Максим Микитась: наступним етапом має стати сортування та переробка сміття на Чернігівщині

На Чернігівщині потрібно створити умови для сортування сміття та його подальшої переробки. Будівництво полігонів – це лише проміжний етап, щоб зробити територію нашої громади чистою й уникнути екологічних проблем. У майбутньому сміттєву проблему потрібно вирішувати комплексно.

З такою ініціативою виступає народний депутат України Максим Микитась.

«Подивіться на Ріпки. У селищі десятиліттями не було куди дівати сміття. Регулярне вивезення твердих побутових відходів було організоване тільки від багатоповерхових будинків на полігони Чернігова. З приватного сектору сміття вивозили раз-два на рік. Тож чому ми дивуємося, що в нас постійно є проблема з несанкціонованими сміттєзвалищами в лісосмугах, у ярах?», – говорить народний депутат.

За сприяння Максима Микитася стихійні звалища прибирають. Наразі в селищі будують полігон, там передбачено протипожежні водойми, електропостачання, спорудження огорожі, будівництво насосної станції перекачування фільтрату та висаджування захисної лісосмуги.

«Місцева влада звернулася по допомогу – ми, звісно, підтримуємо цей проект. Але хочу наголосити: і розгрібання стихійних звалищ, і навіть полігон – це лише поточне вирішення проблеми, щоб уникнути сміттєвого колапсу. Термін експлуатації полігону – 5 років. За цей час ми маємо стратегічно вирішити проблему. Вона не лише місцева. Це загальнонаціональна біда. З усього сміття в Україні вже можна збудувати п’ять пірамід Хеопса», – наголосив депутат.

За словами депутата Максима Микитася, на сьогодні в Україні лише три відсотки відходів спалюють і стільки ж переробляють. Це критично мало.

«Уся проблема в тому, що нашу так звану еліту не цікавить майбутнє українців. Вони всі готові в будь-який момент утекти за кордон, де давно живуть їхні діти, а як нам з вами далі жити в Україні – це вже їх не хвилює. У європейських країнах захоронюють лише незначну частину відходів, а решту – переробляють. Данія, наприклад, не просто утилізує все своє сміття, а й купує його в сусідніх країн. Ми теж маємо йти таким шляхом. Започаткуємо позитивні зміни на Чернігівщині – зможемо подолати сміттєву проблему», – говорить народний депутат.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?