Кургани ІІ-І тис. до н. е. на Чернігівщині передані у приватну власність

Збереження і примноження культурних цінностей визнано одним із пріоритетних напрямів державної політики.

Невжиття уповноваженими державними органами комплексних заходів, спрямованих на збереження та охорону об’єктів культурної спадщини, стає підґрунтям для протиправних посягань як щодо цих об’єктів, так і до ділянок, на яких вони розмішені.

Так, все частіше прокуратурою встановлюються факти щодо незаконної передачі у приватну власність чи в користування земель історико-культурного призначення, насамперед під забудову.

Зрозуміло, що така ситуація може спричинити пошкодження чи повне знищення об’єктів археологічної та культурної спадщини та справедливо викликає обурення громадськості.

Як свідчить аналіз передумов таких порушень, основною причиною є відсутність чітких меж земельних ділянок історико-культурного призначення, зокрема винесення їх меж в натурі, визначення меж культурних об’єктів, незавершеність інвентаризації земель та їх грошової оцінки.

Такий стан справ унеможливлює належний захист прокуратурою інтересів держави у цій сфері.

Зокрема, в соціальних мережах широко обговорюється питання розорювання курганів поблизу с. Прохори Комарівської ОТГ.

За вказаним фактом поліцією здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом самовільного зайняття земель (ч. 1 ст. 1971 КК України).

Як встановлено у ході розслідування, земельні ділянки в урочищі Вовча Могила, на яких перебуває група курганів (№ 3070-Чр) ІІ-І тис. до н. е. передані у приватну власність. При цьому охоронюване зобов’язання 20.09.1999 надано Прохорській сільській раді, яка на цей час вже ліквідована.

Аналогічно, інша земельна ділянка в урочищі Зелена Могила, на якій перебуває група курганів (№ 2181-Чр) ІІ-І тис. до н. е., також передана в приватну власність. а охоронюване зобов’язання видане колишньому колгоспу, що вже ліквідований.

Як повідомили в прокуратурі Чернігівської області, відповідно до листа Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА, отриманого у ході проведення відповідного вивчення, інформація про окремі об’єкти історико-культурної спадщини, зокрема про курган «Годилова Могила» в них взагалі відсутня.

Таким чином, задля належного захисту прокуратурою інтересів держави у цій сфері, органам державної влади необхідно вжити заходів до визначення меж об’єктів культурної спадщини, внесення відповідних даних у Державні реєстри нерухомих пам’яток України національного та місцевого значення, оновлення та видача нових охоронних зобов’язань власникам чи користувачам земель задля забезпечення їх подальшого використання виключно в межах чинного законодавства та притягнення винних осіб до відповідальності у випадку порушення цих зобов’язань.

З урахуванням надзвичайної важливості порушеного питання прокуратурою області проінформовано Чернігівську обласну державну адміністрацію про встановлені порушення у цій сфері та причини, що їм сприяли.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?