Ландшафтні заповідники: скандал навколо інтересів польських девелоперів

Такі речі тільки в Україні — подумають наші читачі. Як виявляється, не тільки. В Кракові, а точніше в Малопольському воєводстві, триває дерибан цінних для природи заповідних територій у суто українському, олігархічному стилі.

Йдеться перш за все про Бєлансько-Тинєцький ландшафтний парк (Bielańsko-Tyniecki Park Krajobrazowy), який знаходиться в західній частині Кракова і охоплює також територію двох сусідніх гмін: Лішки та Черніхів. Це ж європейський унікат: всього на три кілометри від королівського замку Вавель у самісінькому центрі міста починається заповідник з неповторними лісами, скелями, кар'єром Закжувек та печерами. Ось вам фотографії.

Це Краків, 3 км від центру...

Zakrzówek у центрі Кракова

Краків притому часто називають європейською столицею смогу. Наявність такої чудової зеленої території немов у центрі міста дозволяє мешканцям відпочити від недоліків жити в місті, яке фактично є екологічною бомбою. І як можна здогадатись, Бєлансько-Тинєцький ландшафтний парк не оминув уваги не зовсім чесних інвесторів, котрі в місці лісів і печер хотіли б побудувати люксусні апартаменти. В суто українському стилі, з порушенням процедур.

До 2009 року це було досить складне. Адже тут — ландшафтний парк, заснований у 1981 році. Інститут ландшафтного парку існує також в Україні і практично йдеться про подібну форму охорони природи — меншу, ніж національний парк. На території ландшафтного парку заборонено наприклад будувати об'єктів, які в суттєвий спосіб вплинуть на краєвид або природу, не можна тривало перетворювати форми терену, взагалі будівництво обмежене.

Так було від комуністичних часів до 2009 року. Навіть комуністи не наважилися, наприклад, поставити собі тут розкішні дачі з порушенням правил ландшафтного заповідника. А ось в 2009 році ситуація змінилась.

 

polscha-mova

Коаліція Громадянської платформи (PO) і Польської селянської партії (PSL) змінила тоді Закон про охорону природи. До зміни, ландшафтними парками завідував воєвода, тобто представник уряду (відповідник губернатора). Воєвода видавав рішення щодо плану охорони парку і все якось діяло. Коаліція PO-PSL передала управління ландшафтними заповідниками самоврядуванні на рівні воєводства. Теоретично — все чудово, децентралізація. Однак є один нюанс, на який суспільство не звернуло увагу: діючі правила щодо ландшафтних парків було скасовано і так би мовити, парки заснували “з нуля”. В тих самих кордонах, однак усі правила та заборони треба було встановити від початку.

5 років на створення нових планів охорони парку

Новий закон передбачав, що Сеймік воєводства зобов'язаний протягом 5 років опрацювати і затвердити план охорони Парку. Це основний документ, без якого інститут ландшафтного парку фактично не діє — можна там робити, що завгодно.

Вже той факт заслуговує на критику. Чому не прийняли правила, що до часу опрацювання нових планів охорони залишаються в силі правила з попередньої версії закону про охорону природи?

Причому 5 років — це багато часу. Це дійсно реальний термін на створення, погодження зі всіма і затвердження нових планів охорони парку.

І ось в Кракові цього виявилося недостатньо. Бєлансько-Тинєцький ландшафтний парк на ново створили в січні 2009, тоді ж Малопольське воєводство створили організаційну структуру — Управління групою ландшафтних парків Малопольського воєводства. Головне завдання цієї установи — опрацювати, погодити і запровадити плани охорони парків. Посади отримали типові “любі друзі”, наближені до коаліційного PSL (Польська селянська партія) — партія відома тим, що для посад підуть у коаліцію з кожним. План охорони парку повинен був запрацювати в січні 2014. Маємо листопад 2016 — плану немає, Управління парками тільки розписало тендер на його створення, з терміном реалізації в 2018 році. За таких обставин, план вступить у дію найшвидше в 2020 році.

До того часу Парк буде практично позбавлений охорони. Що цікавіше, місто Краків досі не охопило всіх територій парку місцевими планами. На практиці це означає, що навіть у найцінніших з природничої і ландшафтної точки зору місцях інвестор може робити, що завгодно. І це вже відбувається. В місці унікальної Віслянської печери місто Краків запланувало “міський автобан” під назвою Trasa Pychowicka  (наш портал першим про це написав і згодом місто відмовилося від цього наміру). Приватний інвестор знищив район каверни Бодзув з наміром побудувати там тенісні корти. Це ситуація подібна до того, що олігархи роблять з історичним центром Києва або з карпатськими заповідниками — з цією різницею, що Польща, теоретично — цілком демократична правова держава в центрі Європи.

До справи будемо повертатись.

Більше про це — на польській мовній версії порталу “Порт Європа або на сторінці “Рятуймо Бєлянсько-Тинєцький ландшафтний парк” на Фейсбуці.

Якуб Логінов, м.Краків, Польща

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?