Лісгоспи Чернігівщини втрачають мільйони гривень

Багатомільйонні збитки державі, руйнація лісогосподарської галузі, знищення дрібного та середнього бізнесу – результати діяльності головного лісівника Чернігівщини Олександра Демченка.

Трохи більше, ніж за рік перебування на посаді начальника Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Демченко завдав державі більше 50 мільйонів (!) збитків. Дрібні переробники не в змозі купити деревину, більшість якої за заниженими цінами скуповують місцеві лісові олігархи. Все це відбувається під носом у керівників області та правоохоронців. То в чиїх інтересах працює пан Демченко?

Через таку діяльність керівництва Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства за останній рік державі нанесено збитки у понад 50 мільйонів гривень. Ці кошти недоотримали місцеві та обласний бюджети. А почалося все це з додаткового аукціону з продажу необробленої деревини, який відбувся у лютому 2018 року, 12 державним лісогосподарським підприємствам, які входять в структуру управління лісового та мисливського господарства, нанесено збитків на 14,8 мільйона гривень. Так, на кожному кубі необробленої державини лісгоспи втрачають 400 гривень. Якщо порахувати у масштабах тисяч кубів, то це – мільйони гривень.

Демченко вже не пояснить Кулічу де поділося 50 млн

Інформація про ці торги є у відкритому доступі і розміщена на сайті управління.

Виходячи з публікації, стає ясно, що торги відбувалися 15 березня 2018 року в актовій залі департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації. Торгували, як кажуть, з голосу. На них були присутні всі директори державних лісогосподарських підприємств та особисто начальник Чернігівського ОУЛМГ Олександр Демченко, який контролював хід голосування. На цьому аукціоні продали більше 70 тисяч кубів необробленого лісу. А 16 березня Чернігівська обласна товарна агропромислова біржа провела ще й електронні торги, на які представниками державних лісогосподарських підприємств виставили ще 30 тисяч метрів кубічних необробленої деревини. Загалом – 100 тисяч кубометрів! У чому ж збитки?

Лісоруб Олександр Демченко

Річ у тому, що до призначення Демченка на посаду начальника Чернігівського ОУЛМГ попередні аукціони проходили в Києві. Деревину продавали на електронних торгах за вказівкою керівництва Держлісагенства. Одначе, Олександр Демченко пролобіював перенесення торгів в Чернігів під гаслом доступності деревини для середнього та малого бізнесу. Насправді ж така ініціатива негативно вдарила по дрібних переробниках, оскільки більшість деревини скупили відомі крупні фірми – ТОВ «Астра» (яка належить відомому місцевому олігарху Григорію Божку з Сновська) та ВАТ «Корюківська фабрика технічних паперів» (розташована в містечку Корюківка, належить місцевому олігарху Анатолію Бондару). Найбільші лото великими обсягами викупили згадані вище фірми. А малим переробникам не залишилося нічого. Показово, що на великих об’ємах деревину виставляли за заниженими цінами – від 900 до 1400 гривень за куб. Малі обсяги майже не виставлялись. Тож дрібні переробники залишилися без сировини. Більшість із них змушені були зупинити виробництво, продати обладнання, більш стійкі подалися до агролісгоспів.

Ставленик Демченка Володимир Нікончук

Не важко порахувати збитки, завдані лісогосподарським підприємствам внаслідок таких торгів. Якщо на столичному аукціоні ціна за куб сировини доходила до 2 тисяч гривень і розкуповувалась переобниками з усієї України, то тут втрати сягнули в середньому 400-500 гривень на кубі. Нагадаємо, на лютневому аукціоні продали 100 тисяч кубів. Збитки підприємств склали більше 40 мільйонів гривень. Колосальна цифра для підприємств, які третину своїх заробітків віддають державі у вигляді податків.

Якщо взяти для приладу, ДП «Чернігівське лісове господарство» (директор – ставленик Олександра Демченка Юрій Ревко), то підприємство більшість деревини продає Корюківській фабриці по 900 гривень за куб. Все це легко перевірити, заглянувши в бухгалтерію лісгоспу. Чи варто говорити про раціональність подібного роду комерції?

