Корюківська ОТГ на Чернігівщині — в десятці кращих в Україні

Корюківську ОТГ у столиці провідні спеціалісти міністерств називають як одну з тих, що входить до перших десятків кращих в Україні за ефективністю використання коштів, реалізацію та втілення життєво-практичних ідей. Вона й на рідній Сіверщині належить до числа добре знаних. За досвідом у Корюківку їдуть не тільки з Чернігівщини, а й Сумщини, Київщини…

Нинішнього року та в попередні минулі на Корюківщині у Наумівці, селі зразковому , журналіст зустрівся з енергійним сільським головою Марією Сухою. Спілкувалися про життя села і безробіття, інші проблеми, де вони раніше найбільше зачіпало за живе . Та коли заговорили про хід адмінреформи, керівник висловила думку, що на початку її у селі скептики викрикували – мовляв, не варто іти в об’єднану громаду.

Свіжий подих реформування

Тоді ж керівниця мислила по-іншому. Знала, що тільки зовні Наумівка має вигляд села упорядкованого, а проблем – хоч відбавляй. Та згодом чисельно додалося тих, хто хотів би бачити села Наумівку, Турівку і Переділ не тільки у новій укрупненій громаді – стали оптимістичніше висловлюватися про адмінреформу. Тільки не відступали «інакомислячі».

На сесії сільської ради додалося депутатів, які б хотіли бачити рідні села в об’єднаній громаді. І ось промайнуло майже три роки роботи. Чергова зустріч з виконуючою обов’язки старости Марією Сухою, яка не приховує задоволення. Каже, що нова об’єднана територіальна громада – то як свіжий подих у реформуванні у Наумівку, інші села колишньої нашої сільської ради.

Давно жителі чекали вуличного освітлення. Планували його мати багато років тому – не вистачало коштів. Одразу ж при об’єднаній громаді змонтували. На досить протяжних вулицях Шевченка і Стрільця з’явилося зовнішнє освітлення, на черзі – на інших сільських дорогах. Діє десятки світильників, які обходиться недорого — використовуються енергозберігаючі лампи.

Взялися за капремонт каналізаційно-насосної станції — оперативно завершили . Встановили потужні насоси, інше дороговартісне обладнання. Це поліпшило головні екологічні і санітарні показники. Про каналізаційні викиди забули. Станція забезпечила відмінну роботу великої мережі, до якої під’єднані житлові будинки, школа, дитсадок, бар, сільські установи.

Оперативно оформили й узаконили троє громадських пасовищ, виготовивши на них проекти.

У дитсадочку «Сонечко» переробили опалення, відремонтували покрівлю. Перевели з газового на тверде паливо. Замінили на нові енергозберігаючі вікна і двері.

Дороги з твердим покриттям відремонтували. Ще в селах Переділ,Турівка і Наумівка прогрейдерували вулиці, які роками чекали подібного упорядкування.

Встановили сучасного зразка автозупинки, а в школі – красиву гральну площадку.

Марія Романівна зізнається, що при колишній маленькій громаді цього б не зробили, а при об’єднаній – розв’язали ряд хронічно наболілих проблем. Об’єднання фінансів і сил дало значний позитивний результат.

... І вода джерельна як кришталь

Інший приклад – села Сядрине, Самотуги, Тельне, які влилися до Корюківської об’єднаної територіальної громади. Головний населений пункт перетинає дорога Чернігів-Корюківка-Семенівка.

На землях господарює крупна холдингова компанія «Урожай», були деякі інші переваги. Тільки Сядринська сільська громада перспектив особливих не мала – бюджет мала мізерний… Планувати багато, та малі фінанси не дозволяли вирішувати назрілі проблеми. Усі згадані села увійшли в ОТГ. Попередні депутати бачили їх тільки у ній – адже близькість до Корюківки, вигідне розташування…І не помилилися у виборі!

Бачимо своє майбутнє, каже виконуюча обов’язки старости Олена Кравченко. За роки перебування у Корюківській об’єднаній територіальній громаді тричі у нас у селах ремонтувалися дороги з твердим покриттям, а грунтові – грейдерувалися. Подібне робилося лишень двадцять років тому, тому що фінансів вистачало тільки на вирішення першочергових справ.

У Сядриному встановили два дитячих ігрових майданчики: один – на вулиці Пушкіна, другий – біля стадіону. На протяжній вулиці Шевченка до півночі діє вуличне освітлення. Придбано помпу для місцевої пожежно-сторожової охорони. Раніше Сядрине мало розгалужену водомережу, а вода — не тієї якості. Тепер близько 300 споживачів сільських особистих господарств п’ють якісну, ніби джерельну воду нарзан, яка видобувається з глибини 400 метрів. Нову свердловину вибудувано на значні кошти об’єднаної громади.

