Маразм рейтингів для дивних виборців

рейтингиНе «рейтинги» відображають думку виборців, а виборці починають думати так, як їм підказують «рейтинги». 

Це проста і давно перевірена в нас численними виборчими кампаніями істина. І це звичайнісінький психологічний трюк — вкладати людям у голови те, що вони нібито так і думають.

Тим не менше знову в цій виборчій кампанії до місцевих органів влади в партійній агітації зарясніли рейтинги. Йдеться про результати так званих соціологічних досліджень популярності у виборців тих чи інших партій, результати опитувань, начебто проведених «незалежними» соціологічними організаціями. Для більшої достовірності наприкінці цих даних йдеться, що протягом таких-то днів опитано стільки-то громадян, результат можливої похибки — всього кілька відсотків. Цифру опитаних бажано вказати побільшу, в кілька сотень осіб, а то й цілу тисячу. Те, що «ціла тисяча», наприклад, для 300-тисячного Чернігова — це навіть не 1%, а лише його третина, навіть 0,3%, авторів опитувань не бентежить. І ось опитування, де висловилися 0,3% і не висловилися 99,7% мешканців міста, подається як глас народу.

Це якщо взагалі вони висловилися, бо часто ці опитування просто фальсифікуються або й «малюються» без усяких опитувань у партійних штабах.

А як же соціологічні фірми? Почнімо з того, що нерідко в таких публікаціях не вказуються, як належало б при солідних опитуваннях, адреса, реквізити, інші координати, керівництво такої «соціологічної» контори. Максимум — назва, для солідності — з солідним відтінком, наприклад, якийсь «центр» чи «бюро», а сама назва бажано англійською мовою, латинськими літерами. Для помпезності.

Але перейдімо до конкретного. По Чернігову, густо всіяному агітаційними наметами партій, роздаються партійні газети з виборчою агітацією. Ось газета, точніше, інформаційний бюлетень, як вони себе принаймні чесно іменують, «Наш край» — відповідної нової партії, за 24 вересня. Ось інформбюлетень «Опозиційний блок» — такої ж партії, за 25 вересня. Тобто практично одного часу.

Так от, партія «Наш край» подає ось такий рейтинг підтримки виборцями нашої області партій (який відсоток виборців проголосував би сьогодні за них):

«Блок Петра Порошенка» — 14,5;

«Радикальна партія Олега Ляшка» — 10,4;

ВО «Батьківщина» — 8,5;

«НАШ КРАЙ» — 5,8;

«Самопоміч» — 5,1;

«Громадянська позиція» — 3,9;

«Опозиційний блок» — 2,5;

ВО «Свобода» — 2,6;

УКРОП — 1,4.

Творцем рейтингу названий якийсь Центр досліджень і комунікацій «Aktive Group».

Добре, беремо тепер бюлетень «Опозиційний блок». Тут уже такий рейтинг:

«Солідарність» (БПП) — 27,7;

«Батьківщина» — 9,5;

«ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК» — 8,3;

«Самопоміч» — 7,9;

«Радикальна партія Ляшка» — 6,4;

«Аграрна партія» — 5,1;

«Партія простих людей» — 3,2;

«Наш край» — 3,4.

Умисне виділяю жирним шрифтом і великими літерами дві партії. І наперед указав, які ж саме партії надрукували ці рейтинги. Але й без цих підказок елементарною для мислячого виборця є задачка:  які партії які саме плодять рейтинги? Ті «рейтинги», де треба проставити собі, рідній, гарні цифри. Іншим же партіям — які завгодно. Звісно, в межах реалій, бо, хоч-не-хоч, треба віддати належне явно популярним партіям, однак і тут — разючі контрасти, досить порівняти в обох списках першу позицію, правлячу партію. А щодо інших — то повна воля і сваволя: малюй, що хоч. У результаті виходять отакі дива, які й бачимо.

У бюлетені «Нашого краю» собі відміряли почесне 4 місце з явно прохідним балом, а серед аутсайдерів опинився «Опозиційний блок» з його 2,5%, що є лише половиною потрібного 5-відсоткового прохідного порога.

