Лідер по життю: секрети успіху Вадима Мельника

Вольовий, енергійний, справжній лідер і борець, завжди націлений на перемогу. Саме таким знають українці зірку вітчизняного футболу, легендарного капітана ФК «Десна» Вадима Мельника.

Про секрети успіху, експерименти долі титулованого спортсмена й цікаві сторінки життя «деснянського» лідера – далі в ексклюзивному інтерв’ю.

Біографічна довідка
Вадим Мельник, 40 років. Професійний український футболіст. Народився у селі Немовичі Рівненської області. Грає в футбол із 8 років. Виступав за клуби: «Верес», «Борисфен», «Металург» (Донецьк), «Іллічівець», «Таврія», «Буковина», «Десна». У всіх командах був капітаном. З 2012 року – капітан чернігівської «Десни». Нині входить до складу керівної адміністрації ФК «Десна». Одружений, виховує двох синів.

— Вадиме, вісім років тому ти став ватажком футбольного клубу «Десна» і вивів команду з Другої ліги у вищий дивізіон. Твоя команда демонструє фантастичні результати. А нещодавно чернігівська «Десна» взагалі здійснила неймовірне – вперше в історії ви будете грати в єврокубках. Пишаєшся результатом?

— Звичайно. За цим стоять роки наполегливої самовідданої праці, тому і маємо хороший результат. Вперше в історії будемо брати участь в чемпіонаті такого рівня. Це була моя мрія. Але попереду ще багато випробувань. Ще одна  мрія – це крутий стадіон в Чернігові, на якому ми могли б приймати команди світового рівня. Уявіть тільки, прийшли вболівальники на гру, скажімо «Десна» — «Реал Мадрид». Залунав гімн Ліги Чемпіонів. Мурахи по шкірі… Немає нічого неможливого. І ми це вже продемонстрували. Коли «Десна» із задвірок Другої ліги стала провідною командою елітного чемпіонату України. Головне впевнено рухатися вперед і достойно долати випробування долі.

— Лідируючі позиції в турнірній таблиці, перемога над київським «Динамо», вихід в «єврокубки». Для чернігівців насправді це дуже багато значить. В чому твій секрет? Як вдається заряджати команду на перемогу? Важко бути лідером команди?

— Бути лідером – це, по-перше, відповідально. Це особливий процес. Справжній капітан команди повинен бути лідером не лише на футбольному полі, а й поза межами. Важливо вміти знаходити правильні слова. Іноді -  жорсткі, іноді навпаки – емоційна підтримка. Різні бувають ситуації. Капітан – це передовсім психологічний наставник і товариш. Статус лідера в «Десні» неможливо купити чи отримати в подарунок. Це все треба заслужити. Колектив сам все бачить і розуміє. Для багатьох було несподіванкою дізнатися, що капітана в команді «Десна» на призначають, а обирають шляхом таємного голосування. Тому якщо ти не маєш потрібних лідерських якостей, не викликаєш довіри і власним прикладом не показуєш як треба перемагати – капітаном тобі на стати.

— «Десна» – це однозначно більше, ніж просто футбольний клуб. Це своєрідний мобілізаційний і волонтерський центр. Коли весь світ охопила коронавірусна лихоманка, всі в паніці не знали що робити. Ви одні з перших мобілізувалися, відкрили волонтерський штаб і почали безкоштовно роздавати чернігівцям антисептичні засоби захисту.

— Так, це дійсно було необхідно. Можливо, навіть першочергово тому, щоб показати чернігівцям, що про них турбуються. Щоб збити градус напруги. Це було важливо. Ми загалом намагаємося допомагати багатьом людям. Тривалий час у нас діє своєрідний благодійний проект – ми допомагаємо і підтримуємо дитячі садочки і школи. Також влаштовуємо акції вдячності своїм вболівальникам.

— Якщо чернігівська «Десна» за роки кардинально змінилася і перетворилася на потужну європейську команду, то що скажеш про Чернігівщину? Як тобі регіон?

— Чернігівщина – це надзвичайно мальовнича і багата на цікаві туристичні місця область. Тут живуть прекрасні люди. Тут красива природа. Потенціал нашого краю дійсно дуже великий. Останнім часом спостерігаються зміни на краще, але всі ми розуміємо, що насправді ще треба багато чого зробити. Ситуацію суттєво змінили б інвестиції. Щоб люди із сіл і райцентрів не їздили на заробітки по «польщах», а мали змогу вдома достойно заробляти. Як батько двох синів я чудово розумію людей, які заради добробуту своїх дітей готові на все. Навіть їхати за тридев’ять земель у пошуках заробітку. Та все ж бачу Чернігівщину прогресивним економічним кластером. Над цим реально треба працювати. Все починається з економіки. Також хочеться бачити в районах більше місць для відпочинку. Не просто місць, а з новою інфраструктурою, озелененням. Щоб люди мали можливість після роботи чи у вхідні вийти в красивий парк, в якому охайні лавочки, урни, бруківка, у вечірній час освітлення, різноманітні інсталяції. Хочеться, щоб люди були щасливими, зарядженими на позитив. Важливий напрямок – соціальний захист. Як можна пенсіонерам прожити на нинішню пенсію? А зарплати? А скільки безробітних… Потрібна серйозна системна робота.

— Так, дійсно. Чернігівщина край особливий, але змінювати ще багато чого треба. Вадиме, наостанок нашої бесіди – поради для молоді. Гадаю, багато хто хотів би почути мотиваційну настанову від лідера Вадима Мельника.

— Насамперед я всім бажаю мріяти і свято йти до здійснення своєї мрії! Тільки вперед! Ніколи не спиняйтеся. Не дозволяйте нікому і нічому збивати вас із шляху. Як би складно не було. Вірте в себе і свої сили! Я своїм синам завжди говорю, що не можна стояти на місці – треба завжди прагнути чогось і досягати мети. Життя може підкидати нам чимало прикрих моментів і сюрпризів, але завжди треба знаходити сили все долати. Тільки так стають лідерами. Тільки так досягають вершин. Тільки так змінюють світ!

Спілкувався з футбольним лідером, Сергій Вітер

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?