Майстра пародії та літературної містифікації розстріляли в 1934 р

1888, 2 серпня – народився Кость Степанович Буревій, письменник, літературний критик, громадський і політичний діяч. Один із найвизначніших майстрів пародії та літературної містифікації.

Народився в бідній селянській сім’ї на Вороніжчині (тодішня Східна Слобожанщина). З 15-и років член партії есерів. Професіональний революціонер-підпільник. Неодноразово заарештовувався, відбув заслання у Сибіру, відсидів у 68 тюрмах.

Активно виступав проти більшовицької диктатури. Член української Центральної Ради і Комуча – першого антибільшовицького уряду Росії. Очолював повстання в Поволжі. Але після арешту ВЧК у 1922-му припинив активну політичну діяльність, ставши поборником відродження української культури.

Автор брошури «Європа чи Росія – про шляхи розвитку сучасної літератури». Серед найбільш відомих творів – «Колчаківщина», «Опортунія», «Автоекзекуція», «Павло Полуботок». В останньому гетьман Полуботок, який у дилемі між підтримкою Пилипа Орлика та пошуком компромісу із Московщиною вибрав останнє, помирає в петербурзькій в’язниці із словами: «О! Тепер я добре знаю, що воля міститься на кінці шаблюки!».

Автор літературної містифікації 1927—1930 років під псевдонімом Едвард Стріха, яка сприяла викриттю підлабузницької до радянської влади «пролетарської літератури» в Україні.

Заарештований як член української групи «терористів-білогвардійців». Розстріляний 18 грудня 1934-го в застінках київської тюрми НКВС.

Підготував Сергій Горобець,

Український інститут національної пам`яті, спеціально для видання Суспільний кореспондент

На фото intvua.com: Кость Степанович Буревій (1888—1934)

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?