Не знали бідаки в «НК», що «ОБ» у відповідь намалював свій рейтинг, де себе, рідного, поставив на ще почесніше 3 місце з більш як півторакратним прохідним балом — 8,3%, натомість тут «Наш край» опинився… на останньому місці.

І можна не сумніватися, що, коли завтра свої рейтинги намалюють аутсайдери даних списків — УКРОП чи «простолюдини», вони будуть, де належить, — угорі, а автори двох наведених рейтингів — де доведеться.

А знаєте, що найцікавіше? Автор другого рейтингу. У бюлетені «Опоблоку» їх аж два. Перший указаний явно для солідності — Центр Разумкова. Це дійсно давно відомий в Україні аналітичний центр, і цікаво було б знати: чи причетні вони до цього «рейтингу», чи їх просто «пристебнули»? А другий автор? Здивуєтеся, але це  той самий «Aktive Group». І нехай ділить «авторство» на двох, але і як співавтор повністю відповідає за такий «рейтинг».

Якщо хтось збирається стидати і соромити такі «соціологічні» центри по завершенні виборів, за їх результатами, разюче відмінними від «рейтингів»-прогнозів, — справа марна. Усі ці «центри», якщо вони взагалі існують, лопнуть наступного ж дня після виборів, як мильні бульки. Або це взагалі вигадані фірми «Роги й копита», як у відомому романі.

Гадаю, читачеві вже зрозуміла ціна подібних «рейтингів», таких «соціологічних досліджень». Зрозуміла чи ні? Запитання не зайве, бачачи, як виборці цілком серйозно ловлять цю дурню з телеекрана чи газет або бюлетенів. А воно таки діє на зомбованих виборців.

Класичний приклад — перша президентська виборча кампанія 1991 року, коли основними претендентами були Кравчук і Чорновіл. І ось у розпал кампанії в медіа з’явилося повідомлення, що перемогу Кравчука на виборах, мовляв, передбачила знаменита болгарська провидиця Ванга. Не будемо зараз про цей феномен Ванги, про те, наскільки вона мала унікальні здібності, а наскільки цей феномен був зроблений і використовувався комуністичними режимами. Головне, що Ванга, як згодом виявилося, взагалі такого не говорила, не передрікала. Але що з цього? Дорога ложка до обіду, а брехня — під вибори. І ось не Ванга вгадує, хто виграє вибори, а виборець починає голосувати так, як начебто прогнозувала провидиця. Знову старий психологічний трюк.

До речі, це чудово показано в австрійському фільмі «Ханнусен», про подібного провидця в Німеччині часів початків нацизму. Він щось десь випадково вгадав. Потім нацисти «попросили» його передбачити пожежу на фабриці, яку потім самі ж і підпалили. Після цього вже попросили «передбачити» перемогу їхньої нацистської партії на виборах. І народ голосує — в тому числі й «за передбаченням» провидця.

Так то ж брудна нацистська геббельсівська пропаганда, скаже хтось. А що — в нас не дуже схоже? Принаймні розрахунок той самий — на очманіння виборців.

Петро АНТОНЕНКО,

редактор газети «Світ-інфо», Чернігів

Ще цікаві повідомлення

4 Thoughts to “Маразм рейтингів для дивних виборців”

  1. Незнакомец

    А я за Соколова буду — отличный мер. Такого еще иным городам поискать надо. Ну, не криминальщика-депутата приводить следует в Чернигов! Думаю, что в Чернигове умыне люди и разберутся кто есть кто.

  2. Петя

    Прочитал еле, но на ввыборы не пойду. Достали уже все!

  3. Tanja Puskar

    Какие там бы ни были рейтинги, а большинство черниговцев сегодня естественно за Соколова и его команду. Он хороший мер. ВОт даже взять хотя бы один пример. Когда в других городах жители мерзнут, то у нас, слава Богу, уже тепло в квартирах.

  4. сосиолог

    Уся ця писанина про маразм рейтингів не про «Наш край» і не «Опозиційнтй блок», а щоб намалявати найвищі начебто, а насправді брехливі показники для «Блоку політичних проституток», а для того, щоб бидло проковтнуло цю маячню, в одному випадку вказують БПП, в іншому «Солідарність»!

Не бажаєте прокоментувати?