Лісова Чернігівщина може незабаром перетворитися в регіон напівпустелі

Екологічні активісти ініціативи «Збережи природу» та журналісти 28 липня прийшли на нараду в прокуратуру Чернігівської області з тим, аби почути думку прокурора Володимира Комашка про стан справ боротьби зі злочинами в лісовій сфері.

Активісти вважають, що головний прокурор Чернігівської області вже рік знаходиться на посаді, зробив багато гучних заяв щодо боротьби із незаконною вирубкою лісу, але до суду дійшли одиниці справ, а обсяги вирубок дерев турбують мешканців області.

У Держлісагентстві зазначають, що лише у 2015 році обсяг незаконних рубок в Україні склав 24,1 тисяч кубометрів. Та у реальності ця цифра в десятки разів більша. Згідно з даними Держмитслужби, щороку з України вивозять деревини на суму близько 272 мільйонів доларів. Лише за 2015-й рік у Чернігівській області було зафіксовано 12 браконьєрських порубок. А вже за 2016-й рік заведено близько 300 справ щодо незаконних вирубок лісів, з яких до суду не дійшло і десятої частини. Більшість злочинців лишаються без покарання. В багатьох справах фігурантами злочинів (організаторами або безпосередньо виконавцями) є державні службовці, лісники, представники правоохоронних органів.

А тим часом
Незабаром місячна зарплатня прокурорів у регіонах становитиме 40 тисяч гривень, повідомило 28 липня Українське радіо, посилаючись на інформацію Генпрокурора Юрія Луценка.

Активісти, які прийшли до прокуратури, аби взяти участь у нараді, зазначають, що саме прокурор Володимир Комашко, призначений в 2016-му році на головну прокурорську посаду у Чернігівській області, відмітився саме тим, що перебуваючи на своїй колишній посаді в Миколаївській області, тривалий час імітував бурхливу діяльність боротьби зі злочинністю. Комашко навіть отримав «нагоняй» від Генпрокурора Яреми за саботаж справ розслідування злочинів проти майданівців та розвал справ проти одіозних регіоналів.

З'ясувалося, що Комашко в розпал революції працював одним із заступників Пшонки. На даний момент прокурор Комашко, як стверджують громадські активісти Чернігова, володіє декількома квартирами та земельними ділянками і пересувається на автомобілі «Туарег» (клас — джип), що явно не відповідає рівню зарплати держслужбовця. Все майно прокурора записано на дружину. Крім того, ще перебуваючи на посаді в Генпрокуратурі влітку 2016-го року, прокурор отримав ліцензію на адвокатську діяльність.

Активісти, які по-справжньому вболівають за охорону природи, наполягають від прокурорської гілки місцевої влади термінового реагування на правопорушення у лісовій та іншій природничій галузі. Вони ставлять питання руба: або прокуратура береться за наведення порядку щодо незаконної вирубки лісу, або ж північний регіон, який ще донедавна славився лісовими угіддями, незабаром переросте у напівпустелю, не кажучи вже про фінансові величезні збитки.

Активісти ініціативи «Збережи природу» закликають долучатися громадян до кампанії з контролю силових органів та влади щодо зупинки незаконних вирубок лісів у Чернігівській області.

Відео зроблено активістами

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?