Літаки НАТО над Чорним морем в повітряному просторі України

США та їх союзники в рамках Договору з відкритого неба, через інцидент в Керченській протоці провели позаплановий політ над територією України, йдеться в прес-релізі Пентагону, передає Інтерфакс.

«Вибір часу цього польоту спрямований на те, щоб підтвердити зобов'язання США перед Україною та іншими країнами-партнерами», — наголошується в документі.

«Безпричинна атака Росії на українські кораблі в Чорному морі біля Керченської протоки це небезпечна ескалація при (збереженні Росією — ІФ) моделі все більш провокаційної та загрозливої поведінки», — стверджується в прес-релізі. Також в прес-релізі мова йде про те, що США хочуть кращих відносин з Росією, але поки це неможливо через «незаконні і дестабілізуючі» дій РФ в Україні та в інших місцях.

Раніше моніторингові дані західних авіаційних ресурсів показали, що розвідувальний літак ВПС США OS-135B в четвер провів політ у північних кордонах Криму, здійснюючи його над озером Сиваш в повітряному просторі України. За їхніми відомостями, раніше польоти американських розвідувальних літаків в цьому районі не фіксувалися.

Тим часом, поблизу узбережжя Криму на Чорному морі було зафіксовано багатогодинний політ літака радіоелектронної розвідки великого радіусу дії ВМС США EP-3E Aries II. Американський морський розвідник, який вилетів з авіабази Суда-Бей на грецькому острові Крит, кілька годин курсував у південно-західному та південного узбережжя півострова.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?