Курс долара знизився на відкритті міжбанку

Щоденний ранковий аналіз ситуації на міжбанківському валютному ринку України від Maanimo.

Долар

Новий день (18 березня 2020 р.) на міжбанку долар почав з несуттєвого зниження курсу в продажу і зростання в покупці. Проте, з минулого тижня «американець» додав уже майже дві гривні. Останній раз «американець» досягав психологічної позначки в 27 грн за долар ще 5 червня минулого року, коли торгувався по 27,02 грн/$ у продажу і 26,99 грн/$ в покупці. Варто очікувати істотного зміцнення долара в ході міжбанківських торгів, так як ніяких реальних передумов до розвороту курсу в бік зниження поки немає.

На відкритті міжбанківських торгів 18 березня станом на 10:30 долар продається по 27,09 грн/$, а купується по 27,05 грн/$.

У порівнянні із закриттям торгів в п’ятницю ввечері, курс долара в продажу ослаб на 6 копійок, а в покупці збільшився на 4 копійки.

Євро

Євровалюта на відкритті торгів відреагувала на ситуацію аналогічно долара. Курс в продажу знизився, але в покупці істотно додав. Проте, курс має тенденцію до значного зростання в ході дня, так що варто чекати ще більш істотного зміцнення євро на торгах сьогодні, якщо не відбудеться яких-небудь форс-мажорних обставин і на торги знову вийде НБУ.

Курс євро на міжбанку, в порівнянні із закриттям торгів в п’ятницю ввечері, ослаб на 6 копійок і продається по 29,72 грн/€. У купівлі євровалюта додала 4 копійки і купується по 29,68 грн/€.

В контексті

Як заявив на прес-брифінгу заступник голови Нацбанку Олег Чурій, за 5 робочих днів минулого тижня населення України викупило 300 млн доларів, а нерезиденти – 8 млн доларів.

Загальний попит на валюту за вказаний період склав 2,1 млрд доларів.

В основному, валюту купували українські компанії, щоб розплатитися за імпортними контрактами, а також за борговими зобов’язаннями.

Експортери починають повертати валюту з-за кордону і продавати її, а імпортери намагаються придбати долари.

Нагадаємо, що з початку року НБУ вже витратив на підтримку гривні близько 1 млрд доларів. Міжнародні резерви поки що перевищують 25 млрд доларів, чого достатньо для згладжування коливань.

Відзначимо, що 16 березня, на початку цього тижня, НБУ продав 238 млн доларів на міжбанківському валютному ринку. Після цього 17 березня НБУ продав з резервів ще 300 млн доларів.

При цьому, якщо 10 березня офіційний курс гривні до долара становив 24,93 грн, то 18 березня на сайті НБУ вказана цифра 27,06 грн\дол. На готівковому ринку вартість долара може перевищувати 28 грн.

За інформацією Мaanimo

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?