Лісівники Чернігівщини відвідали Гомельщину

Для взаємокорисного обміну досвідом профспілковим організаціям лісівників Чернігівщини і Гомельщини кордони не завада.

Саме такий висновок повною мірою підтвердив дружній візит делегації лідерів  профспілкових організацій держлісгоспів Чернігівщини на чолі з головою обкому профспілки працівників лісової галузі області Наталією Кудласевич до своїх традиційних партнерів і колег з Гомельської обласної організації Білоруського профспілкового союзу працівників лісу і природокористування, який відбувся 17-18 жовтня нинішнього року.

— З берегів Десни на береги Сожу делегація чернігівських лісівників і профспілкових лідерів усіх 12 профспілкових організацій державних лісогосподарських підприємств області прибула у відповідь на цьогорічний травневий візит наших добрих білоруських друзів і колег з Гомельщини. Під час того візиту було укладено угоду про взаємний обмін досвідом в профспілковій діяльності лісогосподарських підприємств обох сусідніх областей. Тоді ми показали сябрам як усі наші  здобутки в лісогосподарюванні, так  і щиро поділилися тим досвідом, який накопичили профспілкові організації держлісгоспів у колективно-договірному регулювання соціально-трудових відносин в колективах, — сказала керівник Чернігівської делегації Наталія Кудласевич журналістам перед візитом до білорусів.

І ось автобус з чернігівською делегацією перетинає Державний кордон Республіки Білорусь.

У селі Нова Гута українських лісівників і профспілкових лідерів трудових колективів держлісгоспів ЧОУЛМГ тепло зустріли  керівництво і голови профспілкових осередків Гомельської обласної організації Білоруського профспілкового союзу працівників лісу і природокористування.

Господарі зустрічі ознайомили своїх добрих сусідів з широкою і змістовною програмою перебування на гостинній білоруській землі, зустрічей з профспілковим активом у трудових колективах лісгоспів Гомельської області.

Прибувши до Гомеля, делегація профспілкового активу працівників лісової галузі Чернігівщини відвідала Гомельський дослідний лісгосп.

Його директор Ігор Дегтярик разом з активом профспілкової організації лісгоспу зустрічав українських побратимів з лісової справи хлібом-сіллю. Запросив до відвертого діалогу з проблем сучасного лісовідновлення. Йшлося на цій зустрічі і про підвищення рівня ефективності колективно-договірного регулювання в профспілкових організаціях та про соціальні гарантії працівникам лісової галузі на сучасному етапі її розвитку.

Чернігівці із зацікавленістю оглянули постійний розсадник дослідного лісгоспу, поділилися позитивними враженнями від побаченого і почутого від гостинних працівників лісгоспу.

Далі – переїзд до Приборського лісництва цього ж дослідного лісгоспу і ознайомлення з умовами роботи тамтешніх лісівників та з діяльністю цехового комітету лісництва.

Особливу зацікавленість і хвилюючі враження членів чернігівської делегації викликала їхня безпосередня участь у спільній з білоруськими колегами посадці саджанців Пам’ятної алеї в рамках акції «Чистий ліс».

Переїзд нашої делегації до міста Рєчица Гомельської області ознаменувався відвідуванням такого відомого в Білорусі деревообробного підприємства як відкрите акціонерне товариство «Рєчицадрев», де з його профспілковим активом чернігівці всебічно аналізували проблему «Молодь – майбутнє профспілок».

— Враховуючи те, що на нашому підприємстві трудиться чимало молоді, профспілкова організація підприємства завжди, як мовиться, тримає руку на пульсі найактуальніших для молоді проблем, — наголосила під час зустрічі голова первинної профспілкової організації підприємства Ірина Болачкова.

Йшлося насамперед про те, що працююча тут молодь  забезпечується не лише високим рівнем заробітної плати, а й повним соціальним пакетом, в якому враховано не лише належні умови праці і відпочинку, але й забезпечення молоді житлом.

Лише за таких умов, на переконання керівників і профактиву підприємства, можна закріпити молодих білорусів на робочих місцях у  такому невеликому місті як Рєчица.

Але зазвичай профспілкова організація не випускає з поля свого зору і піклування про ветеранів виробництва, що насамперед виховує в молодих робітників повагу до старшого покоління виробничників, почуття гордості за свою робітничу професію. У цьому і є  головний зміст обговорюваної проблеми, адже саме молодь, її енергія забезпечуватиме профспілковим організаціям їхню майбутню ефективну діяльність у трудових колективах.

Переїзд делегації до Національного парку «Прип’ятський» ознаменувався зустріччю чернігівців з профспілковим активом трудового колективу парку і його директором Степаном Бамбізою.

Лісівники і профспілкові лідери з Чернігівщини були приємно вражені, коли довідалися, що очільник такого знаного в Білорусі господарства як Національний парк «Прип’ятський» у свій час закінчив Львівський лісотехнічний інститут і здобуті в українському виші знання з лісової справи тепер ось успішно й ефективно застосовує в лісовій галузі Білорусі.

