Люди бояться «кукурузника», який пролітає над їхніми садибами

Щороку одне і те ж! Селяни на Чернігівщині бідкаються на те, що аграрії кроплять гербіцидами посіви соняшника з літака без попередження.

Часто отрута потрапляє на городину та прямісінько на голови людям. На одному з таких аеродромів, який проектували для обслуговування колгоспних полів половини району, ми й застали старенький АН-2, що саме приземлився після чергового обльоту полів.

Аеродром поблизу Сиволожа проектували як міжколгоспний. Призначення – господарське, для обробітку полів половини Борзнянського району. Колгоспів давно немає, а летовище й нині популярне в аграріїв. Літаки, які тут заправляють, обробляють поля не лише Борзнянщини, але й сусіднього Ніжинського та Ічнянського районів.

Вересень – гаряча пора для збору соняшника, тож не дивно, що на летовищі ми застали старенький АН-2. Пілота не було на місці, а літак стерегли троє працівників агрофірми, які вмостилися поруч із «КамАЗом», що привіз соляру та гербіцид.

Із летовища саме виїжджав мопедом сільський голова Хорошого Озера Микола Редевич.

Микола Редевич спілкується з головним агрономом Олегом Махном

«До мене звернулись люди з тим, що бачили, як літак пролітав над селом та пасовищем, – пояснює сільський голова. – Я скочив на мопед – і одразу ж сюди. Чекаю приїзду агронома».

Агроном не забарився.

Олег Махно – представник фермерського господарства з Ніжинщини. Пояснює: полів в найближчій окрузі немає, але зауваження щодо маршруту польотів приймає.

«Визнаємо, що маршрут був складений неправильно. Скажемо пілоту, щоб пролітав над лісосмугами, подалі від полів та осель. Надалі будемо взаємодіяти з сільським головою», – сказав агроном фермерського господарства.

За словами Миколи Редевича, інцидент вичерпано. Реакцію людей він розуміє, адже минулі роки селяни не раз страждали від дії гербіцидів, от тільки домогтися правди не виходило. А цієї весни у пасічників від дії невідомої отрути загинули бджолосім’ї. Люди звинувачують у бідах агрохолдинг, який обробляє більшість земель. Соняшник на землях, прилеглих до села, посіяв один із фермерів, однак свої площі він обробляв за допомогою безпілотного дрона у безвітряну погоду, що в принципі виключає можливість розльоту гербіциду по селу.

Віталій Назаренко

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?