Лукашенко пояснив невизнання Криму російським

«Що зміниться після того, як я зараз скажу про те, що Крим наш або російський? Що зміниться? Нічого! Ну погаласують, в Росії це пройде новиною ввечері, а вранці забудуть... В Україні скажуть «собака» і плюнуть у мый бік. В результаті що ми отримаємо?».

Саме так висловився Президент Білорусі Олександр Лукашенко на прес-конференції 1 березня 2019 року. Фрагмент виступу Лукашенка на своєму YouTube-каналі опублікував телеканал «112 Україна».

«Деякі люди в Росії від мене вимагали, і ногами, і каблуками стукали — якщо ти союзник, якщо ти проросійський, якщо ти пронаш — ти повинен те-то й те-то зробити. (...) І я змушений був публічно сказати: заспокойтеся, думайте трохи далі, глибше, може, вам стане в нагоді в цьому конфлікті така Білорусь, з такою позицією», — зауважив білоруський лідер.

Олександр Лукашенко звернув увагу на те, що Україна не захищала фізичним шляхом Крим від російських військових. «Під час захоплення Росією Криму скільки загинуло українців, захищаючи свою територію? Жодного...» Глава Білорусі додав, що треба було «вмирати, воювати за цей клаптик землі».

Лукашенко звернув увагу на те, що раніше було підписано договір про співпрацю і підпис білоруського лідера в цьому документі свідчить про те, що у Білорусі та України — дружні відносини. Більш того, Україні в разі її відмови від ядерної зброї, «інші країни повинні надавати допомогу». При цьому Президент Білорусі акцентував увагу щодо того, що раніше у лідерів Росії і Білорусії було «повне розуміння і взаєморозуміння» з даного питання. «І я вдячний Путіну за його розуміння мого становища», — додав Лукашенко.

«Що зміниться після того, як я зараз скажу про те, що Крим наш або російський? Що зміниться? Нічого! Ну погаласують, в Росії це пройде новиною ввечері, а вранці забудуть, правда ж? Забудуть і спасибі не скажуть. На Заході, може, хтось помітить, ще десь... У нас народ подумає, чому я вліз в це, стільки часу пройшло... В Україні скажуть «собака» і плюнуть у мій бік. В результаті що ми отримаємо?» — задався питанням Лукашенко.

Лукашенко закликав «дивитися далі і глибше в цих питаннях» і спробувати «хоча б в даному випадку» його зрозуміти. «Не можу я бути маріонеткою: підписав вчора один документ, а сьогодні вискакую і починаю кричати інше», — сказав він.

Як відомо, Крим був анексований Росією на початку 2014 року, тим самим порушивши всі межународні договори щодо непорушності існуючих кордонів. А вже в березні під стволами зброї і російських військових загарбників проведено так званий референдум про «закріплення нового статусу півострова», тобто оголосивши його російським. Офіційний Мінськ, так само як і більшість країн-членів ООН, російський суверенітет над Кримом не визнає.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?