунення з посади, то відразу зрозумів, що суд з обвинувальним вироком неминучий.

Його офіційно відсторонили від роботи 15 серпня 2014 року «в зв'язку з отриманою з прокуратури Кромського району інформації про порушення і розслідування щодо Бившева двох кримінальних справ». Між іншим, там була ще характерна приписка: «...а також за виявлені прокуратурою факти грубих негативних висловлювань щодо політичних рішень, прийнятих вищим керівництвом РФ».

Ось що говорить Олександр Бившев про вірші «Українським патріотам» і не тільки про це:

На фото: Олександр Бившев виконує рішення суду — скошує бур'ян в зазначених місцях селища Кроми

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?