Марина Порошенко у Чернігові презентувала проекти

Інклюзивна освіта. Марина Порошенко у Чернігові презентувала проекти «Бути батьками», «Арсенал Ідей» та «Дитяча Демократія».

Нещодавно дружина Президента України Марина Порошенко завітала до Чернігова – як завжди, енергійна, усміхнена та демократична у спілкуванні. Приїхала презентувати цікаві проекти, а головне відверто поговорити з нашими педагогами, учнями та їхніми батьками. Отож робоча поїздка Першої леді на Придесенні розпочалася в інклюзивному класі ЗОШ № 27, на уроці математики, де навчається першокласник з особливими освітніми потребами. Дитина цілком задоволена – школою, вчителями та своїми новими друзями!

Інклюзивна освіта (це коли разом зі здоровими дітьми навчаються учні з особливими потребами) успішно впроваджена в багатьох розвинених державах та вже довела свою високу ефективність. Втілюється вона зараз і в Україні та на Чернігівщині, зокрема і в рамках дуже важливого проекту «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації».

Дружина Президента уважно та водночас задоволено оглянула сучасну шкільну медіатеку, створену за типовим проектом Фонду Порошенка. Це – таке ошатне, просторе та світле приміщення, де є своя чудова бібліотека (всі книжки – нові й красиві), комп’ютери, зручні меблі, обладнання для дітей з особливими потребами… Тут – затишно, поруч – чуйні педагоги, які проводять додаткові цікаві заняття з такими учнями. Та й взагалі, школярам є де поспілкуватися та виявити свої таланти.

От і цього разу учні не на показ, а справді дуже зацікавлено і захоплено малювали та готували свою «газету». І з Першою леді України спілкувалися аж ніяк не боязко, а розумно та привітно. Хлопчик, який подарував їй оригінально виготовлений букет квітів, поважно пояснив: «Це я зробив разом із колегами», маючи на увазі друзів-однокласників.

– Чернігівщина – досить активна! – наголосила дружина Президента. – Бо майже кожна п’ята школа області застосовує інклюзивні принципи освіти. І дуже важливо, що вони запрацювали на всіх рівнях – дошкільному, шкільному, професійно-технічному та позашкільному. Наразі майже 200 «особливих» дітей відвідують гуртки та секції. А з початку участі в національному проекті понад 300 освітян Чернігівщини пройшли підготовку за програмами спеціалізованих тренінгів Фонду Порошенка. І в нинішньому році кількість дітей з особливими освітніми потребами в загальноосвітніх школах області зросла на 30 відсотків. Взагалі, для мене це велика радість – бачити, що проект реально працює! І це була та основна мета, яку я з самого початку ставила перед собою для того, щоб інклюзивна освіта стала частиною сучасного українського освітнього простору. Інклюзія – норма цивілізованого світу і невід’ємна частина Нової української школи.

У школах області 275 дітей з особливими освітніми потребами (зокрема 54 першокласники) опановують навчальні предмети за однією партою зі своїми однолітками. У поточному році Чернігівщина вже отримала майже 9 мільйонів гривень із державного бюджету саме на придбання спеціальних засобів корекції психофізичного розвитку й оплату праці профільним фахівцям, та понад два мільйони – на оснащення кабінетів п’яти інклюзивно-ресурсних центрів, – розповіла нам в. о. голови облдержадміністрації Юлія Свириденко. – Важлива складова роботи – це методично-аналітичне забезпечення. І цього року вперше здійснено набір студентів – для підготовки фахівців з інклюзивної освіти. Для забезпечення якісних умов навчання на Чернігівщині вже функціонують 11 інклюзивно-ресурсних центрів, створено 17 ресурсних кімнат і 10 шкільних медіатек. На черзі – ще один інклюзивно-ресурсний центр у Ріпкинському районі (взагалі, маємо надію, що до кінця року запрацює ще 5), а також – ще 9 медіатек та 7 ресурсних кімнат у закладах освіти Чернігівщини. Левова частина роботи належить місцевому самоврядуванню і, звичайно ж, Фонду Порошенка.

