Максим Микитась: «Пріоритети змін мають визначати люди»

Максим Микитась входить до топ-10 найбільш активних народних депутатів за кількістю ресурсів, залучених на потреби людей, — підрахували в громадському русі «Чесно». У чому секрет ефективності депутата Максима Микитася? Питаємо у народного депутата.
Чернігівщина — край змін

— Завдяки спілкуванню з людьми ми відразу визначили для себе пріоритети. Це розвиток охорони здоров’я, освіти, інфраструктури, житлово-комунального господарства, екологічних проектів, а також соціальної сфери. Нашою програмою дій стали звернення людей, їхні поради і вимоги. Якщо працюєш саме так – місцеві громади є твоїми однодумцями. Їм зрозуміло те, що ти робиш, і вони підтримують ці зміни. Тому справа рухається досить швидко, — пояснює Максим Микитась.

Хоча в Україні вважається, що субвенції на розвиток регіонів розподіляються автоматично і справедливо, насправді без участі депутатів той чи інший район їх може взагалі не дочекатися. Те саме – з виділенням коштів із бюджетів різних рівнів на ремонт доріг, лікарень, шкіл та побудову нових освітніх і медичних закладів. Тому депутат мусить виступати своєрідним посередником між державою та місцевими громадами, відстоювати інтереси людей. Як показує досвід, місцевості, які не мають свого активного депутата в Раді, — практично не розвиваються.

 Максим Микитась відстоює інтереси людей і в стінах парламенту, і селах та містах Чернігівщини 

Нові дороги – запорука розвитку

Звісно, без якісних доріг ні туризм, ні елементарне економічне життя регіону неможливе. Уже не кажучи про комфортне користування транспортом для місцевих жителів. З ініціативи Максима Микитася складено план реконструкції доріг області, який уже втілюється.

Так, проведено капітальні ремонти дорожнього покриття в Добрянці, що на Ріпкинщині, і проїжджої частини в селі Киїнка Чернігівського району. Також ямковий ремонт здійснили на шляху Ковпита — Малійки1. Вкрили асфальтно-бетонною сумішшю 32 км автодороги Ріпки — Любеч.

Комплексний підхід до інфраструктури Микитась вважає найбільш оптимальним: якщо робиться нова дорога, тут же слід оновити й тротуари та зупинки. Крок за кроком дороги Чернігівщини стають комфортнішими для водіїв і пасажирів.

Здоров’я людей – понад усе

Відремонтовані лікарні та амбулаторії, нове медичне обладнання, затишні палати і лікарські кабінети. В останні роки для Чернігівщини це стало звичним явищем, оскільки робота над оновленням медичних закладів сіл і міст не припиняється ні на мить. Лише один приклад. З ініціативи Максима Микитася в Чернігові на базі неврологічного відділення 4-ї міської лікарні з’явився сучасний реабілітаційний центр постінсультних хворих. Найсучасніше обладнання не поступається тому, яке мають дорогі приватні клініки. Тепер за рік у Чернігові проходять реабілітацію майже 1300 таких пацієнтів.

«Для мене стан медицини – це показник здоров’я країни. Я знаю всі проблеми галузі ще й тому, що мій батько був інженером на ЧАЕС, якому випало керувати локалізацією Чорнобильської аварії. Потім він важко хворів. Коли життя і здоров’я людей – в руках медиків, ми маємо бути впевнені, що лікар має все необхідне для якісної роботи», — каже Максим Микитась.

Освіта – шлях у майбутнє

Ремонт і сучасне устаткування отримали вже десятки шкіл Чернігівщини. Заміна вікон і дверей, закупівля комп'ютерів та навчального обладнання – всі ці речі Максим Микитась тримає на особистому контролі.

«Ми як країна конкуруємо з усім світом. І лише за рахунок якісної освіти Україна впорається з цією конкуренцією. Тому ми даємо дітям можливість учитися в сучасних умовах, створюємо гарні умови для вчителів», — пояснює Максим Микитась.

Останнім часом завдяки його наполегливості вдалося отримати кошти на енергоефективні заходи для шкіл в Олишівці, Михайло-Коцюбинському, Трисвятській Слободі. Окрім цього, у Ріпкинській гімназії імені Софії Русової замінили старий дірявий дах. Було знайдено кошти на меблі та мультимедійну техніку для шкіл Ріпкинського й Чернігівського районів.

Крім того, стараннями Максима Микитася і його команди були придбані твердопаливні котли для Смолинської і Тарасо-Шевченківської шкіл.

