Лісівники Ніжинщини освоюють небо

Державне підприємство «Ніжинське лісове господарство» крокує в ногу з вимогами часу.

Для того аби більш ефективно протидіяти незаконним вирубкам, виявляти випадки браконьєрства та осередки пожеж, підприємство закупило безпілотний літальний апарат. Безпілотний комплекс «Лелека-100» від українського виробника, котрий також постачає БПЛА в зону АТО, обійшовся лісівникам в 300 тисяч гривень. Закордонний аналог БПЛА вартує від 60 тисяч євро.

За словами інженера з охорони та захисту лісу ДП «Ніжинське лісове господарство» Володимира Яковенка, який проходив спеціальне навчання та отримав сертифікат, основним завданням комплексу є моніторинг лісових масивів на предмет виявлення пожеж та незаконних рубок.

«Радіус польоту «Лелеки-100» складає до 60 кілометрів, — говорить про характеристики апарату охоронець лісу. – В повітрі на одній батареї він може перебувати більше 2-ох годин. Робоча висота польоту до 1200 метрів. Завдяки зуму камери, з висоти 800 метрів можна добре розгледіти людину, а з висоти 400 метрів можна прочитати номер авто. Відео передається на екран у режимі он-лайн».

За словами Володимира Яковенка, в Дніпропетровській області, де він проходив навчання, для проведення подібних робіт залучають малу авіацію (легкомоторні літаки та гелікоптери). Вартість години польоту цієї авіації сягає 50 тисяч гривень. Вильоти на предмет виявлення пожеж проводять 2-3 рази на тиждень. Тож не важко підрахувати економічну вигоду від придбання бепілотника.

Віталій НАЗАРЕНКО

Фото Володимира Костирка

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?