Лінійний прискорювач в онкодиспансері радіаційно безпечний?

Дозиметричні вимірювання на предмет цілісності й надійності від рентгенівського та іншого іонізуючого випромінювання лінійного прискорювача і комп’ютерного томографа проведені 23 травня.
Нове променеве обладнання розміщене в новозбудованому корпусі радіологічного відділення Чернігівського обласного онкологічного диспансеру, яке відкрили 11 травня. Вимірювання здійснювали експерти науково-виробничого підприємства «АНАЛІТТЕХЦЕНТР», у складі якого атестована лабораторія на багато видів діяльності, в тому числі й на проведення дозиметричних вимірювань. Як зазначив директор «АНАЛІТТЕХЦЕНТРУ» Віктор Тисленко, впродовж проведення робіт перевищень норм, передбачених законодавством, не виявлено.
− Зауважень з радіаційної безпеки на предмет захисту навколишнього середовища нема. Все збудовано на підставі розрахунку захисту, який проходив експертизу в Державній інспекції ядерного регулювання України та одержав позитивний висновок – що є доказом того, що все виконано згідно нормативівМи несемо відповідальність, ми ставимо свої підписи, – зазначив фахівець. 
Всі ми розподіляємося по відношенню до рентгенівського випромінювання на три категорії:
А) особи, які здійснюють управління комп’ютерним томографом та лінійним прискорювачем і, відповідно, іншими засобами, що генерують рентгенівське опромінення; Б) особи, які працюють поряд із цим обладнанням, але не мають стосунку до експлуатації; В) населення та люди, які ніякого стосунку до експлуатації лінійного прискорювача не мають.
За словами фахівців, для категорії В норма складає не вище 13 мікрорентген/год.
Уляна Ковальчук

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?