Масштабні перетворення треба робити одразу в усіх садках

Сергій Березенко: «Ідея в тому, щоб одразу по всьому місту в садочках розпочати масштабні перетворення».

Більше, ніж він, дошкільними закладами Чернігова опікується хіба що міська рада. Допомога в проведенні ремонтних робіт для трьох десятків садків, відкриття першого в місті тактильного ігрового майданчика для дітей із вадами зору, заміна старих ліжок на нові сучасні й ортопедичні — це далеко не повний перелік питань, вирішенням яких опікувався Сергій Березенко за останні три роки. Нардеп підкреслює: підтримка дошкільного сектору повинна бути системною і змістовною, бо поодинокі модернізації навряд чи здатні щось змінити на краще. То що ж і як змінювалося в дошкільній сфері Чернігова за останні три роки завдяки народному депутату?

Навіть цифри його офіційного звіту виглядають солідно: допомога в проведенні ремонтних робіт у 26 дитячих садках. Що там зроблено? Відновлення покрівель, підлоги, заміна вікон, зовнішнє і внутрішнє облаштування, утеплення приміщень, відновлення ігрових майданчиків на території закладів. Та це були тільки перші кроки. Згодом стартувала масштабна реконструкція парку відпочинку Березовий гай. Як і в будь-якому хорошому, продуманому проекті, тут теж приділили увагу найменшеньким — побудували дитячий майданчик, облаштували місця для сімейного відпочинку, а також лавочки, клумби, нові асфальтовані доріжки, якими дуже зручно котити дитячі візочки, самокати, велосипеди.

Масштабні перетворення

Інша добра справа — це заміна встановлених кілька десятків років тому травмонебезпечних ігрових майданчиків. Загалом реконструювали таким чином 11 ігрових зон. На черзі — облаштування нового комфортного міні-парку поблизу технологічного університету. Там теж буде дитячий майданчик, доріжки, клумби і навіть вай-фай дерево.

«Ідея була в тому, щоб одразу по всьому місту розпочати масштабні перетворення, не точкові, а системні, — розповідає Сергій Березенко. — Бо коли хтось із політиків установлює один дитячий майданчик, хіба ж це вплине на якість дитячого дозвілля по всьому місту? Звісно, ні, тому ми разом із командою однодумців, архітекторів, будівельників спробували змінити це все. Ну, знаєте, як у відомому американському телешоу «Повне перевтілення. Дім за тиждень», коли громада разом із телезірками гуртується і будує дім для якоїсь родини, що перебуває в складних життєвих обставинах. Так і ми в Чернігові робимо. Але найголовнішим нашим творінням є, безумовно, Березовий гай. Щоразу, коли буваю в місті, намагаюся, відвідати його. І щоразу бачу тут безліч людей, а це значить, що місце їм подобається. Тут зручно, класно, і ми все зробили правильно».

Окрім цього, Сергій Березенко в 2016-му посприяв установленню першого в Чернігові тактильного ігрового дитячого майданчика для дітей із вадами зору в 23-му садку. Для цього гойдалки, драбини, дитячі хатки оснащені спеціальними сенсорами, які розвивають малюка, дають йому більше інформації про оточення, поліпшують дрібну моторику рук.

Торік підтримка народного депутата стосувалася переважно енергозбереження і заміни меблів. Сучасні ліжка — дерев’яні, на два яруси — тепер є в садку № 36 «Дивограй» на загальну суму 81 тисяча гривень.

95 вікон і комплект ліжок

А в садку № 39 «Тополенька» замінили старі вікна на енергозбережні металопластикові. Масштаб заміни досить великий — 95 вікон. Оскільки в «Тополеньці» виховується понад 230 дітей, то до літа 2017-го питання енергозбереження тут стояло дуже гостро. Тепер цієї проблеми вже немає.

«За два місяці управління освіти Чернігівської міської ради підготувало всю необхідну проектно-кошторисну документацію. Кошти на енергоефективні заходи надійшли з Фонду соціально-економічного розвитку. І тепер садочок має охайний вигляд, тут багато світла, і це дасть можливість зменшити на третину тепловтрати», — підсумовує Сергій Березенко.

У 2018 році теж є позитивні зміни: у садку № 45 «Веселка» оновили меблі. Тут є нові ігрові стінки, свіжий ремонт у приміщеннях. За це вихователі та батьки дякують своєму давньому другу й помічнику — народному депутату Сергію Березенку, який ось уже 4-й рік опікується закладом. А почалося все з будівельних матеріалів, які були потрібні для ремонту даху. Потім пішло-поїхало: допомога з ремонтом кухні, придбання плити, будматеріали для оновлення приміщень груп. Допомоги було настільки багато, що навіть завідувачка садка Ірина Бранд, на очах якої це все відбувалося, не одразу згадує. Цього літа був черговий привід порадіти: у «Веселці» накупили меблів для 10 груп. Усе — від місцевого виробника.

«Це шафи для перевдягання, меблі в групові кімнати, тобто дитячі стінки для іграшок, розвивальні дитячі осередки, куточки природи, куточки творчості, кухні дитячі, а також ліжка на 24 вихованців, 48 стільчиків, столи для дітей — ось усе те, у що ми вклалися з бюджету допомоги, яку надав народний депутат», — розповідає Ірина Бранд.

Ірина Бранд

До всього перерахованого — ще й новеньке умеблювання в кабінеті психолога. Звісно, такий обсяг робіт потребує чималого бюджету, у цьому випадку йдеться про кілька сотень тисяч гривень. Вихователі кажуть: підтримка не лише якісна, а ще й дуже слушна, бо садку 46 років, і шафи для роздягалень тут не оновлювали з часу відкриття закладу. Із ліжками ситуація була трохи краща, вони мали хоч і не дуже продавлені панцирники, але теж утратили охайний вигляд і зручність. За словами педагогів, у сучасній українській системі освіти велику увагу приділяють створенню якісного освітнього середовища, простору для розвитку. Тому, наголошують у «Веселці», вони раді, що саме Сергій Березенко допоміг осучаснити заклад.

Басейн для «дельфінів»

Але проектами у «Веселці» й «Тополеньці» робота в окрузі не закінчується. Попереду ще й реалізація великого задуму — відновлення басейну в садочку № 77 «Дельфін».

«Мова йде про реконструкцію досить великого приміщення в 200 кв. м. До того ж слід подбати про гігієну й безпеку — тут не повинно бути жодної плями від грибка чи плісняви. Має бути сучасне оснащення і чиста вода. На басейн нині дуже чекають кілька сотень дітей і батьків, дуже не хочеться їх розчаровувати. От над цим проектом і його фінансуванням я зараз і працюю», — підсумовує Сергій Березенко.

Загалом робота з дітьми цікава й нелегка, бо тут нічого не можна робити в півсили, тільки найкраще та найякісніше, є перспективи співпраці з садками і щодо утеплення — дахів, стін, заміни вікон. На жаль, у Чернігові досі ще багато таких закладів, по яких навіть і не видно, який нині рік, усе наче законсервувалося років 30 тому. «Тому працювати і працювати ще мені», — з усмішкою зауважує Сергій Березенко.

Цікавився темою Віктор Михайленко

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?