Не бачить проблем в діяльності управління і прямих збитків, нанесених лісгоспам і Громадська рада, яка складається з представників громадських організацій. З часу обрання на посаду Олександра Демченка вона збиралася всього один раз, хоча до того її керівники різко критикували конкурентів Олександра Григоровича. А перед тим публічно обіцяли, що всі призначення директорів будуть проходити за узгодженням з громадськістю. Але де там? Демченко самостійно призначає своїх директорів, безпідставно звільняючи  ефективних менеджерів. Деякі з них самі відмовляються працювати під його егідою. Так, нещодавно не захотів продовжити контракт молодий і перспективний директор з Борзни Юрій Перепечай. Він відмовився працювати за правилами Демченка, у збиток і без того мало ресурсному підприємству, перейшовши на нижчу посаду.

Юрій Ревко продає ліс олігархам за зниженими цінами

За час свого керівництва Олександр Демченко звільнив п’ятьох із дванадцяти директорів держпідприємств. Як працюють новопризначені директори не важко перевірити, відслідкувавши рух необробленої деревини. Приміром, у ДП «Корюківське лісове господарство» щомісяця кожен лісничий має забезпечити нового керівника «лівою» деревиною – по 200 кубів з лісництва, а це – майже 200 тисяч гривень в кишеню керівника Володимира Нікончука. З біографією і «трудовими досягнення» Володимира Івановича можна ознайомитися на сайті «Українського лісового порталу». Цей «керівник», якого поза очі всі називають «Вовка-дерибанщик», масштабами корупції умудрився збурити громадськість навіть у пост-майданні часи. Побувши рік на посаді директора ДП «Корюківське лісове господарство», він умудрився залишити ресурсне підприємство з боргами в понад 14 мільйонів гривень. Наразі цей безцінний кадр пішов на підвищення, покинувши розграбовані ним державні ліси Корюківщини, перейшовши на посаду заступника КП «Чернігівоблагроліс». Найбільш дивним є те, що при таких збитках начальник Чернігівського ОУЛМГ Олександр Демченко і не подумав перевірити свого підлеглого, натомість справно нацьковує перевірки на неугодних йому директорів, у яких справи йдуть значно краще .ніж у ставлеників пана Демченка.

Внаслідок недолугої цілеспрямованої політики на пониження ціни в багатьох держлісгоспах десятки тисяч кубометрів високоякісної деревини лежить у лісі і втрачають товарну якість. Олігархи викуповують деревину на лотах, але забирати не поспішають. Робиться це для того, щоб на наступних торгах ще раз вдарити по цінах і за безцінь забрати сировину.

Згортають переробку і лісогосподарські підприємства – через публічну вказівку Олександра Демченка продавати продукцію переробки не на експорт, а на внутрішній ринок, для Корюківської фабрики технічних паперів по збиткових для підприємств цінах.

Аби хоч якось зберегти малий бізнес, півроку на прийом до Олександра Демченка добивається голова Асоціації деревообробників Чернігівщини Валерій Лозицький. Півроку у Демченка немає часу на колишнього шефа. Якщо така тенденція збережеться й далі, то деревообробники погрожують акціями протесту під стінами обласного управління лісового та мисливського господарства і зривом торгів на ІV квартал.

Новопризначений начальник Чернігівського ОУЛМГ не втомлюється формально декларувати державницьку позицію, але фактично власними руками знищує дрібний і середній бізнес та державні лісогосподарські підприємства. Всі ці оборудки та бюджетні втрати відбуваються під носом у керівництва області й правоохоронців. Ні СБУ, ні прокуратура впритул не бачать протиправної, на нашу переконливу думку, діяльності головного лісівника Чернігівщини.

Григорій Правицький, «Інформатор»

На першому фото: відеокамера спостерігає за лісами Семенівщини на Чернігівщині

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?