Виконуюча обов’язки старости Олена Кравченко упевнено говорить, що за Корюківською громадою бачить майбутнє і вірить, що це тільки початок того позитивного і здійсненого з виконання ініціатив, планів і задумів, яке підтримане депутатами ОТГ. А тому є плани – перетворити села в інвестиційно — привабливі, перспективні. Можливо, каже вона, удастя вдихнути нове життя і в проекти по сільському туризму. Нові зміни зі влиттям відчули до ОТГ села Сахутівка, Тютюнниця, Буда, Хотіївка, Рейментарівка. І вони – у ремонті доріг, поліпшенні автобусного сполучення, втілення за новими технологіями вуличного освітлення, відчутній фінансовій підтримці пожежно-сторожових охорон, упорядкуванні населених пунктів, купівлі нових шкільних автобусів… І в це вкладаються значні кошти.

Паросток сіверянської надії

Корюківка – центр громади. Місто пережило смертельну трагедію: у Другу світову війну повністю спалене. До цього часу на окремих вулицях ще й тепер відчуваються незагойні рани… Тільки з утворенням ОТГ, реалізацією проектів мудрим головою Ратаном Ахмедовим, діяльними депутатами та громадськими лідерами місто перетворюється, свіжішає, стало паростком сіверянської надії.

Уродженка Корюківки сорокових років Марія Веремійчук проживає в Одеській області, недавно побувала у райцентрі, щасливо посміхається від позитивних змін. Колишня корюківчанка, а тепер жителька Санкт Петербурга Марина Свєтлова, відвідавши своїх родичів, висловилася, що тепер Корюківка – як та чарівна квітка на долоні. І цій красі не можна не радіти: вулиця Шевченка невпізнанна. На ній,ніби на дивовижних скульптурках, квіти рідкісної краси, ростуть яскраво-зелені і наче субтропічні деревця.

Покрасивішали сквери, парки, які зразково упорядковані. Додалося ігрових площадок. І це, вважаю, сталося з приходом молодого і обдарованого міського голови Ратана Ахмедова та нової, енергійної команди депутатів. Обидві гості кажуть, що й дороги у місті добре відремонтовані, місто має кілька футбольних полів зі штучним покриттям, де можна тренуватися цілорічно.

На центральних і прилеглих до них вулицях вибудували красиві тротуари. Багато позитивного помітили й інші небайдужі жінки і чоловіки, які раніше тут проживали, а тепер мешкають в Саратові, Львові, Києві, Москві, Мінську, Владимері... Корюківка живе не провінційним життям, і в цьому їй допомагають міські громадські лідери, депутати. У місті діє кілька громадських організацій, які життя ОТГ намагаються зробити колоритнішим, оптимістичним, веселішим.

Слово художнє – заряд оптимізму

Тут нерідко гості — популярні письменники зі столиці, ближнього і далекого зарубіжжя, які приїздять відповідно до проектів цих же неурядових організацій, які підтримує міська рада та культурно-мистецькі центри. У Корюківці побували і виступили у школах,трудових колективах, бібліотеках відомі і популярні письменники Сергій Пономаренко, Олександр Гордон,публіцисти, прозаїки і поети Олена Печорна, Олександр Балабко, Ольга Ляснюк, визначні літератори з Польщі і В’єтнаму відповідно Войтех Пестка, Божена Боба-Біга та До Тхі Хоу, знаний дослідник і мазепознавець Сергій Павленко, поетеса Ганна Арсенич – Баран, головний просвітянин Чернігівщини Олександр Шевченко, світового значення мандрівники Валерій Кришень та Михайло Мороз

Славиться у місті «Букиторія», де свої здібності розкривають дітки. А діє вона за проектом талановитої громадської лідерки Анастасії Гаврюш та зусиллями Корюківської публічної бібліотеки. Цей арт-простір матеріально підтримують громадський лідер і недавній депутат Верховної ради України Анатолій Євлахов, голова ОТГ Ратан Ахмедов, місцевого рівня обранці, які розуміють, що літературні, мистецькі, культурні заходи – це вкрай необхідна складова діяльності міста і об’єднаної територіальної громади. Вони освіжають життя Корюківки, створюють настрій людям.

За час існування ОТГ зміцнилися футбольні команди. Частина їх грає на область. А перший заступник міського голови Олександр Савченко каже, що у цьому плані можна досягнути більшого, щоб активніше розвивалися ігрові види спорту, от коли б не пандемія.

За сприяння ОТГ і її установ більше проводиться інтелектуальних конкурсів в освітніх закладах. Об’єднана громада і сільські керівники бачать Корюківську центральну лікарню реальним госпітальним центром, куди їдуть лікуватися жителі з Семенівщини, Сосничини, Сновщини, Менщини, Новгордсіверщини, Городнянщини, оскільки тут є високої кваліфікації лікарі.

