Мало любити Україну – про неї треба ще й дбати

Костянтин Фесан: «Любити українське: територію, мову, природу, архітектуру, націю – може будь-хто, але дбати про них не в кожного є бажання».

У лютому минулого року на Ічнянщині з’явився осередок ВГО «Сокіл», який активно розгортає свою діяльність. Громадське об’єднання очолив молодий та енергійний 27-річний Костянтин Фесан, який пишається своєю державою і виховує молодих патріотів. Він розповів про свою організацію.

– Як виникла ідея створення «Соколу» в районі?
– Я давно хотів створити патріотичну організацію, яка б займалася, зокрема військовою, спортивною підготовкою молоді та вихованням патріотів.Керівник Чернігівської обласної організації ВГО«Сокіл» запропонував мені створити в Ічні осередок. Я ознайомився зі статутом, зрозумів, що це для мене близьке – і погодився. Нині навколо мене вже об’єдналося дев’ять чоловік з активною проукраїнською позицією. Є багато прихильників, які з нами тренуються, долучаються до акцій, мітингів.
– Які основні напрямки вашої діяльності?
– Пріоритетним напрямком є, перш за все, духовне та фізичне виховання молоді у дусі українського націоналізму. «Сокіл» виховує у своїх членів любов до Батьківщини, пошану до традицій, історії, культури. Вчать не лише любити українське, а й пропагувати та поширювати його. Адже любити українське – територію, мову, природу, архітектуру – може будь-хто, але дбати про них не в кожного є бажання.
– Які заходи проводить «Сокіл»?
– Обов’язковим елементом роботи «Соколу» є патріотичні вишколи, під час яких учасники зміцнюють український дух та національну позицію, вивчають історію та народознавство. Також зміцнюють свою фізичну витривалість, зокрема, беруть участь у змаганнях.На стадіоні тренуємося з рукопашного бою,на території колишнього цегельного заводу проходимо психологічну смугу перешкод.
Окрім того, 9 березня, біля пам’ятника Кобзаря, читали напам’ять твори Тараса Шевченка. 29 січня, у Крутах, брали участь у заходах із відзначення подвигу молодих бійців,у лютому їздили у Львів, де відзначали 113-ту річницю створення «Соколу», 22 травня, у День Героїв, взяли участь у марші. Спілкуємося у соцмережах – доносимо до молоді інформацію про нашу роботу, заходи, які плануємо провести чи взяти участь. Викладаємо фото, відео з наших поїздок, тренувань, вишколу. Нещодавно їздили на урочистості у «Холодний Яр».Також члени нашої організації щотижня зустрічаються на зборах, де планується подальша діяльність, обговорюються цікаві події тижня.
– У школах проводитепатріотичні виховання?
– На жаль, у школи району нас не пускають. Завідувач відділу освіти Світлана Нагорна відмову пояснила тим, що у загальноосвітніх закладах заборонена робота з учнями представників громадських організацій. А чому тоді в Чернігові та Києві дозволяють? У Прилуках, де ми зараз формуємо «Сокіл», я зустрічаюся зі студентами агротехнічного коледжу, педагогічного коледжу, учнями ліцею.Зокрема, у червні активісти Чернігівського осередку проводили заходи упришкільних таборах обласного центру.Там дозволяють спілкуватися з молоддю, розповідати про нашу організацію, а в нашому районі – ні.
Хто допомагає вам у розвитку організації?
– Головний соратник нашоїорганізації – Всеукраїнськеоб'єднання«Свобода» – виділяє незначні кошти на наш розвиток. Але взагалі перебиваємося власними силами.
Кого можете прийняти до лав організації?
– Наші «сокільці» повинні виконувати статут організації, любити Україну і мати велике бажання змінити державу на краще, – це головне. Хотілося б, щоб до нас побільше приєднувалося свідомої, розумної, вихованої молоді, якій близька націоналістична ідеологія, та яка хоче змін і кращого життя. У лавах «Сокола» завжди раді бачити юнаків та дівчат, які хочуть здобути нові знання і вміння та реалізувати їх з користю, розвиватись фізично та інтелектуально.
Як вас можуть знайти ті, кого зацікавить ваша організація?
–У нас поки що немає приміщення, але у майбутньому, сподіваюся, що все-таки буде офіс. Це питання стоїть на контролі. Але знайти нас можна Вконтакте та Фейсбуці (група ВГО «Сокіл» Ічнянщина).

Костянтин любить свою Батьківщину і хоче, щоб в Україні був мир і спокій. Щоб не плакали діти і матері. Він поважає захисників свого народу, бо Україна без своїх героїв не Україна. У своїх юних патріотах виховує майбутніх захисників, щобніхто не зганьбив державу, яка повинна бутисильною, соборною, нероздільною та незалежною.

Спілкувалась Світлана Цюпка, м.Ічня («Трудова Слава»)
Фото з архіву Костянтина Фесана

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?