Квартет баяністів: Бах, Вівальді, Бортнянський...

Із «Зими» з циклу «Пору року» Антоніо Вівальді, Хоральної прелюдії фа мінор Йоганна Себастьяна Баха та його Бранденбурзького концерту № 3 соль мажор BWV 1048 в аранжуванні Ігоря Саєнка розпочав свій виступ в рамках проекту «Камерний абонемент» на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм Квартет баяністів імені Миколи Різоля Національної філармонії України 17 лютого 2019 року.

І не випадково саме з цих творів. Колектив, якому у 2019-му виповнюється 80 років, від самого початку був орієнтований на виконання академічної музики. Професор Київської консерваторії Микола Різоль тоді, коли баян вважався суто “народним” інструментом, адаптував для нього твори Баха, Бетховена, Вівальді... А в 1939 році заснував ансамбль баяністів, який нині носить його ім’я, і дотепер продовжує дивувати публіку виконавською майстерністю і незвичайним звучанням.

У складі Квартету баяністів імені Миколи Різоля нині виступають заслужений артист України Ігор Саєнко (баян-баритон, керівник колективу), Олексій Коломоєць (перший баян), заслужений артист України Олег Шиян (другий баян) і Роман Молоченко (баян-контрабас).

Квартет – лауреат Міжнародного конкурсу „Citta’di Castelfidardo”, дипломант конкурсу „Astor Piazzolla” — продовжує найкращі традиції української виконавської школи, включаючи до програм твори композиторів різних епох і стилів; і саме партії таких інструментів як баян-баритон і баян-контрабас підкреслюють унікальність звучання ансамблю, зазначають музикознавці.

В цій унікальності є й “чернігівська” складова: Ігор Саєнко є учнем Ангеліни Стриги, яка вважається фундатором чернігівської баянної школи. За словами автора проекту “Камерний абонемент” — заслуженого діяча мистецтв України, мистецтвознавця Олега Васюти, у квартету є певне відчуття виконавської культури нашого краю.

Чернігівські глядачі змогли в цьому переконатися. У концерті для них прозвучали також твори Астора П’яццоли, Дмитра Бортнянського, авторські твори засновника колективу Миколи Різоля...

Неповторна енергетика Квартету баяністів імені Миколи Різоля передалася публіці, яка не хотіла відпускати артистів зі сцени. Музиканти віддячили глядачам віртуозним виконанням «Танцю з шаблями» Арама Хачатуряна.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?