За час існування об’єднаної громади АТ «Слов’янські шпалери» та за кошти міськради придбано найновіших зразків апарати, які допомагають виконувати складні хірургічні операції та загалом сприяють швидкому лікуванні. У попередні роки сама міська рада і її біднуватий, обмежений бюджет не могли цього дозволити.

Щедрі фінанси виправдали аванси

І в цьому переконалися жителі Корюківського району і сусіди, які приїздили за досвідом. За неповний перший рік роботи у Корюківці по усіх центральних і найбільш протяжних вулицях капітально відновили лінії вуличного освітлення, замінивши старі лампи на ефективні енергозберігаючі світлодіодні.

За лічені місяці поглибили центральний ставок міста. Вибудували протяжний і справді привабливий пляж, де влітку на відпочинок збирається найбільше корюківчан і гостей міста.

Замінили на нові енергозберігаючі десятки вікон у двох дитсадках міста, в дитячому арт – просторі «Букиторія», публічній бібліотеці, історичному музеї….

Спільно з державними і коштами громади капітально відремонтували Корюківську школу №1, утеплили, створили дивовижно-привабливі класи НУШ.

Державної субвенції малувато, а тому періодично додавали з бюджету об’єднаної громади.

Відремонтували понад півсотню сімдесят кілометрів доріг з твердим покриттям. Прогрейдирували десятки вулиць міста.

Проклали водогін по вул. Молодіжній, витративши 400 тисяч гривень.

Пустили в дію троє футбольних полів .

Тільки на Корюківську центральну лікарню витратили понад п’ятнадцять мільйонів гривень.

У Корюківці за три роки існування громади у дванадцять разів збільшилося зелених насаджень.

Парк пам’яті – йому нема аналогів в Україні, де встановлені символічні тумби спалених сіл Чернігівщини. А тому його постійно підтримують: на благоустрій витратили 700 тисяч гривень. Коли об’єдналися у громаду, бюджет з кількох мільйонів виріс до майже 130 млн грн. У цьому році заважає пандемія – зменшилися надходження, але вірять, що ситуацію виправлять…

В Україні достатки її знають

Не раз у столиці проходили підсумкові наради про те, як рухаються адміністративна реформа, де називалися перспективні громади України. І там фахівці високо оцінювали роботу Корюківської ОТГ з Чернігівщини. До числа кращих тоді з Сіверщини входили дві громади і серед них лідируючі позиції займали Корюківська і Парафіївська.

Не раз у роки минулі в обласному центрі були великі форуми, де розглядалися головні питання – економічне майбутнє нашої Чернігівщини, інвестування та децентралізація за участю кращих фахівців з Міністерства регіональної політики, посольств, районів області та управлінь облдержадміністрації.

Провідні фахівці Мінрегіонполітики, аналізуючи інвестиційну діяльність області,особливо відзначила Корюківську і Кіптівську об’єднані територіальні громади, які досить потужно заявили про себе як передові і з них потрібно брати приклад іншим із Чернігівщини.

Кілька разів у центральній пресі Корюківську ОТГ називали одну з найкращих в України, яка входить до першої десятки за ефективністю використання коштів на утримання адмінперсоналу.

За досвідом до неї приїздили сусідні ОТГ з Сосничини, Семенівщини, Сновщини... Цікавилися ним навіть провідні спеціалісти фінансових відділів з об’єднаних територіальних громад Сумщини та Київщини.

Ідеї від голови, проекти — від лідерів

Протягом року у голови Корюківської ОТГ Ратана Ахмедова народжується десятки ідей, як зробити життя комфортнішім та привабливішим у громаді. Керівник не належить до пустодзвонів і хвастунів. Не рветься, щоб саме його ідеї втілювалися і працювали на громаду. Намагається винести їх на обговорення. Радиться з депутатами, своїм першим заступником Олексанром Савченком, спеціалістами міської ради, громадськими лідерами, активістами.

Якщо щось раціональне чи з проектів є в обранців, активістів, намагається пропустити вперед, належно оцінити, підтримати на зібраннях. Так було запропоновано ряд проектів, яким надали гласності. Особливу енергійність проявили активісти і жителі Наумівки, Сядриного, Буди... І їх проекти «Парк «Мрія», «Наумівка спортивна», «Оновлене Сядрине» отримали високу і схвальну оцінку не тільки серед жителів сіл, а й в керівника громади, серед депутатів.

Але приємно, що перший проект «Місто заквітчане», який ще раніше втілений саме за участі голови, і стосувався він центральних вулиць, Корюківку зробило самобутньою, несхожою на інші райцентри. Булий інші, на менш вагомі по збору пластику, тільки голова вважає, що зміни по благоустрою потрібно робити завжди, а ідеї, якщо вони ефективні, повинен подавати будь-хто і втілювати їх у життя. За простоту, практичність, постійну енергійність, доступність до жителів громади – за це й поважають його.

Віктор БОЖОК, 

володар звання «Зірка української журналістики», Корюківський район, спеціально для видання sknews.net

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?