З’явилися нові меблі та м’який інвентар у Замглайському дитячому садку.

Досвід цих конкретних справ дуже потрібен новій владі.

 Максим Микитась має досвід вирішення проблем людей, який буде корисним команді Президента Зеленського 

«Легені» міст і сіл

Для депутата благоустрій парків і скверів став одним із головних напрямків роботи. Річ у тім, що половина жителів краю незадоволені ситуацією із зеленими зонами. Такі дані анкетування, проведеного з 15 по 25 червня цього року.

Будучи батьком двох доньок, Максим Микитась прекрасно розуміє, як важливо мати місце для прогулянок із дітьми, де є можливість подихати свіжим повітрям.

«Той факт, що на зеленому Поліссі людям бракує нормальних парків, просто ганебний. Причина цього – засміченість і відсутність благоустрою парків та скверів. Дуже багато нарікань стосуються і неспиляних аварійних дерев. А все тому, що так звана еліта облаштовує зелені зони тільки біля своїх дач! Зараз ми працюємо, щоб покласти цьому край», — каже Микитась.

Наприклад, у районі Масани в Чернігові розпочато не лише створення паркової зони, а й впорядкування та утеплення фасадів двох будинків, які розташовані поруч. Також тут зроблять сучасну зупинку транспорту. А щоб паркова зона мала ще й освітню функцію, є ідея облаштувати невеличкі стенди про видатних людей Чернігівщини.

У планах – реконструкція парків і скверів у десятках населених пунктів Ріпкинського та Чернігівського районів.

Спортивна молодь – здорова нація

Створення умов для молоді — одне з головних завдань на шляху до процвітання Чернігівщини і всієї країни, вважає Максим Микитась.

«В Україні інфраструктура для занять спортом залишається здебільшого радянською. Тому її оновлення та розвиток у кожній області є важливим завданням найближчих років. Перспективний план щодо розвитку спорту на Чернігівщині вже складено. Головне – продовжувати роботу, яку розпочали», — говорить Микитась.

З ініціативи народного депутата у чернігівському житловому масиві на Шерстянці триває будівництво міні-стадіону. У планах – реконструкція спортивного комплексу села Андріївки. У багатьох містах і селах за підтримки депутата Микитася оновлюються спортивні майданчики, школам надається спортивний інвентар.

До речі, за сприяння Максима Микитася для участі у «Богатирських іграх» до Чернігова вже кілька разів приїжджали найсильніші люди планети.

Оживити «мертву зону»

Максим Микитась народжений у Прип’яті, і сьогодні він – єдиний народний депутат, який має бачення відродження Чорнобильської зони.

На його думку, в перспективі Чорнобиль може стати місцем міжнародного туризму і розваг. Також зона має бути використана для глибоких наукових досліджень, які можна проводити лише в її умовах.

Порожні Чорнобильські простори ідеальні для відновлюваної енергетики. Просто замість атомного реактора тут мають працювати тисячі сонячних панелей та вітряків. Ріка Прип’ять – це 60 км водного шляху, яка може використовуватися для судноплавства.

«Чим швидше ми зможемо перетворити Чорнобиль на прибуткову територію, тим швидше здолаємо наслідки катастрофи. Мертва зона стане зоною життя», — вірить Максим Микитась.

 Максим Микитась – депутат, якому довірять люди 

Максимум можливостей – для кожного

«Для нас важливо і допомогти громаді, і дати можливість кожному реалізувати себе, знайти роботу. Приміром, ми не просто надаємо адресну підтримку людям з особливими потребами, а й завантажуємо замовленнями чернігівську ланку Українського товариства слабочуючих. У такий спосіб змінюємо атмосферу в громадах, допомагаємо людям повірити в себе», — розповідає Максим Микитась.

Його команда організовує для домогосподарств лекції агрономів. Спеціалісти розповідають, як впроваджувати сучасні аграрні технології на невеликих городах.

«Ми вважаємо, що люди повинні відчувати зміни на собі, тому передусім зосереджуємось на вирішенні конкретних проблем краю. Бо немає маленьких справ чи чужих проблем. Сьогодні ми допоможемо людям, а завтра вони зроблять свої громади і села успішними», — переконаний Максим Микитась.

Його робота здобула високу оцінку людей. За даними соціологічних досліджень, Максим Микитась як депутат має найвищий рівень довіри людей в області – понад 65%.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?