Корвет «Володимир Великий» планують озброїти британським гелікоптером

Як повідомив заступник командувача ВМС ЗС України з авіації генерал-майор Василь Черненко, через відсутність власного українського виробництва вертольотів сьогодні командування розглядає можливість придбання іноземних зразків техніки. Зокрема багатоцільового корабельного вертольота Lynx HAS.8.

Ця машина перебуває на озброєнні авіації ВМС Великобританії і добре себе зарекомендувала. Вертоліт призначено для боротьби як із підводними човнами, так і з надводними кораблями противника. Бортове обладнання Lynx HAS.8 включає в себе станцію переднього огляду для виявлення цілей, систему обробки й відображення тактичної інформації, інерційну навігаційну систему, апаратуру передачі інформації в цифровому вигляді та засекречування зв’язку, модернізовані РЛС.

Основною зброєю вертольотів у боротьбі з легкими надводними силами противника є протикорабельні ракети з дальністю стрільби до 15 км. Лопаті носійного гвинта виготовлено з композиційних матеріалів. Це більш ніж на 40 відсотків поліпшує їхні аеродинамічні характеристики. Для боротьби з підводними човнами вертоліт оснащено гідроакустичною станцією, яка спускається, магнітним детектором і двома торпедами. Пошук підводних човнів може здійснюватися протягом двох годин на віддаленні до 20 миль від корабля. Під час пошуково-рятувальних операцій максимальне віддалення від місця базування становить 340 миль. Вертоліт Lynx HAS.8 може також вирішувати завдання здійснення розвідки, зокрема радіотехнічної, і постачання кораблів у морі.

— Lynx HAS.8 уже певний час розглядають як штатний вертоліт новітнього українського корвета «Володимир Великий», а його багатофункціональність і можливість переобладнання під різні умови використання надасть можливість отримання єдиного типу вертольота для національних Військово-Морських Сил, — наголосив генерал-майор Василь Черненко.

Євгеній СИЛКІН

«Народна армія»

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?