Максим Микитась: «Якщо порахувати всі парки, над якими одночасно працює моя команда, то вийде чотири»

Чернігів традиційно потрапляє в усі можливі рейтинги найзеленіших та екологічно чистих міст України. Чернігівщина — теж.

Ми там скрізь поміж лідерів, та є одне але. Чомусь жоден з упорядників цих списків ніколи не згадує саме якість наших зелених зон. І дарма, бо донедавна «зелені легені» міста більше скидалися на дикі хащі, аніж на цивілізовані місця для відпочинку. Більш-менш упорядкованими були тільки алеї в центральній частині, що й засвідчувала там шалена кількість відпочивальників. Натомість у найбільшому зеленому куточку Чернігова — міському парку — швидше порожньо, ніж людно.

Максим Микитась

Причина банальна — там немає упорядкованих клумб, нових лавочок, освітлення, яскравого вечірнього підсвічування, тобто всієї тієї інфраструктури, яка перетворює ліс на цивілізоване місце. Якщо такий стан справ у найбільшій парковій зоні міста, то що вже казати про скверики на околицях? Та зрештою і про ситуацію в самій області?

Масанам — свій парк

Максим Микитась розповідає, що хоче змінити цю ситуацію. І перші кроки вже здійснені: на Масанах невдовзі з’явиться невеличкий сквер поблизу кінцевої зупинки 6-го й 11-го тролейбусів на вул. Незалежності.

«Кілька місяців тому до нас звернулися жителі цього житлового масиву, вони зібрали понад 1000 підписів на створення парку в тій місцевості, — розповідає народний обранець. — Проект уже готовий, є необхідне фінансування, час приступати до роботи. Ця ідея корисна ще й тим, що ми хочемо впорядкувати й утеплити фасади двох будинків, які розташовані поруч, виконати на одному з них яскравий мурал. Конкурс ідей щодо нього нині в розпалі. Також наведемо лад і в навколишніх під’їздах. Подбаємо ми і про зупинковий комплекс. Тож, гадаю, від реалізації цього проекту виграють усі».

Усе, що потрібно для створення муралу (витратні матеріали, а також необхідні дозволи для робіт), бере на себе громадська приймальня народного депутата. Ескізи можна надсилати на поштову скриньку приймальні: priimalna.mikitas@gmail.com

Окрім цього, паркова зона на Масанах має на меті не лише естетичну функцію, а й освітню. Бо ж Масани — молодий район, саме тут розташована найбільша школа області, де навчається майже 1700 дітей. Водночас Чернігів — дуже давнє місто, тому є ідея облаштувати в парковій зоні невеличкі стенди з підсвічуванням, які б розповідали про видатних і знаменитих постатей, чия доля пов’язана з Черніговом.

Спорт для всіх — на Шерстянці

Але й це ще не всі паркові ініціативи нардепа. Є ідея, та що там ідея — готовий проект з облаштування спортивно-відпочинкової зони на вул. Дмитра Самоквасова на Шерстянці. Там, за планом, з’явиться сучасний спортмайданчик зі штучним покриттям, освітлення, дитячі гойдалки, клумби, лавочки тощо.

«Та й це ще не все. У нас є ідея з облаштування парку в центрі Ріпок. Це також як відповідь на звернення місцевих жителів. Вони бачать своє селище красивим, чистим, зручним, і новий парк якнайкраще вписується в цю концепцію. Нині тривають роботи з реконструкції зеленої зони в центрі селища Добрянки. Торік ми там зробили хороше дорожнє покриття, встановили нову зупинку, зробили тротуари. Час переходити до нового етапу. Упорядкованої зеленої зони в центрі Добрянки не було вже кілька десятиліть. Якщо порахувати всі парки, над якими одночасно працює моя команда, то вийде чотири. Гадаю, такого екологічного доробку немає в жодного іншого українського депутата», — з усмішкою розповідає Максим Микитась.

Окрім цього, у навколишніх будинках також планується виконати косметичний ремонт під’їздів. За словами Максима Микитася, нині проект спортивної зони проходить необхідні процедурні моменти, і невдовзі на вул. Д. Самоквасова, 11–13 і 15 стартує будівництво. Термін виконання — 2018 рік.

В контексті

Відповідно до інформації, розміщеної на сайті Чернігівської облдержадміністрації, у нашій області близько 8% площі регіону займають різноманітні парки й природно-заповідний фонд. Примітно, що площа чернігівських парків суттєво перевищує загальноукраїнський показник у 6,6%.

Віктор Михайленко

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?