Контракт на військову службу укладаємо по-новому

На початку цього року в чинному законодавстві відбулися зміни у порядку проходження військової служби.

Редакція звернулася до фахівців Управління правового забезпечення Генерального штабу Збройних Сил України за роз’ясненнями найбільш актуальних питань, які виникають під час переукладання контрактів, а також звільнення з військової служби в особливий період.

Старший сержант Олександр Т., місто Івано-Франківськ:

— Я маю бажання продовжити військову службу за контрактом, але в червні 2017 року мені виповнюється 45 років. Командування військової частини мені відмовляє, керуючись тим, що я досягну граничного віку перебування на військовій службі. Чи можу я зараз укласти контракт?

— Ви маєте право на укладення нового контракту, при цьому у пункті 8 зазначатиметься: «Після закінчення особливого періоду, у разі досягнення військовослужбовцем граничного віку перебування на військовій службі, контракт припиняється (розривається), а військовослужбовець підлягає звільненню з військової служби за віком».

Сержант Віталій К., місто Львів:

— Я хочу укласти новий контракт, але нині перебуваю в районі АТО і не можу здійснити всі передбачені для цього заходи. До частини прибуду лише 1 травня 2017 року. Що робити в такому випадку?

— Підстав для хвилювань немає. Ваш контракт буде продовжено наказом командира військової частини по особовому складу до дати вашого повернення до військової частини в пункт постійної дислокації.

Відповідно до пункту 33 Положення про проходження військової служби військовослужбовцям, які перебували в умовах, що з об’єктивних причин унеможливлювали укладення нового контракту про проходження військової служби у Збройних Силах України, строк попереднього контракту продовжується до закінчення перебування в зазначених умовах і повернення до підрозділів, в яких вони проходили військову службу, а також на строк, необхідний для визначення придатності до проходження військової служби за станом здоров’я та прийняття рішення щодо укладення нового контракту.

Молодший сержант Петро С., м. Луцьк:

— Я звернувся до командування військової частини з проханням звільнити мене з військової служби у зв’язку із закінченням строку дії контракту. У військовій частині мені відмовили і повідомили про наміри направити до району проведення АТО, а вже по поверненні — звільнити. Чи правомірне таке рішення?

— Ні. Відповідно до пункту 34 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженого Указом Президента України від 10 грудня 2008 року №1153/2008, контракт припиняється в день закінчення строку контракту, тобто ви маєте бути звільнені наступного дня після закінчення строку дії контракту. Крім того, нормативними актами встановлено порядок звільнення військовослужбовців у зв’язку із закінченням строку дії контракту.

Військовослужбовець не пізніше ніж за три місяці до закінчення строку дії чинного контракту повинен повідомити командування військової частини про свій намір укласти новий контракт. Якщо в цей строк військовослужбовець без поважних причин не повідомив про намір продовжувати військову службу, то він підлягає звільненню у зв’язку із закінченням строку контракту без подання рапорту.

Наголошуємо, що командири, які не виконують вищезазначені вимоги, перевищують свої службові повноваження, за що мають притягуватися до відповідальності.

Молодший лейтенант Олег Т., м. Чугуїв Харківської обл.:

— Я виконував бойові завдання в районі проведення АТО, у зв’язку з чим не використав основну щорічну відпустку за минулий рік. Повернувшись додому, я пішов у щорічну основну відпустку за 2016 та 2017 роки. Але саме в цей час закінчується строк дії мого контракту. Новий контракт я укладати не буду. Чи мають право мене звільнити під час перебування у відпустці?

— Ні, вас не мають права звільнити під час перебування у відпустці. Відповідно до пункту 33–1 Положення дія контракту про проходження військової служби під час звільнення з військової служби у зв’язку із закінченням строку контракту продовжується: до закінчення щорічної основної відпустки, час якої повністю або частково перевищує строк контракту; на час перебування на стаціонарному лікуванні в медичному закладі чи у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою, а також на час увільнення від виконання службових обов’язків у зв’язку із захворюванням.

Дія контракту з військовослужбовцями під час звільнення продовжується наказом командира військової частини по стройовій частині.

Сержант Роман Ж., смт Десна Чернігівської обл.:

— У листопаді 2016 року я уклав контракт на строк до закінчення особливого періоду. В даний час маю бажання укласти новий строковий контракт на 3 роки. Чи маю я право на це?

— Так. Відповідно до статті 19 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», після закінчення строку діючого контракту ви можете укласти новий контракт у будь-який час, незважаючи на той факт, що вами не набуто право на звільнення.

Геннадій В., учасник бойових дій, м. Одеса:

— Я брав участь у проведенні антитерористичної операції, зараз хочу звільнитися. Чи враховується моя участь у проведенні АТО під час планування звільнення?

— Директивою від 15 лютого 2017 року «Про визначення строків та обсягів звільнення військовослужбовців з військової служби» визначено критерії, які враховуються при плануванні звільнення з військової служби військовослужбовців, що набули таке право. Одним із головних критеріїв є строк виконання військовослужбовцем бойових (службових) завдань у районі АТО. Військовослужбовці, що виконували такі завдання, мають включатися до плану звільнення в першу чергу. Крім того, до інших критеріїв, що враховуються при здійсненні планування, є: строк військової служби з дати продовження дії контракту для тих, кому дію контракту продовжено в особливий період, та (або) строк військової служби за контрактом для тих, хто уклав контракт на строк до закінчення особливого періоду; план комплектування особовим складом; сімейні обставини або інші поважні причини; побажання військовослужбовців щодо термінів звільнення тощо.

Підполковник Леонід М., м. Васильків:

— Я набув право на звільнення, оскільки з моменту укладення контракту під час дії особливого періоду сплинуло 24 місяці. Разом з тим мене прикомандирували до іншої військової частини. Нині я виконую завдання в районі проведення АТО. Який механізм мого звільнення?

— Директивою заборонено звільнення військовослужбовців з військової служби у період виконання ними завдань в АТО. Разом з тим для реалізації набутого права військовослужбовець повинен звернутися з рапортом до командування військової частини на постійному місці дислокації, на підставі якого командування військової частини має спланувати звільнення військовослужбовця. При цьому командування військової частини зобов’язане здійснити всі передбачені заходи для своєчасного повернення військовослужбовця з району проведення АТО.

Полковник Микола С., м. Миколаїв:

— Після анексії Криму я продовжив військову службу в українському війську. Виконував бойові завдання в районі АТО, маю військову вислугу понад 25 років.

Незабаром закінчується контракт, вирішив звільнитися, проте залишились невирішеними питання із житлом. Підкажіть, будь-ласка, чи не знімуть мене з гарнізонної квартирної черги? Чи не стане моє небажання продовжувати військову службу підставою для позбавлення моєї родини можливості отримати власне житло?

— Безперечно, ви на квартирній черзі залишитеся. Згідно з вимогами наказу Міністерства оборони України від 30.11.2011 № 737, яким введено в дію Інструкцію про організацію забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України та членів їхніх сімей житловими приміщеннями, військовослужбовці, які перебувають на обліку під час звільнення з військової служби в запас або відставку за віком, станом здоров’я, у зв’язку з реформуванням ЗС України чи скороченням штатів або здійсненням інших організаційних заходів, у разі неможливості використання їх на військовій службі, залишаються на квартирній черзі до одержання житлового приміщення з державного житлового фонду за останнім місцем проходження служби.

За інформацією, наданою Управлінням правового забезпечення Генерального штабу Збройних Сил України, підготувала Тетяна МОРОЗ, «Народна армія»

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?