У Чернігові Марина Порошенко презентувала новий проект – школу «Бути батьками», котра сприятиме включенню батьків учнів з особливими освітніми потребами в навчальний процес, їхню підготовку до виховання та взаємодії з дітьми. Положення та порядок створення цього проекту Перша леді передала Юлії Свириденко.

– Це – дійсно абсолютно новий, сучасний та актуальний проект, який тільки-но започаткований в Мелітополі Запорізької області. І він передбачає висококваліфіковане навчання батьків, як допомагати дітям під час освітнього процесу; як цікаво виконувати з дітьми шкільні та додаткові вправи, належно співробітничати з учителями, а також корекційними педагогами та психологами ресурсних центрів. Я переконана, що саме завдяки такій співпраці ми зможемо підвищити якість навчання наших учнів з особливими освітніми потребами, – запевнила Марина Порошенко.

Ще одна зворушлива подія відбулася в обласному молодіжному центрі (колишньому кінотеатрі імені Щорса). Наразі зібралися дітлахи з особливими потребами та їхні батьки. Діти весело спілкувалися, грали в різноманітні ігри, малювали, ліпили, конструювали, читали… – безперечно, їм сподобалося! А ще – з дружиною Президента України поговорили й сфотографувалися на згадку, що, звісно, не щодня трапляється. Одне слово, подія – яскрава, цікава, важлива!

Отже, відтепер в обласному молодіжному центрі діє освітня платформа «Арсенал Ідей», яка поєднує в собі інтерактивний простір, мистецтво, науку та інновації. Проект реалізується в різних містах України у співпраці соціальної програми Марини Порошенко, Благодійного фонду «Мистецький Арсенал» та Національного комплексу «Мистецький Арсенал». Дивовижні та оригінальні мистецькі твори та інсталяції створені провідними українськими художниками, котрі співпрацюють із проектом. І це – принципово новий для області дитячий простір!

– Приємно, що Чернігів долучився до переліку міст, які вже мають такі інтерактивні освітні майданчики, – підкреслила Марина Порошенко. – Вони працюють у Харкові, Львові, Житомирі та Мелітополі… Цей освітній простір відкритий для кожної дитини. Дуже важливо, що «Арсенал Ідей» доступний і для дітей з особливими потребами. Тут, незалежно від зовнішніх проявів чи внутрішнього потенціалу, всі діти можуть розвиватися, здобувати знання та вивчати нові програми. Участь у цьому проекті допоможе дітям та підліткам навчатися вільному обміну думками, формувати спільні підходи до вирішення актуальних завдань, творчих і наукових пошуків, стимулювати креативність, інтерес до інновацій та волонтерської діяльності.

Тож дружина Президента України щиро подякувала обласній та міській владі, Чернігівському обласному молодіжному центру за реалізацію ініціативи.

– Ми багато сьогодні говорили про інклюзивну освіту в школах та дитсадках, – зазначила в. о. голови ОДА Юлія Свириденко. – Реалізація такого проекту (навчання в позашкільний час) – наступний щабель розвитку інклюзії в Україні. Переконана, що наш «Арсенал Ідей» дасть поштовх новим соціальним проектам на Чернігівщині!

Також в обласному молодіжному центрі презентували і Всеукраїнську програму «Дитяча Демократія», яку ще називають молодіжним рухом. Її мета – дати можливість дитині відчути, що вона може змінити себе і навколишній світ – на рівні своєї родини, школи, міста та держави, щоби спільними зусиллями виховати нове молоде українське покоління. Проект реалізує Благодійний фонд «Мистецький Арсенал» за підтримки Посольства США. І Марина Порошенко – один з експертів цієї програми. Наразі оголошено конкурсний відбір учасників із Чернігівщини в Бюро змін «Дитяча Демократія».

Участь у заходах під час офіційного візиту дружини Президента України Марини Порошенко також взяли голова Чернігівської обласної ради Ігор Вдовенко, народний депутат України Сергій Березенко, міський голова Чернігова Владислав Атрошенко, керівники профільних управлінь області та міста, представник Державного Департаменту США Шеріл Бистрянські.

Сергій Дзюба

Фото Віктора Кошмала

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?