А наскільки успішно й ефективно кермує господарством Степан Миколайович, свідчить хоча б такий факт: тільки за минулий рік мисливське господарство Національного парку поповнило державну скарбницю Білорусі більше, ніж на два мільйони доларів! Мисливські угіддя цього парку відвідали сотні іноземців, котрі за своє полювання під білоруськими соснами заплатили «кругленькі» суми.

Чудову екскурсію по найзаповітніших місцях  Національного парку «Прип’ятський» провела голова первинної профспілкової організації Валентина Анищенок.

А ще вона повідомила колегам з Чернігівщини, що саме тут, у «Прип’ятському», з минулого року засновано резиденцію білоруського Діда Мороза і що цю поважну місію для дітлахів з Гомельщини та інших білоруських областей успішно та майстерно здійснює інженер з охорони праці Національного парку, до того ж, профспілковий активіст Микола Дербень.

Свій наступний день перебування в чудовому за всякої пори року, а особливо в сонячний день «бабиного літа» в Гомелі,  чернігівська делегація розпочала з відвідування Калинковицького лісгоспу, Калинковицькового лісництва і його базисного розсадника.

У лісгоспі відбувся відвертий діалог профспілкових лідерів Чернігівщини з профспілковим активом лісгоспу.

Під час цього спілкування не обходили найгостріших проблем профспілкової діяльності як в практиці роботи в трудових колективах держлісгоспів Чернігівщини, так і в трудових колективах лісгоспів Гомельщини.

Вівся активний обмін думками, зокрема, із забезпечення належної техніки безпеки на найбільш механізованих ділянках лісогосподарювання, деревообробки, лісових вирубках тощо.

Не обійшли увагою профспілкові активісти обох областей і такої проблеми як забезпечення неухильного дотримання договірних умов поміж трудовими колективами й керівництвом лісгоспів, забезпечення працівників лісової галузі спецодягом, своєчасними медичними оглядами і багато інших соціальних вимог сьогодення.

З цього приводу цікавим виявилося спілкування з колишнім багаторічним директором Калиновицького лісгоспу, ветераном лісівничої галузі Білорусі Михайлом Пилипейком.

Підведення підсумків дводенного спілкування та обміну досвідом делегації лісівників і лідерів профспілкових організацій Чернігівщини з профспілковим активом і лісівниками Гомельщини відбулося в Будинку мисливця і рибалки Гомельського дослідного лісгоспу.

Виступаючи з промовою перед профспілковим активом сусідніх і традиційно дружніх областей Білорусі і України, голова Гомельської обласної організації Білоруського профспілкового союзу працівників лісу і природокористування Олександр Василенко наголосив, що подібне обопільно взаємокорисне спілкування з обміну досвідом у профспілковій діяльності і лісокористуванні, безумовно, слугуватиме розвитку лісових галузей в цілому як Чернігівської, так і Гомельської областей.

Далі Олександр Василенко оприлюднив перед аудиторією лісівників і профспілкових активістів перспективи і плани на майбутнє в діяльності профспілкових організацій лісівників Гомельщини. Вони, зокрема, полягають у посиленні практичних дій в захисті трудових і соціально-економічних прав працівників – членів профспілки, в підвищенні добробуту і життєвого рівня членів профспілок і їхніх родин, у забезпеченні повною трудовою зайнятістю працівників, у сприянні створенню здорових і безпечних умов праці, у підвищенні кваліфікації і навчанні профспілкових працівників,  здійсненні громадського контролю за дотриманням законодавства про працю і охорону праці, в сприянні ефективному розв’язанню колективних та індивідуальних спорів і конфліктів і, звичайно ж, у співробітництві на рівноправних засадах з профспілками інших держав, міжнародними профспілковими об’єднаннями, що ми, зокрема, й засвідчили під час дводенного обміну досвідом з лідерами профспілкових організацій української Чернігівщини.

Голова Гомельської обласної організації  Білоруського профспілкового союзу працівників лісу і природокористування на завершення своєї промови висловив тверду впевненість, що традиційні зв’язки поміж профспілковими організаціями працівників лісової галузі Чернігівщини і Гомельщини з року в рік ставатимуть міцнішими, плодотворнішими на благо лісів Білорусі і України.

Голова обкому профспілки працівників лісового та мисливського господарства Чернігівщини Наталія Кудласевич подякувала білоруським колегам  та добрим сусідам за їхню традиційну гостинність і відкритість у спілкуванні з обміну досвідом. Вона запевнила, що профспілковий актив лісівників Чернігівщини, безумовно, використовуватиме у своїй профспілковій діяльності позитивний досвід білоруських колег, щоб ліси Чернігівщини ставали рік від року дужчими і щедрішими на благо соціально-економічного розвитку Придесення.

 

Текст і фото: Микола Тищенко

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?